Fatih’in plan notlarına, Şehir Plancıları Odası itiraz etti!

Fatih Belediye Başkanı M. Ergün Turan, İBB’nin Aralık ayı toplantısına katılarak, Şehir Plancıları Odası’nın ilçelerinin dönüşüm plan notlarına itiraz dahi etmeden planı mahkemeye götürmesinden duyduğu üzüntüyü dile getirerek, “Bunu meclisimizin ve kamuoyunun vicdanına bırakıyorum" dedi.

Güncel Olaylar Yayın: 29 Aralık 2020 - Salı - Güncelleme: 29.12.2020 01:16:31
Editör -
Okuma Süresi: 7 dk.
Google News

Fatih Belediye Başkanı M. Ergün Turan,  İBB’nin Aralık ayı toplantısına katılarak, Şehir Plancıları Odası’nın ilçelerinin dönüşüm plan notlarına itiraz dahi etmeden planı mahkemeye götürmesinden duyduğu üzüntüyü dile getirerek, “Bunu meclisimizin ve kamuoyunun vicdanına bırakıyorum" dedi.

Fatih Belediye Başkanı M. Ergün Turan, il ve ilçe meclisi de dahil olmak üzere, koruma kurulundan da oy birliğiyle geçen dönüşüm planı notuna itiraz eden Şehir Plancıları Odasına yönelik, İBB Meclisi’nin Aralık ayı son toplantısında bir konuşma yaptı.

 

İL VE İLÇE MECLİSİ’DE DAHİL, KORUMA KURULUNDAN OY BİRLİĞİ İLE GEÇMİŞTİ

 

Geçtiğimiz aylarda, Fatih'te 10 bin binanın dönüşümünü sağlayan plan düzenlemesinin, ilgili tüm birimlerden oy birliği ile geçtiğini ve yapılan planda 1. ve 2. derece koruma bölgeleri, dünya miras alanları, yenileme alanları, Eminönü bölgesi, anıt eser komşuluklarının kapsam dışında tutulduğunu söyleyen Fatih Belediye Başkanı M. Ergün Turan, vatandaşların hak kaybına uğramadan dönüşüm yapabilecekleri plan notuna Şehir Plancıları Odası’nın itiraz ettiğini söyledi.

 

Yapılan planın ranta değil,  insanların yaşam hakkını korumaya yönelik yapıldığının altını çizen Turan, yaşanan süreci anlattı. Yaklaşık 4 ay önce, Fatih’te ruhsatı ve iskanı olduğu halde, sonrasında çıkan imar yasası ile imar hakkı kaybı olan vatandaşlara yönelik yaptıkları plan notunun oy birliği ile il ve ilçe meclisinden ve de koruma kurulundan geçtiğini söyledi.

 

2 YILLIK EMEĞİN, 8 AYLIK ARALIKSIZ ÇALIŞAMIN ÜRÜNÜ

 

8 ay boyunca istisnanız bir şekilde aralıksız çalıştıklarını, parti farkı gözetmeksizin hem Fatih'te, hem büyükşehirde, hem de komisyon başkanları ve üyeleriyle birlikte çalışmalarını tamamladıklarını söyleyen M. Ergün Turan, uzun yıllar görev yaptığı İBB’den kararların kolay kolay  oy birliği ile çıkmadığını herkesin bildiğini söyleyerek, ilk olarak Fatih’te çıkan kararın ardından, Avcılar’ın plan notu değişikliği kararının oy birliği ile geçtiğini hatırlattı.

 

Alınan kararın ve yapılan çalışmaların tamamen ranttan uzak ve vatandaşın yaşam hakkını korumak için alınmış doğru bir karar olduğunu söyleyen Fatih Belediye Başkanı M. Ergün Turan, “Bu karar evlerinde yaşayan hatta tabiri caizse evlerinde yaşamasına ve evleri sakat olduğu için ölmelerine müsaade ettiğimiz insanların evlerini tekrar yapmalarına müsaade edecek bir plan notu. Hem ilçe meclisinden hem de İBB meclisinden oy birliğiyle geçen bir karar" dedi.

