İKİNCİ EL ARAÇLAR EKSPERTİZ PAZARINA YARADI

Pandemi sebebiyle toplu taşıma araçlarını kullanmak istemeyen vatandaşların sayısının artması ve sıfır araç üretiminin neredeyse durma noktasına gelmesi üzerine ikinci el otomobillere olan talep arttı.

Güncel Olaylar Yayın: 04 Mart 2021 - Perşembe - Güncelleme: 04.03.2021 16:35:24
Editör -
Okuma Süresi: 3 dk.
Google News

İkinci el otomobil fiyatları pandemi sürecinde son yılların en değişken dönemini yaşadı. Pandemi sebebiyle toplu taşıma araçlarını kullanmak istemeyen vatandaşların sayısının artması ve sıfır araç üretiminin neredeyse durma noktasına gelmesi üzerine ikinci el otomobillere olan talep arttı. Geçen yıl Türkiye'de 11 milyon adet ikinci el araç satışı gerçekleştirildi. İkinci el otomobil sahibi olmak isteyenler araçlarını almadan önce ilk olarak oto ekspertizlerin yolunu tuttu. Pandemi dönemindeki talep artışı, oto ekspertizlerin iş hacmini artırırken, sektöre giren oyuncu sayısı da yükselmeye devam etti.

Pandemi döneminde birçok otomotiv üreticisinin üretime ara vermesi ve sıfır araçta yaşanan stok yetersizliğiyle birlikte ikinci el araçlara olan talep arttı. 2020'de 2 milyonu online olmak üzere toplamda 11 milyonun üzerinde ikinci el binek ve hafif ticari araç satıldı. İkinci el otomobillere olan ilgi ve 1 Eylül 2020 tarihi itibariyle yürürlüğe giren yönetmelikle, ticari satışlarda oto ekspertiz raporunun zorunlu kılınması oto ekspertiz sektörünü olumlu yönde etkiledi. Türkiye'de oto ekspertiz merkezi olarak hizmet veren işletmelerin sayısı 4 binin üzerine çıkarken, bunların sadece 1000 adedinin TSE tarafından verilen hizmet yeterlilik belgesine sahip olduğuna dikkat çeken TÜV SÜD D-Expert CEO'su Emre Büyükkalfa, tüketicilere oto ekspertiz raporu alırken mutlaka kurumsal firmaları tercih etmeleri önerisinde bulunarak, şunları söyledi;

İKİNCİ EL ARAÇ ALIRKEN RİSK ALMAYIN

"İkinci el araç alırken ödeyeceğimiz para artık daha yüksek. Bu nedenle ekspertiz hizmetini işin ehli ve ekspertiz konusunda tecrübeli kurumlara bırakmak gerekiyor. Araç satışlarında gizlenen hasarlarla şubelerimizde sıklıkla karşılaşıyoruz. Örnek vermek gerekirse, bütün emeklilik planlarını bir otomobil almak üzerine şekillendiren bir müşterimiz vardı. Araca tarafımızca yapılan ekspertizde aracın geçmişte sel hasarı almış olduğu ortaya çıkmış oldu. Tespitimiz sayesinde satış sonrasında alıcının yüksek onarım maliyetleriyle karşılaşması engellenmiş ve mağduriyetinin önüne geçilmiş oldu."

İŞİNİ DOĞRU YAPMAYANLAR ELENECEK

Belirli standartlara ulaşma konusunda bugüne kadar ciddi problemlerin yaşandığı oto ekspertiz sektöründe kurumsal şirketlerin bu işe girmesiyle önümüzdeki yıllarda bir eliminasyon sürecine girileceğini vurgulayan Emre Büyükkalfa, "Yönetmeliğin de sektördeki olumlu etkisini göreceğimiz günlerde işini doğru yapan kurumsal firmaların gücüne güç katarak büyümeye devam edeceklerini düşünüyorum" dedi.

 

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.