Ataköy 1. Kısım Çarşısını Yok Etmeyin

Özel Haber Yayın: 04 Ağustos 2019 - Pazar - Güncelleme: 04.08.2019 22:02:52
Editör - Yılmaz Bacacı
Okuma Süresi: 18 dk.
Google News
2018 yılı Şubat ayında Ataköy 1. Kısım Çarşı esnafıyla çarşının sorunlarını gündeme getiren bir röportaj yapmıştım. Mülk sahiplerinden fazla kiracı konumda olan esnaflar kendilerinin kullandıkları dükkanlardan çıkması için her türlü baskıya maruz kaldıklarını da ifade etmişlerdi. Söylediklerinde ne haklı oldukları halde sen siyasi ne de belediyeden destek görmüşlerdi. Aradan geçen bir buçuk yıllık süre sonunda Bakırköy Belediyesi tarafından kendilerinden 20 Ağustos 2019 tarihine kadar dükkanların boşaltılması isteniyor. Bakırköy Belediyesi 1. Kısım çarşı esnafına dükkanların boşaltılmaması halinde elektrik, su, doğalgaz kullanımlarının engelleneceğini belirten bir tebligat göndermiş.  Yaşanan olaylar sonrasında belediyecilik de imar komisyon üyelik deneyimleri de olan konunun uzmanı bir dostumla 1. Kısım çarşısında yaşananlarla ilgili görüşlerini ve sonrasında neler olabileceğini konuştuk.

Bakırköy Belediyesi Halkın Yanında Olmalı

Uzman kişi 1. Kısım çarşısının mevcut imar planlarında T4 ticaret alanı ve 9.5 metre yükseklik olduğunu söyleyerek “Mevcut planlar üzerinden bakıldığında burada 3/2 mülkiyet sahibi çoğunluğu sağlanması halinde kentsel dönüşüm kapsamında yıkılıp, oturum oranını artırmadan bir yapılaşmaya gidilebilir. Başka bir deyişle çarşının mistik yapısına fazla dokunmadan yenilenebilir. Ancak bunu yaparken de mülk sahipleri ve kiracı konumunda olanlar mağdur edilmemelidir. Çevre sakinleri ve çarşı esnafının tepkilerine neden olan asıl sorun, çarşının yıkılıp farklı (Konut/Rezidans) bir projenin hayata geçirilmesi korkusu. Bu aşamada Bakırköy Belediyesi istemesi halinde farklı projelerin hayata geçirilmesini önleyebilir. Ne yazık ki bana gelen duyumlara bakılırsa Bakırköy Belediyesi halkın tepkisine rağmen yıkım kararını uygulamaktan yana.” Şeklinde görüş belirtti.

Neler Yaşandı Hatırlayalım

Yaklaşık 60 yıldır çevre sakinlerinin ihtiyaçlarını karşılamak için hizmet veren çarşı, geçtiğimiz dört yıllık süre içerisinde çarşı esnafının ifadesine göre Temel Abdik tarafından atıl hale getirilmek istenmiş. Atıl hale getirmek için öncelikle çarşıda bulunan aralarında 60 yıllık tarihi olan yaklaşık 30 ağaç yok edilmiş. Ağaçların budama bahanesiyle üst kısımlarını kesip, bir süre sonra da kalan kısımlarını ortadan kaldırmışlar. Çarşı esnafının ifadesine göre bu işlemler genellikle çarşıda kimsenin olmadığı gecenin geç saatlerinde yapılmış. Ataköy’ün kentsel dönüşüme girmediğini söyleyen çarşı esnafının ifadesine göre yasaların boşluklarından yararlanarak çarşıyı kentsel dönüşüm kapsamına almışlar. Çarşının bulunduğu alan 1. Kısım olmadan önce Zeytinlik Mahallesi diye geçiyordu. Daha sonra 1. Kısım Mahallesi oldu. Bütün tapularda 1. Kısım Zeytinlik Mahallesi diye geçtiği için bundan faydalanarak kentsel dönüşüme dahil edilmiş. Oysa Ataköy 1. Kısım 40 senedir muhtarlık diye geçiyor.

Ramada Otel Yapılırken de Plan Değişmişti

Ekonomik ve siyasi gücü olan insanların plan değişikliklerini bir şekilde hallettiği de bilinen bir gerçek. Hatırlanacak olursa Ramada Otel’e imar izini çıkana kadar iki yıl otopark olarak kalmıştı. İmar izni çıktıktan sonra da otel yapılmıştı. Mahalle sakinleri ve çarşı esnafının korkuları çarşının akıbetinin de aynı olacağı yönünde. Olası plan değişikliğinde söz konusu bölgede yapılma olasılığı olan konut ya da Rezidansların nüfus yoğunluğunun yanı sıra, altyapı sorunu, park sorunu gibi sıkıntıları da paralelinde getirecektir. Tüm bu sorunları yaşamamak için Bakırköy Belediyesi yetkilileri duruma müdahil olarak çevre sakinleri ve çarşı esnafının yanında yer almalıdır.

 

ÖZEL –YORUM-HABER : Yılmaz BACACI


 

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.