 

İTİRAZ DAHİ ETMEDEN MAHKEMEYE GÖTÜRDÜLER

 

Tamamı sit alanı olan Fatih’in özel bir bölge olduğunu ve yapılan planların öncesinde koruma kuruluna giderek onaylandığını söyleyen Turan,  koruma kurulundan da öyle kolay kolay oy birliği ile kararların çıkmadığını söyleyerek, kurulun çok ufak değişikliklerle planlarını oy birliğiyle geçirdiğini ama Şehir Plancıları Odası’nın itiraz dahi etmeden planı mahkemeye götürdüğünü i ifade etti.

 

YÜZBİNLERCE İNSANIN YAŞADIĞI FATİH’İN PLAN NOTLARINA TEK BİR İVATANDAŞTAN TİRAZ GELDİ

 

Konuşmasını sürdüren Başkan Turan, “Üzüntü verecek bir şeyi paylaşmak istiyorum. Bu plan 7'nci ayda bu meclisten oy birliğiyle geçti. 9'UNCU ayda koruma kurulu hassasiyetle incelemelerini yaptı, kendi fikirlerini aks ettirdi ve oradan da geçti. 8'inci ayın 25'inde plan askıya çıktı, 9'uncu ayın 25'inde askıdan indi. Fatih'in Eminönü hariç tamamını ilgilendiren bu plan notuna sadece bir vatandaşımızdan itiraz geldi, o da ilçe meclisimiz tarafından değerlendirdi ve haklı bulmadı. Düşünebiliyor musunuz? Yüzbinlerce insanın yaşadığı bölgeden tek bir itiraz geldi. Şimdi ne oldu arkadaşlar? Bu itirazlar noktasında odalardan hiçbir itiraz gelmedi. Ancak dün elime gelen ve idaremize ulaşan bilgiye göre, 9'uncu ayın 25'inde askıdan inen dosya için iki aylık mahkeme açma süresi varmış. Şehir Plancıları Odamız bu plan notuna itiraz ettiler. İki yıldır bu plan notuyla ilgileniliyor. Bu buralarda tartışıldı, meclisimiz halk adına burada olduğu için o öngörüde bulundu. İki aydır bu planımız onaylı, gelen vatandaşımıza ruhsat verebilecek konumdayız. Binlerce insan kapımıza mı yığıldı? Hayır değil. Bir tek bina bu plan notuyla ilgili dönüşüm için müracaat etti. Bu plan notunda bir rant yok. Yaşamını sürdürmeye çalışan insanlarımızın vatandaşlarımızın yaşam haklarını devam ettirebilecekleri bir plan notu” dedi.

 

TUTANAKLARA GEÇSİN, GELECEK NESİLLER FAYDALANSIN DİYE PAYLAŞIYORUM

 

Üzüntü duyduğu bu olayı gelecek nesillerin faydalanması için tutanaklara geçmesi amacıyla meclisle paylaşmak isteğini ifade eden Başkan Turan, “Tabi ki biz savunacağız ama kararı verecek olan mahkemelerdir. Biz şimdi mahkemenin önüne çıkacağız. İki yıl boyunca çalıştık ve bu noktaya geldik. Şimdi aynı kararın tüm ilçelerde çıkması için istek var ve hem meclisimizi, hem komisyonumuzu, vatandaşlarımızın kaybolan imar haklarını iade etmek için gösterdiği çabadan dolayı tebrik ediyorum. İlçelerin bölgesel imar kayıplarını, kendi özeline göre disipline etsinler kararı verilmiş. Hep birlikte buna karşı dik bir duruş sergilemezsek, iki yıllık emek mahkeme önünde iptal edilme riskiyle karşı karşıya. Şehir Plancıları Odamızın eğer haklı bir itirazı varsa bu meclislerde değerlendirilebilirdi. İtiraz dahi etmeden planı mahkemeye götürmesini çok değerli meclisimize ve kamuoyunun vicdanına bırakıyorum" diyerek konuşmasını tamamladı.

Kaynak: Yurt Haberajansı/Selvi Sarıtaç

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.