Kerimoğlu Kamuyu Zarara mı Uğrattı?

Özel Haber Yayın: 09 Mart 2018 - Cuma - Güncelleme: 09.03.2018 20:12:14
Editör - Yılmaz Bacacı
Okuma Süresi: 18 dk.
Google News
Bakırköy Belediye Başkanı Bülent Kerimoğlu, Bakırköyspor Vakfı yıkımını gerçekleştirirken kamuyu zarara mı uğrattı? Sorusuna yanıt aramak için kısa bir araştırma yaptım. Hukukçu dostlarımın da bilgisine başvurdum. Bakıldığında belediyenin kendi mülkünün yeni bir proje yapılması ile ilgili yıkmasının gayet yasal bir durum olduğu, dolayısıyla bir kamu zararı olmadığı, düşünülüyor. Ancak gözden kaçan yıkılan tesislerin olduğu alanda neler yapılacağının halka anlatılmamasıydı. Ya da vatandaşların bilgisi olmadığı konu yıkılan alanların büyük bir bölümünün kesin kabullerinin yapılmış olmasıdır. Kesin kabul bir anlamda söz konusu inşaatın bittiğini ve iskan almasında her hangi bir engeli olmadığı, yasallığa sahip olduğunun belgesidir. Bu durumda yapılan yıkımların tamamını kaçak statüsünde değerlendirilip yıkmak kamu zararının oluşmasına neden olur.

Yüklü Miktarda Harcama Yapılmış

Bakırköyspor Vakfı tesislerinde buluna neredeyse tüm yapılaşmalar yap-işlet-devret modeli ile yapılmış binalar. Sportif faaliyetler ve ticari alanların sürdürüldüğü inşaai faaliyetler için alt kiracı hatırı sayılır bir para harcamış. Yaptığı harcamalarını kira karşılığı taksitler halinde tahsil eden işletmeci, harcamalarının bir bölümünü hala tahsil edememiş. Bakırköy belediyesi encümeni söz konusu yerle ilgili 31.07.2017 tarih ve 462 sayılı belediye encümen kararı ile yıkım kararı alınmış. Alınan karar 03.11.2017 tarihli yazı ile Cuma günü akşam saatlerinde ilgililerine tebliğ edilmiş. Öylesine planlı ve akıllıca hareket edilmiş ki Bakırköyspor Vakfı ve alt işletmecilerine yasal hakları olan yürütmeyi durdurma müracaatlarını yapma fırsatı dahi tanınmamış. İşletmeci Şeref Varan’ın açıklamalarına göre encümence alınan kararda yıkılacak alan 2780 metrekare görülüyor. Yıkılan alan 7 bin  metrekare. Şeref Varan, yaptığı açıklamasında encümen parsel bazını yazmış, diğerleri ise başka bir şey yazdığını ifade ediyor. Encümen’in de yapı tadil kararına uymayarak suç işlediğini belirten Varan, kendileri hakkında da suç duyurusunda bulunacakmış.

Yüklü Tazminatlar Ödenebilir

“3184 sayılı yasa’nın 32/son maddesine göre projeye aykırı yapının yıkılabilmesi için konuttaki insan ve eşyanın tahliyesine karar verilmesini içeren istemlerin çözümünü ilgili belediye ve Valiliklere vermiştir. Tahliye için ayrıca mahkeme kararı alınmasına gerek yoktur”. Der. Hal böyleyken tahliye gerçekleşmeden yapılan yıkımda yasal yerlerin de yıkılmış olmasından dolayı oluşan kamu zararı ilgililere yüklü miktarda tazminatların ödenmesinin de yolunu açar. Bunun yanında alt işletmeciye inşaai faaliyetler için yaptığı ve ödenmesi gereken yüklü bir meblağa var. Yıkım esnasında Bakırköy Belediyesi’nin işletmeciye bina içerisinde bulunan işletme malzemelerini boşaltmak için süre tanınmadığından kaynaklanan maddi zararın da tazminat olarak ödenmesi söz konusu olabilir. Yıkım sonrası mağduriyet yaşayan Vakıf üyelerinin bireysel olarak mahkemeye başvurmaları ve kazanmaları halinde Bakırköy belediyesi yüklüce bir tazminat ödemek durumunda da kalabilir. Görünen o ki Bakırköy Belediyesi ve yetkililerinin mahkemeleri kaybetmesi halinde yüklüce bir tazminat ödemesi kaçınılmazdır. Aynı zamanda bu durum Bakırköy Belediye Başkanı Bülent Kerimoğlu’nun kamuyu zarara uğratmak gerekçesiyle görevden uzaklaştırılmasına da neden olur.

 Herkes Görevinin Başında

5393 sayılı kanunun 47. maddesi “görevleriyle ilgili bir suç nedeniyle haklarında soruşturma veya kovuşturma açılan belediye organları veya bu organların üyeleri, kesin hükme kadar İçişleri Bakanı tarafından görevden uzaklaştırılabilir der”. Bunun yanında görevini kötüye kullanmak, kamuyu zarara uğratmak fiili de görevden uzaklaştırma nedenlerinden biridir.  (alt işletmeci tarafından ilgili birim ve kişiler hakkında suç duyurusu yapılmış olmasına rağmen şimdiye kadar konuyla ilgili hiç kimsenin görevinden alınmadığını görüyoruz).

 

 

YORUM  HABER : Yılmaz BACACI

 

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.