Genç Ebru Sanatçıları Küçükçekmecede Sergi Açtı

Kültür Sanat Yayın: 06 Ekim 2010 - Çarşamba - Güncelleme: 06.10.2010 03:51:24
Editör - Yılmaz Bacacı
Okuma Süresi: 5 dk.
Google News

Ezgi Turan ve Nesime Kantar'ın birlikte kurup hayat verdiği Galata Kulesi'ne komşu Galatart ebru atölyesinde ürettikleri somutun soyuta, suretin sirete dönüştüğü gönül levhalarının sergisi Halkalı Kültür ve Sanat Merkezi’nde gösterime açıldı. Küçükçekmece Belediye Başkanı Aziz Yeniay'ın, açılışını yaptığı sergi yoğun ilgi gördü.

Başkan Aziz Yeniay, iki değerli sanatçıya çalışmalarından dolayı kutlayarak, "Bizlere ebru sanatının en güzel örneklerini sundukları için onlara teşekkür ediyorum. Bu vesileyle benim de gençlerimizden bir isteğim var. İster resim yapsınlar, ister fotoğraf çeksinler, isterse de tiyatroyla ilgilensinler. Ama mutlaka bir sanat dalıyla uğraşsınlar. Göreceklerdir ki bunları yaptıklarında hayat daha anlamlı ve farklı olacaktır" diye konuştu.

LÖSE’e Yardım

Ebrunun çok derinliği olan bir sanat olduğunu söyleyen Ezgi Turan, "Biz ebru sanatını icra ederken müthiş keyif alıyoruz. Sabır gerektiren bir iş, göründüğü gibi kolay değil. Boyayı ezmesinden, fırçayı bağlamasından ve baskısına kadar bir sürü aşaması var. Bu işlemleri yaparken bize sabrı da öğretiyor. 10 senedir yaptığımız çalışmalar neticesinde ulusal ve yerel anlamda kişisel gelişim sağladık. Arkadaşımla aldığımız kararla sergiden elde edilecek gelirin yüzde 25'ini LÖSEV'e bağışlayacağız. Bu sayede bizimde bu vakfa bir faydamız olsun" diyerek sergiye tüm İstanbul halkını sergiye beklediklerini söyledi.

Sergideki eserleri uzun süren bir çalışma sonucu gerçekleştirdiklerini söyleyen Nesime Kantar ise, "Öncelikle Başkanımız Aziz Yeniay'a bu sergiyi açmamızda bize verdiği destekten dolayı teşekkür ederiz. Sergiyi açmamızdaki en önemli amacımız bu sanatı insanlara sevdirmektir. Huzurlu ve sakin bir hayatı tercih edenleri bu sanatla ilgilenmelerini tavsiye ediyoruz" dedi.

İki sanatçı 13 Ekim Çarşamba günü saat 11.00-15.00 arası vatandaşların da  katılımı ile ebru çalışması yapacaklar. Sergi 25 Ekim'e kadar sanatseverlerin sunumuna açık olacak.

 Ebru’nun Tarihçesi

Ebru sanatının ne zaman ve hangi ülkede ortaya çıktığı bilinmemekle beraber genel kanıya göre bu sanatın doğu ülkelerine özgü bir süsleme sanatı olduğu düşünülmektedir. Bazı İran kaynaklarında Hindistan'da ortaya çıktığı yazılıdır. Bazı kaynaklara göre de Türkistan'daki Buhara kentinde doğmuş ve İran yoluyla Osmanlılara geçmiştir. Batıda ebru "Türk kağıdı" olarak adlandırılmaktadır. Koyulaştırıcı bir madde ile kıvamı artırılmış suyun üzerine, için öd katılmış, suda erimeyen boyaların serpilmesi ve su yüzünde meydana gelen şekillerin bir kağıda geçirilmesi yapılır.

 

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.