CHP’li Milletvekilleri tükürdüklerini yalayacaklar mı, yoksa tükürdükleri yalatılacak mı?

Yayın: 06 Temmuz 2011 - Çarşamba - Güncelleme: 06.07.2011 22:21:02
Editör - Yılmaz Bacacı
Okuma Süresi: 4 dk.
Google News

 

12 Haziran seçimleri sonrasında TBMM’de yaşanan en büyük kriz CHP ve bağımsız milletvekillerinin yemin etmemesi oldu. CHP’lilerin yemin etmeme gerekçesi Silivri’de tutuklu bulunan Mustafa Balabay ve Mehmet Haberal’ın tahliye edilmemeleri. Yasalara göre milletvekilleri yemin etmeseler de her tür sosyal haklardan yararlanıyorlar ancak mecliste oy kullanamayıp komisyonlarda yer almıyorlar. Kendilerine oy veren milyonlarca seçmeni temsilen gittikleri TBMM’de hiçbir söz hakkına sahip olmayan vekiller kendilerine oy veren milleti nasıl temsil edecekler burası da bir muamma.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, yemin etmeme süresinin tutuklu bulunan arkadaşlarının tahliye edilip meclise katılana kadar süreceğini de hemen her konuşmasında gündeme getiriyor. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’da bunun böyle devam etmeyeceğini CHP’lilerin yemin edeceklerini ifade eder tarzda bir konuşma yaptı. 03 Temmuz günü Simav’da halka hitap eden başbakan Erdoğan, “Türk milletinin oyunu alıp, sonrada gidip sosyalist enternasyonale şikayet ediyorlar. Bunların Kılavuzları kötü bunlar dört yıl yemin etmeyiz diyorlar. Göreceksiniz tükürdüklerini yalayacaklar” şeklinde bir cümle kurdu. Başbakan’ın kurduğu bu cümle ister istemez insanların kafasını karıştırır bir durum alıyor.

 

CHP’lilerin mecliste yemin etmeleri için değişik senaryolar üretilebilir. Bunların ilk akla geleni tutuklu milletvekillerinin tutukluluk hallerinin sona erdirilmesi, CHP’li milletvekillerinin yemin etmedikleri için vekilliklerinin düşürülmesinin gündeme gelmesi, yapılacak olan yasal bir düzenlemeyle seçilen tüm milletvekillerinin TBMM’de yemin etme şartının getirilmesi gibi senaryolar çoğaltılabilir.

 

Tutuklu vekillerin tahliyesi durumunda halkın gözünde CHP’nin zaferi intibası oluşacağını düşünen Başbakan Erdoğan, bu yola çok sıcak bakmaz gibi görünüyor. Hele Simav’da yaptığı konuşma sonrasında bunun asla böyle olmayacağının da sinyallerini veriyor gibi.

 

Bu durumda diğer senaryolar gündeme gelecek gibi görünüyor. Ancak bu senaryoların uygulanması durumunda da insanların farklı düşüncelere kapılması da kaçınılmaz gibi. Yapılacak olan yasal düzenlemeler yalnızca 12 Haziran 2011 seçimleri sonrası yaşananlarla ilgili olacağı için bir anlamda CHP’lileri yemin etmeye zorlamak ve milletten aldıkları vekaletlerini TBMM’de muhalefet yaparak kullanmalarını sağlamak olacaktır. Ancak bu uygulama yapılıp CHP’lilerin yemen etmeleri sağlandığında da Başbakan Erdoğan’ın söylediği gibi “Tükürdüklerini yalayacaklar” cümlesi tam anlamıyla yerine mi gelmiş olacak, yoksa “Tükürdüklerini yalattık” şeklinde değişik bir boyut mu kazanacak. Beklide tüm bu olasılıklar sonrası CHP’li milletvekilleri sine-i millete dönmeyi mi düşünecek. Kim bilir belki de yeni seçilen TBMM Meclis Başkanı Cemil Çiçek yaşanan olaylara yeni bir boyut kazandırıp çözüm mü yaratacak.

Tüm bunları önümüzdeki günlerde hep beraber göreceğiz.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.