Marmara Üniversitesi Engellilere Kapılarını Açtı

Yaşam Yayın: 15 Mart 2010 - Pazartesi - Güncelleme: 15.03.2010 03:36:44
Editör - Yılmaz Bacacı
Okuma Süresi: 5 dk.
Google News

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Proje kapsamında ilk ve ortaöğretim seviyesinde eğitim gören 30 engelli öğrenci Marmara Üniversitesi’ni gezdi. Engellilerin sosyal hayata adaptasyonu amacıyla gerçekleştirilen gezide Bilim ve Teknoloji Haftası nedeniyle üniversitenin teknoloji laboratuarı da gezildi.

Öğrenciler rehberlik Etti

Bağcılar Belediyesi Özürlüler Koordinasyon Merkezi ile Marmara Üniversitesi’nin ortaklaşa gerçekleştirdiği Engellilerin Sosyal Hayata Katılımı Projesi kapsamında üniversite öğrencileriyle engelli öğrencileri bir araya geldi. Bağcılar’da ilk ve ortaöğretim seviyesinde eğitim gören 30 engelli öğrenci, Bilim ve Teknoloji Haftası nedeniyle Marmara Üniversitesi Göztepe Kampüsü’ne giderek 30 üniversite öğrencisi rehberliğinde üniversiteyi gezdi.

Öğrencilere Hediye yağmuru

Atatürk Eğitim Fakültesi ve İlahiyat Fakültesi’nde eğitim gören öğretmen adayı öğrenciler ile ilk ve ortaöğretim seviyesindeki engelli öğrencilerin bir araya geldiği proje ile engelliler ilk defa üniversite ortamını görme imkanı buldu. Marmara Üniversitesi Trabzonsporlular Birliği öğrencileri engelliler için muhteşem bir gösteri yaptı. Karadeniz müziklerinin söylendiği gösteride kemençe eşliğinde horon tepildi ve kolbastı oynandı. Trabzonsporlular Birliği öğrencileri ile Güneşin Çocukları Kulübü öğrencileri engelli öğrencilere değişik hediyeler verdi. Gösterinin ardından engelli öğrenciler, Teknik Eğitim Fakültesi’nin Bilgisayar Destekli Otomasyon (Mekatronik) Laboratuarlarını gezdi. Öğrencilere Araştırma Görevlileri Barış Doğan ve Ersin Toptaş tarafından robotların nasıl çalıştığı ve nasıl imalat yapıldığı anlatıldı. Engelli öğrenciler rektörlük binası girişinde yaptırılan engelliler asansörüne de bindi. Asansörün yeni yapıldığı bilgisini veren rektörlük görevlileri, ilk defa kullanıldığını söyledi.

Ciddi Bir Engelli Gurubu Var

Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı’nın da katıldığı gezide Marmara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necla Pur da ziyaret edildi. Göztepe Kampüsü’ndeki rektörlük binasında gerçekleştirilen ziyarette Başkan Çağırıcı, Pur’a proje hakkında bilgi verdi. Bağcılar’da engellilere yönelik çalışmaların 8 yıl önce başlatıldığını söyleyen Çağırıcı, “Hane Halkı Araştırması yapmıştık ve bu araştırmada ciddi bir engelli grubunun olduğunu gördük. Bunun ardından engellilere yönelik çalışmalar yapmaya başladık” dedi. Bağcılar Belediyesi tarafından Engelliler Rehabilitasyon Merkezi’nin kurulduğunu anlatan Çağırıcı, “Biz engellilerle artık bir aile gibi olduk. Bağcılar’da evine mahkum engelli kardeşimiz kalmadı. Engelliler Spor Kulübümüz var. Engelli vatandaşlarımız için içinde atölyeleri, satış merkezleri, sineması ve havuzu olan, 17 bin metrekare alana sahip Engelliler Sarayı’nı inşa ediyoruz” dedi.

Rektör Projeden Memnun

Marmara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necla Pur engelli öğrencilerle tek tek ilgilenerek projeden duyduğu memnuniyeti dile getirdi. “Yarın ne olacağımızı bilemiyoruz” diyen Pur, herkesin, her an engelli olabileceğine dikkat çekti. İnsan için her şeyin her zaman mükemmel olmadığına vurgu yapan Pur, önemli olanın beyinsel engelli olmamak olduğunu anlattı. Bağcılar Belediyesi’nin gerçekleştirdiği engelli öğrencilerle üniversite öğrencilerini bir araya getiren projenin takdire şayan olduğunu ifade eden Pur, “Biz üniversite olarak elimizden geleni yaparız. Bize geldiğiniz için teşekkür ediyorum. Üniversitemiz her zaman sizlere açıktır” diye konuştu.  Hayatlarında ilk defa üniversite gören engelli öğrenciler Marmara Üniversitesi’ni görmenin kendilerini heyecanlandırdığını ifade ederken, aileler de geziden son derece memnun olduklarını anlattı. Üniversite öğrencileri ise gerçekleştirilen proje ile engellilere yönelik algılarında ciddi bir değişim olduğunu söyledi.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.