HAYDİ İSTANBUL SREBBENİCA ANMA KOŞUSUNA

Srebrenitsa Soykırımı'nda hayatını kaybedenler anısına 11 Temmuz Pazar günü Yeşilkoy-Florya sahilinde "Unutma Unutturma" sloganıyla Bakırköy Belediyesi ve Türkiye Bosna Sancak Derneği’nin birlikte düzenleyeceği koşunun lansmanı Yeşilyurt Spor Kulübünde düzenlendi.

Güncel Olaylar Yayın: 06 Temmuz 2021 - Salı - Güncelleme: 06.07.2021 17:51:43
Editör -
Okuma Süresi: 6 dk.
Google News

 

Yeşilyurt Spor Kulübü'nde düzenlenen kahvaltılı basın toplantısına Bakırköy Belediye Başkan Yardımcısı Cavit Ganiç, Bakırköy Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Sait Babaoğlu, Türkiye Bosna Sancak Derneği Başkanı Muhammed Sancaktar, CHP İstanbul İl Başkan Yardımcısı Şemside Yener, Event Organizasyon Danışmanlık Şirketi Başkanı Orhan Demir’in yanı sıra, çok sayıda Balkan Dernekleri temsilcileri ve kanaat önderleri katıldı.

KOŞUYA KATILAN HERKES MADALYA VE BELGE VERİLECEK

Düzenlenen basın toplantısında günün mana ve önemine değinen  Bakırköy Belediye Başkan Yardımcısı Cavit Ganiç, "Bakırköy Belediyesi ile Türkiye Bosna Sancak Derneği, Srebrenitsa hayatını kaybeden ve bu sene 26. yılını andığımız Serebrenitsa, Boşnak Soykırımı'nın bir sonucu. Srebrenitsa'da hemşehrilerimiz şehit edilmiştir. Orada bir hafta içinde çocukların ve kadınları otobüslerle tahliye ederek Hollandalı Birleşmiş Milletler (BM) Komutanı'nın güvenli bölge ilan ettiği yerde Boşnakların silahlarını toplayarak onları silahsız, savunmasız bıraktığı ve sonuçta Sırp milislerin, devlet güçleriyle gerçekleştirdiği soykırımın 26'ıncı yılı. İnsanlık adına utanç verici, bir daha hiçbir yerde hiçbir şekilde yaşanmaması, unutulmaması ve unutturulmaması için birlikte bu organizasyonu düzenledik” dedi. Ganiç, yapılacak olan koşunun bir yarışma olmadığını, koşuya katılım sağlayan herkese günün anlamına yakışır birer madalya ve katılım belgesi verileceğini de sözlerine ekledi. 

 

 

KOŞUYA HERKES KATILABİLİR

Konuşmasını 11 Temmuz Pazar sabahı yaklaşık 8,5 kilometre olacak koşunun, Yeşilköy Kent Müzesi önünden başlayarak Florya sahiline kadar süreceğini, oradan da dönüş yapılarak yine Yeşilköy Kent Müzesi önünde sonlandırılacağını söyleyerek sürdüren Ganiç, “Bu bir yarışma değil, bir nevi farkındalık yaratmak amacıyla yapılmış bir organizasyon ve finalde kupa olmayacak. Parkuru tamamlayan herkes yarışmanın birincisi olacak ve tüm katılımcılar üzerinde Srebrenitsa çiçeği olan madalya sahibi olacak. Kimsenin kimseyle yarışmayacak.  Önemli olanın farkındalıkla parkurunun tamamlamasıdır. Yarışmaya katılım için özel bir şartname gerekmiyor. Yalnızca 16 yaş altında ki katılımcılar ailelerinin izni ile katılabilecekler. Boşnak halkının acısını bir nebze olsun iyileştirebilmek, bu organizasyonu geleneksel hale getirerek büyütmek istiyoruz” Dedi.

KEMAL KILIÇDAROĞLU’NA ‘BALKAN KÜLTÜR MERKEZİ HATIRLATILDI

Cavit Ganiç, toplantının sonuna doğru yaptığı konuşmasını “Arnavutluk, Bosna-Hersek, Bulgaristan, Hırvatistan, Karadağ, Kosova, Kuzey Makedonya Cumhuriyeti, Romanya, Sırbistan, Slovenya ve Yunanistan gibi Balkan ülkelerinin, tarihi, coğrafi, kültürel ve insani boyutlarıyla Türkiye için stratejik bir öneme sahiptir. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun göçmen derneklerini temsilcilerine ‘Balkan Kültür Merkezi’ sözü vermişti. İBB’ye ait kamusal bir alanda, göçmen vatandaşlarımızın kültürlerini yaşaması ve gelecek nesillere aktarması için bir alan istiyoruz. “Bölmek için değil, birleştirmek için istiyoruz.” Bu sözün sonuna kadar da takipçisiyiz” diyerek konuşmasını tamamladı.

  

BU GERÇEK BİR SOYKIRIMDIR

Basın toplantısına katılanlar arasında bulunan Türkiye Bosna Sancak Derneği Başkanı Muhammed Sancaktar, yaptığı konuşmasında Srebrenitsa'nın bir soykırım sembolü olduğunu kaydederek, "Tam 26 yıl oldu. BM tarafından güvenli bölge ilan edilen ve o dönemde Hollandalı askerler tarafından sözde korunan Srebrenitsa bölgesinde Çetnikler tarafından soykırım suçu işlendi. Oluş şekli ve zamanı ile dünya tarihinin en karanlık zamanlarından biridir. Binlerce kişi işkence ile öldürüldü. Ortaya çıkarılan toplu mezarlarda ölenlerin kimlik tespiti yapılıyor. Bugüne kadar 7 bin kişinin kimliği tespit edildi. Uluslararası Adalet Divanı, adaletle uzaktan yakından ilgisi olmayan siyasi ve diplomatik bir kararla Bosna'da gerçekleşenlerden sadece Srebrenitsa'dakini soykırım olarak kabul etti. Sırbistan'ı soykırımı engellemekte yetersiz kalmakla suçladı. Srebrenitsa binlerce kişinin öldürüldüğü yer değil tüm Bosna'da yapılan soykırımın, kültür yıkımının sembolüdür. Srebrenitsa 8 bin 372 kişinin öldürüldüğü yer değil bir şehir yıkımının sembolüdür. Avrupa güçlerinin ve ülkemizde belli bir kesimin inandığı gibi tarihi nefretlerin birden ortaya çıkmasıyla değil Büyük Sırbistan düşüncesine kapılan Çetniklerin planlayarak gerçekleştirdiği bir soykırımdır. Srebrenitsa yüzyılın başında Sırp Çetnikler tarafından Boşnaklara uygulanan soykırımının sembolüdür. Srebrenitsa unutulmayacak, unutturulmayacak ve yok edilemeyecek bir güce erişmiştir. Boşnak kardeşlerimizin hem tarihe hem gelecek kuşaklara karşı sorumlulukları farklıdır. Bize düşen görev soykırımı unutturmamak ve adaletin inşasına katkıda bulunmaktır. Bu anlamlı etkinliği bizimle gerçekleştiren Bakırköy Belediye Başkanı'na ve tüm çalışanlarına sonsuz şükranlarımızı sunuyoruz. Srebrenitsa asla unutulmayacak" dedi. Sancaktar, tüm İstanbulluları Pazar sabahı saat 08:00’da Yeşilköy Kent Müzesi önünde başlayacak olan farkındalık koşusuna davet etti.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.