Benzin fiyatları çıldırdı

Ekonomi Yayın: 29 Nisan 2008 - Salı - Güncelleme: 29.04.2008 15:56:28
Editör - Yılmaz Bacacı
Okuma Süresi: 2 dk.
Google News
Akaryakıt ürünlerinden 95 oktan kurşunsuz benzinin litre fiyatı 4 YKr arttı. Yeni ayarlamayla Ankara ve İzmir'de BP, OPET ve Shell'de 95 oktan kurşunsuz benzinin litre fiyatı, 3.44 YTL'den 3.48 YTL'ye yükseldi.

Benzin fiyatlarına en son 18 Nisan'da zam gelmiş ve kurşunsuz benzinin litresi 9 YKr artışla 3.44 YTL'ye yükselmişti.

BİR DEPO BENZİNDE 3 AYDA 19 YTL'LİK ARTIŞ

Yılbaşından bu yana benzine yapılan zamlar, tüketicinin maliyetini son derece olumsuz etkiliyor. Fiyatlar aradan geçen yaklaşık 4 aylık dönemde yüzde 12 artış gösterdi. Böylece sene başında 155 YTL'ye doldurulan 50 litrelik aracın deposu bugün itibariyle 174 YTL'ye doluyor.

KİLOMETRE BAŞINA MALİYET ARTTI

100 kilometrede 7 litre yakıt tüketen ortalama bir aracın kilometre başına benzin maliyeti de 0.21 YTL'den 0.25 YTL'ye dayandı. Dün gelen zamla birlikte Türkiye'de benzinin litresi dolar bazında 2.76 dolara yükseldi. Türkiye böylece Avrupa’da en yüksek benzini satan ülke konumunu da iyice pekiştirmiş oldu.

PETROL FİYATLARI NEDEN ARTIYOR?

Fiyatların yükselmesinde, ABD ile İran arasındaki gerginlik, İngiltere’nin önde gelen boru hatlarından birinin grev nedeniyle kapatılması ve Nijerya’daki arz sorunları etkili oluyor

OPEC'TEN "200 DOLARA ÇIKABİLİR" UYARISI

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) Başkanı ve Cezayir enerji bakanı Chakib Khelil, arz yeterli olmasına rağmen petrol fiyatlarının varil başına 200 dolara çıkmasının, piyasanın doların düşüşüyle yön bulması nedeniyle mümkün olduğu görüşünü ifade etti.
#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.