Huzurevi Bağışçıları Bülent Kerimoğlu’na Tepkili

Ateş Ünal Erzen’in görev süresinin son aylarında açılışı yapılarak bir sonra ki döneme devredilen Yeşilköy Huzurevi geçtiğimiz ay yapılan Bakırköy Belediyesi Meclis toplantısında alınan kararla Kızılay’a devredildi.

Özel Haber Yayın: 01 Mart 2021 - Pazartesi - Güncelleme: 01.03.2021 03:49:20
Editör -
Okuma Süresi: 7 dk.
Google News

H. Ateş Ünal Erzen’in görev süresinin son aylarında açılışı yapılarak bir sonra ki döneme devredilen Yeşilköy Huzurevi geçtiğimiz ay yapılan Bakırköy Belediyesi Meclis toplantısında alınan kararla Kızılay’a devredildiğini duymayan kalmamıştır. Sosyal belediyecilikten dem vuran, kamucu anlayıştan söz eden Bakırköy Belediye Başkanı Bülent Kerimoğlu, göreve geldiği günden bu yana hiçbir zaman Huzurevi’ni belediye bünyesinde tutmak ve belediye imkanlarıyla yaşlılara hizmet etmek düşüncesinde olmadı. Neden olmadı? Sorusunun yanıtlarını sizlerle paylaşayım.  

3. Şahıslara Devri Mümkün Değildi

Bakırköy Belediye Başkanı Bülent Kerimoğlu, göreve başladığınızın ilk yıllarında Ataköy Gazetesi’ne verdiğiniz röportajda “Bakırköy Belediyesi huzurevinin ne bir vakıf, ne bir dernek ne bir tüzel kişilik, ne bir üniversiteye hatta kamu yararına hizmet eden vakıf ve derneğe bile devri söz konusu değil. Devir edildiği andan itibaren tahsis şartı ortadan kalkıyor ve Milli Emlak el koyuyor.” Dediğinizi hatırlıyorsunuzdur. (Hatırlayamıyorsanız röportajın tamamını size gönderebilirim) Kerimoğlu, röportajın bir bölümünde de  “Tek bir koşulda işletilebilir. Bakırköy Belediyesi yılda yaklaşık 10-12 Milyon TL para vererek hiç kimseden bir kuruş almaksızın, sadece hayır niteliğinde bu işi yapabilir. Hayırseverlerle biz bu inşaatı yaptık, hayırseverlerle bir vakıf kurduk. Vakfa da ayda 250 bin TL para vereceğiz. Ve bu vakıf bu işi yapacak. Şimdi belediyenin imkanları bunun için uygun mu? Benim belediyecilik anlayışımda bunun sürdürülebilmesi mümkün değil.” Dediğinizi de hatırlamıyor olabilirsiniz. BAKSEV Vakfı size olumlu bir yaklaşım sergilemişken siz Huzurevini üçüncü şahıslara devretmenin yollarını aradınız.

Huzurevi Arazisi Milli Emlak’a Devredilip Yeniden Kiralanıyor

Milli Emlak Müdürlüğü’nün şartlı bağış yaptığı arsada yapılandırılacak olan kamu yararı niteliği taşıyan binanın üçüncü şahıslara devri mümkün değildi. Devredilmesi halinde de tahsis iptal edilecekti. Hal böyle olmasına rağmen Bülent Kerimoğlu, huzurevini işletmekten çok hukuksal olarak üçüncü şahıslara devir etmenin yollarını aradı. Çözüm olarak da Kerimoğlu, Eylül 2015’te olağan üstü meclis toplantısın da oy çokluğu ile aldığı Milli Emlak Daire Başkanlığı ile yeniden işbirliği protokolü yapma yetkisini devreye soktu. Milli Emlak Müdürlüğü ile yapılan görüşmeler neticesinde Bakırköy Belediyesine Bila ücret tahsis edilen arsa Milli Emlak Müdürlüğüne iade edildi. Sonrasında da trajikomik bir şekilde Bakırköy Belediyesi kullanım hakkına sahip olduğu arsayı belli bir ücret karşılığı 29 yıllık irtifak hakkıyla kiraladı. Bu işlemle huzurevinin üçüncü şahıslara devrinin yolunun açıldığını düşünürken BAKSEV’in huzurevini Bakırköy Belediyesine devri ile ilgili yaptığı protokolde (Amacı dışında kullanılamaz) maddesini görmezden geldi.

