Mehmet Mert; Gazetecilik Özel ve Ayrıcalıklı Bir Meslektir

İstanbul Gazeteciler Dernek Başkanı DAMGA Gazetesi imtiyaz sahibi Mehmet Mert, Dünya Çalışan Gazeteciler Günü nedeniyle kahvaltılı bir toplantıda üyelerle bir araya geldi.

Güncel Olaylar Yayın: 10 Ocak 2022 - Pazartesi - Güncelleme: 10.01.2022 19:35:09
Editör -
Okuma Süresi: 4 dk.
Google News

İstanbul Gazeteciler Dernek Başkanı DAMGA Gazetesi imtiyaz sahibi Mehmet Mert, Dünya Çalışan Gazeteciler Günü nedeniyle kahvaltılı bir toplantıda üyelerle bir araya geldi.

Pandemi nedeniyle geleneksel toplantılarına ara veren İGD uzun bir aradan sonra Florya’da bulunan Suriye, Lübnan ve Türk mutfağının doyumsuz lezzetlerinin bir araya geldiği Hak Evrensel Hatay Sofrası’nda kahvaltıda bir araya geldi. Günün önemine dair konuşan Başkan Mehmet Mert, tarafsız medya sektörünün yaşadığı ekonomik zorlukların altını çizerek gazetecilerin haklarını koruyan ve düzenleyen 212 sayılı yasayı hatırlattı. Söz konusu yasanın geçmişten günümüze tüm iktidarlar döneminde törpülendiğini söyleyen Mert, “ne yazık ki Türkiye’de iktidar olan her siyasi güç tek elden kumanda edilebilen tek manşetli bir medya istiyor.” Dedi.

Katılım Yoğundu

Mehmet Mert, konuşmasını “61 yıl önce 10 Ocak tarihinde gazetecilerin çalışma ve yaşam şartlarını düzenleyen yasanın çıktığı gün çalışan gazeteciler günü olarak kutlansa da ne yazık ki son dönemlerde bayram değil hak arama günü seslerini duyurma günü olarak kutlanır hale geldi. Yıllarca bir çok (Ulaşım, iletişim, konaklama vs gibi) alanda indirim ve kolaylık imtiyazlarına sahip olan gazeteciler şimdilerde bunlardan yararlanamıyor. Anayasa’nın 28. maddesinde yer alan 'Basın hürdür, sansür edilemez' hükmü neredeyse sıfır noktasına gelmiş durumdadır. Bir çok meslektaşımız ekonomik zorluklar nedeniyle ya çalıştığı gazeteden ayrılmak zorunda kalmış, ya da kendi imkanlarıyla çıkardığı gazetesini kapatmak durumunda kalmıştır. Bu günün iktidarı, medya sermayesinin yüzde 90’ını kontrol altına almış, kontrol edemediği gazete, dergi, radyo ve televizyon kanallarını ise cezalarla susturmak istemektedir. Bizler çalışan gazeteciler olarak dernek çatısı altında tüm olumsuzluklara rağmen haber alma özgürlüğümüzü ve ekonomik sorunlarımızı sona erdirmek için var gücümüzle dayanışma ile mücadelemizi sürdüreceğiz.” Şeklinde sürdürdü.  

  

 

İşsizlik Can Alıcı Hale Geldi

Medya sektöründe artan işsizlik durumuna dikkat çekerek konuşmasını devam eden Mehmet Mert İşsizlik gerçeği her geçen günün gazeteciler için daha can yakıcı hale gelmiştir. İletişim fakültelerinden her yıl mezun olan binlerce genç meslektaşımız, işsizlik veya ucuz iş gücü olma 'tercihi' arasında bırakılmaktadır. Her geçen gün yüzlerce meslektaşımız, gazetecilik onurunu korumak, kalemlerini satmamak adına yıllarca emek verdikleri basın sektöründen uzaklaşmak zorunda kalmaktadır. Gazetecilerin gerçeklere ulaşmasını değil, servis edilen manipülatif içeriklerin kullanılmasını isteyen anlayışı savunanların öne çıktığı medya düzeninde onurlu gazeteciler işini yapamaz duruma gelmekteler. Kim ne derse desin, gazetecilik hala çok özel ve ayrıcalıklı bir meslek. İlkeli, tarafsız ve araştırmacı bir medya, ülkenin demokratik gelişmesine doğrudan katkı yaptığı gibi; yöneticileri uyarıcı ve yol gösterici yayınlar ile kamu hayatını da önemli yönde etkilemekte. Tarafsız ve ilkeli yayın anlayışıyla görev yapıldığı sürece, bir basın mensubu aynı zamanda kamu görevi yapmış sayılır. Bu özelliklerin sağladığı sorumluluk anlayışı ile görevlerini yerine getiren basın çalışanlarına ihtiyacımız var. Tarafsız medyanın tek sorumlu olduğu taraf okurlarıdır. Onlara en doğru haberleri sunmaktır. Her geçen gün farklı mecralara çekilen medyada tarafsız yayın organlarının destekçileri de okurlarıdır. O nedenle okurlara düşen en önemli görev de bölgelerinde yayın yapan gazeteleri desteklemektir.” şeklinde sonlandırdı. 

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.