Bakırköyspor Vakfı’na Rekor Ceza

Özel Haber Yayın: 23 Ekim 2017 - Pazartesi - Güncelleme: 23.10.2017 15:33:46
Editör - Yılmaz Bacacı
Okuma Süresi:
Google News

Geçtiğimiz günlerde çok sevdiğim dostlarımdan biri telefonla arayarak Yılmaz Bakırköy Spor Vakfı’na Bakırköy Belediyesi tarafından oldukça yüklü bir ceza kesilmiş haberin var mı? Konunun aslı nedir biliyor musun  diye sorduğunda oldukça şaşırdım. Konuyu araştırıp senide bilgilendiririm diyerek telefonu kapattım. Hiç vakit kaybetmeden bilgisayarımı açıp arşivimi taramaya başladım. Bilmeyenler için öncelikle Bakırköy Spor Vakfı hangi amaçla neden ve nasıl oluşmuştur bu noktadan başlamak istedim.

Saygınlığı Olan Bir Vakıf

30 yıldır saygınlığı bilinen, spor camiasında ve toplumda itibar gören, Bakırköy halkına sporun farklı branşlarında hizmetler veren bugüne kadar yaklaşık 50 bin kişinin spor faaliyetlerinden yararlandığı birçok sporcunun %100 bursla eğitim aldığı faal olarak 3 bin 200 üyesi bulunan Vakıf Kasım 1988 yılında kuruldu. O dönemlerde adından sıkça söz ettiren Bakırköyspor’a sosyal tesis yapılması amacıyla halen kullanılmakta olan arazi Emlak Bankasından talep edilmişti. O dönem yürürlükte bulunan belediye yasalarının buna imkan sağlamaması üzerine arsa Emlak Bankası tarafından Bakırköy Belediyesine yalnızca spor ve sosyal tesis yapmak sportif faaliyetlerde bulunmak şartı ile devredildi. Bu sürecin sonunda dönemin belediye başkanı Dr. K. Naci Ekşi Bakırköyspor’a maddi destek sağlamanın yanında tüm Bakırköylülerin spor alanlarından faydalanması düşüncesiyle 23 kişilik kurucu üyelerle Bakırköyspor Vakfı’nı kurarak, belediye başkanlığının yanında Vakıf Başkanlığı’nı da üstlendi. Naci Ekşi sonrasında da belediye başkanları vakıf başkanlığında bulundular.

Ceza Keserek Gözdağı mı Veriliyor?

Arsanın devri ve vakfın kuruluş süresinde Bakırköy belediyesi tarafından söz konusu arsaya bazı tesisler yapılarak 49 yıllığına Bakırköyspor Vakfına özel bir protokolle devredildi. Eylül 2003 yılında yapılan yeni bir protokolle vakfın gelirlerinin artırılması adına arsa üzerinde yeni tesisler yapılması ve kullanım süresinin devamı hakkında karar alındı. Alınan kararda arsa üzerine yapılacak olan her türlü inşaat faaliyetleri için Bakırköy belediyesinden izin alınacak ve inşaat süresinin denetimi için Bakırköy belediyesinin ilgili birimlerinden insanlar görevlendirilerek süreci kontrol etmesi için onay alınmıştı. Bu bir anlamda arsa üzerinde yapılacak her türlü inşaat faaliyetlerinden Bakırköy belediyesini sorumlu kılmaktı. 2003 yılı sonrasında yapılan ek tesisler tamamen Bakırköy belediyesinin olurlarıyla Vakıf tarafından alt kiracılara kira karşılığında (Yap İşlet Devret usulü) yaptırılmıştır. Yapılan tüm tesisler vakfın tahliyesi sonunda bila bedelle Bakırköy belediyesine kalacak. Bakırköy belediyesinin izni olmadan bir tek çivi dahi çakılmamış. Başka bir deyişle herhangi bir kaçak yapılaşma söz konusu değildir. Bakırköy belediyesi bu noktada kendi görevini yok sayarak kaçak yapılaşma varmış gibi tutanak tutup vakfa ve alt kiracısına ayrı ayrı 387bin lira civarında ceza kesmiş. Burada gerçek anlamda bir kaçak yapılaşma varsa sorumluluk Bakırköy belediyesindir. Bu durumda yapılması gereken yapılan protokol gereği görevlendirilen birimlerin görevinde ya bir ihmal söz konusudur ya da görevlerini layıkıyla yapmamışlardır. Bakırköy belediyesi bir ceza kesecekse belediye adına kimler bu işleri denetlemekte sorumluysa o kişilere kesilmelidir. Hatırlanacağı gibi 2014 yılında Bakırköy belediyesi tarafından bağımsız bir denetim firmasına yaptırılan incelemede Bakırköyspor Vakfı’nda her hangi bir olumsuzluk bulunamamıştı. Vakfın ana amacı protokolde de belirtildiği gibi o dönemlerde yürürlükte olan 1580 sayılı yasanın 15. Maddesi gereği sporu sevmek ve yaygınlaştırmak her tür desteği sağlamaktır. Bunun dışında başka bir amaç güdülmemektedir. Emlak Bankası’nın arsa devir protokolünde de bu açık bir şekilde ifade edilmiştir. Başka amaçla kullanılamaz. Başka amaçla kullanılması durumunda söz konusu arazinin Emlak Bankasına devri gündeme gelir. Anlaşılan o ki doğal olarak yasal haklarını araması beklenen Bakırköyspor Vakfı ile Bakırköy belediyesi arasında sıkı bir hukuk savaşı başlayacak gibi. Tüm bu gelişmelere bakıldığında ister istemez insanın aklına Osmaniye Spor ve Yaşam Köyü’nün BJK kulübüne devir edilmesi süresinde yaşananları getiriyor.

 

ÖZEL YORUM-HABER ;  Yılmaz BACACI

 


#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.