Yanlış Hesap Bağdat’tan Döndü

Bakırköy Belediye Başkanı Bülent Kerimoğlu, hukuki engelleri aştığını düşünerek Huzurevi binasını “Vahide Sultan Huzur Evi” adında üçüncü şahıslara 60 bin lira aylık kirayla kiraladı. 18.06.2018 tarihi itibariyle resmi olarak ruhsatları olduğunu söyleyen Vahide Sultan Huzurevi yetkilileri Bakırköy Merkez Gazetesinin sahibi Serdar Tay’a verdikleri beyanatta Bakırköy Belediyesi’nin hazineye ödenmesi gereken birikmiş olan borçlarına karşılık kendilerinden gayri resmi bir şekilde yüklüce bir para alındığı da medya da yer almıştı. Huzurevi ile ilgili yerel basında sıklıkla yer alan haberler sonrası İstanbul Valiliği durumu incelemiş ve söz konusu huzurevi binasının hazine adına kayıtlı olduğunu, Bakırköy Belediyesi tarafından irtifak hakkının tapuya tescil edilmeden alt kiracıya verdiğini ve belediyenin alt kiracı ile sözleşme yapma yetkisi olmadığını belirterek, kira sözleşmesinin geçersiz olduğunu ortaya koymuştu. İstanbul Valiliği, Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü, Bakırköy Belediyesi ve Vahide Sultan Huzur Evi arasında imzalanan kira sözleşmesinin geçersiz olduğunu söyleyerek, düzenlenen açılış izin belgesini iptal etmişti.

Kızılay’a Devredildi

Tüm bu yaşananlar sonrası Bakırköy Belediyesi 2021 Şubat ayı meclis toplantısında 18 Milyon 500 Bin Lira tutarında ki 415 metrekarelik arsa karşılığında Bakyaşam Huzurevini Kızılay’a devretmiş oldu. 
Hayırsever vatandaşlar tarafından yapılan, 61 adet 25’er m² normal oda, 33 adet 30’ar m² normal oda, 3 adet 40’ar m² suit oda, 3 adet 55’er m² suit oda, 3 adet 46’şar m² suit oda, 2 adet 37’şer m² suit oda, 3 adet 25’er m² misafir odası, kapalı havuz, spor salonu, psikolog, hemşire ve doktor odası, çamaşırhane, bakım atölyesi, kafeterya, tiyatro salonu, restoran, 5 adet hobi atölyesi bulunuyor.

BAKSEV 18 Milyon 500 Bin’den Pay alacak mı?

Huzurevinin yapımı için çoğunluğunu o dönemin meclis üyelerinin oluşturduğu Bak Yaşam Derneği adında bir dernek kurularak inşaat çalışmaları başlamıştı. Bir süre sonra dernek Bakırköy Kültür Sağlık Eğitim ve Sosyal Hizmet (BAKSEV) adında vakfa dönüştürülmüştü. İnşaatın 65’lik bölümü BAKSEV tarafından yapılarak Bakırköy Belediyesi’ne devredildi. 500 bin 280 bin gibi hatırı sayılır bağışların yanında ayni yardımlarda bulunanlarda olmuştu. Bağışçıların büyük bir bölümü kendilerine verilen sözlerin yerine getirilmediğini söyleyerek vakıf ve Bakırköy Belediyesi yetkililerini suçluyorlar. BAKSEV yetkilileri de Bakırköy Belediyesinin alacak olduğu 18 Milyon 500 Bin Liranın 65’nin kendilerine verilmesini istiyor. Bağışçılarına verdikleri sözlerini yerine getirmek için Bakırköy Belediyesinin paralarını vermesi halinde Bakırköy ya da başka bir bölgede küçük çaplı da olsa huzurevi yapmak istiyorlar. Bakırköy Belediyesi satıştan elde edilecek olan paradan BAKSEV’in payına düşeni vermemesi halinde haklarını adli mercilerde arayacaklarını söylüyorlar.

NOT : Kırmızı çizgim dediği ve ikinci kez başkan adayı gösterdiği Bülent Kerimoğlu'nun yönettiği Bakırköy Belediyesi'nde yaşananlardan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun haberi var mı? Sorusunu da soralım.

 

ÖZEL HABER : Yılmaz BACACI   

 

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.