Küçükçekmece Kültür Merkezleri Sezonu Açtı

Kültür Sanat Yayın: 27 Eylül 2010 - Pazartesi - Güncelleme: 27.09.2010 04:14:26
Editör - Yılmaz Bacacı
Okuma Süresi: 7 dk.
Google News

Küçükçekmece Belediyesi, Cennet, Sefaköy ile Halkalı Kültür ve Sanat Merkezleri’nin 2010-2011etkinlik dönemi önemli bir sergi ve muhteşem bir konserle başladı. Küçükçekmece Belediye Başkanı Aziz Yeniay , "Kültür ve sanat merkezlerinin anlamlı kılacak şey, ruhlarıdır, yüklenmiş oldukları misyonlardır. Hükm-ü Şerif Sergisi’yle burası çok farklı bir anlam kazandı" diye konuştu.

Tarihten Esintiler

Küçükçekmece Belediyesi Kültür  ve Sanat Merkezlerinin yeni sezonu iki önemli etkinlikle başladı. Cennet Kültür Merkez’inde Cumartesi işadamı ve koleksiyoner Remzi Gür’ün çok özel koleksiyonun sergi açılışını Küçükçekmece Belediye Başkanı Aziz Yeniay, işadamı Remzi Gür, son hanedan büyüklerinden Osman Selahaddin Osmanoğlu ile birlikte  yaptı.

Açılışın ardından sergiyi konuklarla birlikte gezen Osmanoğlu dedesi Abdülmecit’in fermanlarını incelerken duygu dolu anlar yaşadı.

Küçükçekmece Belediye Başkanı Aziz Yeniay ve Osmanoğlu fermanları büyük bir dikkatle incelerken işadamı Remzi Gür ve eşi Emel Gür de onlara eşlik etti.

Hükm-ü Şerif  ismi verilen ve Osmanlılara ait hat, tezhib, cilt, yazma örnekleri sanatseverlerle buluştu. Gür’ün, 64 adet hat, ferman, berat, tuğra, ve resim seçkisiyle oluşturduğu koleksiyon, bir dönemi gözler önüne serdi.

Seçkin Konuklar

Sergi açılışı sunuculuğunu yapan ünlü tiyatro sanatçısı Behzat Uygur katılanlara anlamlı bir akşam yaşayacaklarını söyleyerek kendisinin de bu muhteşem sergide bulunmaktan dolayı heyecanlı olduğunu belirtti.

Açılışa, Osmanlı hanedanının büyüklerinden Osman Selahattin Osmanoğlu, Küçükçekmece Belediye Başkanı Aziz Yeniay,  işadamı ve koleksiyoner Remzi Gür ve eşi Emel Gür ile İlçe Kaymakamı Orhan Öztürk birlikte çok sayıda seçkin davetliler katıldı.

Kültür-Sanat’ta Küçükçekmece Ön Plana Çıkıyor

Basının yoğun ilgi gösterdiği açılışta konuşan Küçükçekmece Belediye Başkanı Aziz Yeniay, “Öncelikle Osmanlı hanedanın temsilcileriyle burada birlikte olmaktan duyduğum heyecanı ifade etmek isterim. Osmanlı’ya ait izleri taşıyan bu sergi gönüllerde çok güzel hisler uyandıracak. Bu yüzden bu eserlerin Cennet Kültür ve Sanat Merkezimizde sergileniyor olmasından kıvanç duyuyorum. Zaman zaman konuşulur “Küçükçekmece hangi özelliği ile anılmalı?” Bugün burada Küçükçekmecemizin hangi özelliği ile ön plana çıktığını bir bakıma ifade ediyoruz. İlçemiz, tarihiyle, kültürüyle, sanatıyla, çevresi ve sosyal yaşamıyla anılmalıdır. Bu anlamda kültür merkezlerimiz çok önemlidir. Merkezlerimizi de anlamlı kılacak şey, ruhlarıdır, yüklenmiş oldukları misyonlardır. İşte bu akşamki Hükm-ü Şerif Sergisi’yle burası çok farklı bir anlam kazandı. Bu eseri bizlerle buluşturan Remzi Gür’e teşekkür ediyorum.” dedi.

Kolleksiyonerden Teşekkür

Serginin hayata geçirilmesinde emeği geçen Küçükçekmece Belediye Başkanı  Aziz Yeniay’a teşekkür eden koleksiyoner Remzi Gür misafirlere “Umarım sergiyi beğenirsiniz. Bu koleksiyon ilerleyen günlerde müzeye dönüşecek. ” diye konuştu. Açılışta kısa bir konuşma yapan son hanedan Osman Selahaddin Osmanoğlu da; “Bugün burada olduğum için çok mutluyum. Ecdadımın fermanlarını gördüm ve çok duygulandım. Cennet mekan ecdadımın fermanlarının Cennet Mahallesi’nde sergilenmesinde gurur duyuyorum” diyerek emeği geçenleri kutladı.

Sergide yer alan fermanlar gönderdikleri kimseler ve yerine getirilmesi istenen emirler açısından da farklılıklar gösteriyor. Kendi içinde de ayrı bir kronoloji oluşturan seçki, padişahlara emr-i şeriflerin yazıldığı kimselere göre de bir sıralama ile düzenlenmiş. Sultan II.Selim’in “Bosna’nın Kostaniçe Kalesi’nde topçu olan Ömer B. Hüsrev’in görev beratının yenilenmesi” emri ve tuğrası 28 Şevval 974 Hicri/17 Mayıs 1567 Miladi tarihli berat ile başlayan seçki, Sultan Mehmet VI. Vahdettin’in ; 20 Rebiiülahir 1338 Hicri/1920 Miladi tarihli, Umur-i Hariciye Nezareti’ne gönderilen Şehbenderlik (Başelçilik) ile ilgili hükm-ü şerifi ile son buluyor. Sergi 30 Ekim Cumartesi gününe kadar açık kalacak.

Final Gül&Lale’den

Sergi açılışından sonra Gül ve Lale adlı etkinliğe geçildi. Türkiye’de ve dünyada kendini kanıtlamış deneyimli sanatçıları bir araya getiren bu topluluk izleyenleri mest etti. Mehteranla sahneye çıkan topluluk, Balaban sanatçımız Alihan Samedov ve Kafkas Orkestrası’ndan Mevlevi Müziği ve Balkan Sazları’yla sahne aldı.

Topluluk, 104 sanatçıdan oluşan bir kadroyla ilk olarak Expo 2005 Dünya Fuarı kapsamında Japonya’nın Aichi şehrinde iki kez sahnelenerek ülkemizi 122 dünya ülkesi arasında devletler düzeyinde temsil etmişti. 

 

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.