Dr, İlknur Türkoğlu’nun Kitabı Vitrinlerde Yerini Aldı

İstanbul Gelişim Üniversitesi Restorasyon ve Konservasyon Bölüm Başkanı Dr. Öğretim Üyesi İlknur Türkoğlu, otuz yıllık deneyimlerini kaleme aldığı “Arkeolojik Küçük Buluntu Çizim Teknikleri” ile Arkeoloji bölümünde okuyan öğrenci ve mezunlara yol gösteriyor

Kültür Sanat Yayın: 09 Temmuz 2021 - Cuma - Güncelleme: 09.07.2021 23:01:15
Editör -
Okuma Süresi: 3 dk.
Google News

 

İstanbul Gelişim Üniversitesi Restorasyon ve Konservasyon Bölüm Başkanı Dr. Öğretim Üyesi İlknur Türkoğlu, otuz yıllık deneyimlerini kaleme aldığı “Arkeolojik Küçük Buluntu Çizim Teknikleri” ile Arkeoloji bölümünde okuyan öğrenci ve mezunlara yol gösteriyor. 7-8 yıllık araştırmayla kaleme aldığı kitap Türkiye’de bir ilk olma özelliğini de taşıyor. 30 yıllık mesleki yaşamında öğrendiklerini genç nesillere aktarmayı kendine borç edinen Türkoğlu, katıldığı TV programlarında da insanları arkeolojik alanda bilgilendiriyor.

Kaynakçası Oldukça Zengin

Kitabın hazırlanması aşamasında neler yaşadığını sorduğumuz Dr. İlknur Türkoğlu, kitabın hazırlık aşamasının uzun bir zaman aldığını söyleyerek “Kaynakçası oldukça geniş bir yayın, o nedenle Türkiye’de bir ilk olma özelliği de taşıyor. Kitabın konusuyla ilgili daha önce yazışmış çoğu kaynağa ulaştım. Kaynak araştırması yapmak için defalarca yurtdışına çıktım. Kitapta yer alan çizimlerin tümü bana ait. Kitabım öğrenci kardeşlerimiz ve mezun olan arkadaşlarımız tarafından oldukça ilgi gördü. Kitabımın vitrinlerde yerini aldığı dönem ne yazık ki pandemi sürecine denk geldi. O nedenle imza günlerini ertelemek durumunda kaldım. Ünümüzde ki aylarda Bakırköy ve TÜYAP Kitap fuarında imza günü yapmayı düşünüyorum.” Dedi. 

Türkoğlu’ndan İkinci Kitap Müjdesi

Buluntu çizimini arkeolojik kazılarda ortaya çıkan verinin, farklı ilgi/bilgi gruplarındaki kişilerce anlaşılabilecek bir dile tercüme edilmesidir. Şeklinde açıklayan Dr. İlknur Türkoğlu,

“Dünyanın neresinde olursa olsun, arkeolojik yöntemlerle toprak altından çıkarılan bilginin belgelenmesi ve bu bilginin paylaşılması bir zorunluluktur. Paylaşılmayan bilgi zamanla unutulur ve yok olur. Arkeolojik kazılarda ortaya çıkan buluntuların müze depolarına ya da vitrinlerine yollanmasından önce belgelenmesi de her kazı ekibinin sorumluluğundadır. Bu belgelemede fotoğraf ve tanımlamanın yanında çizimin de önemli bir yöntem.” Olduğunu söylüyor.

Bakırköy Kent Savunması Sözcülüğünü de yapan Dr. İlknur Türkoğlu, yakın bir zamanda mesleki anılarının yer aldığı ikinci kitabını da okuyucularıyla buluşturmayı hedefliyor.

 

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.