Pazaryeri Kararı Yargıdan Döner

Yılan hikayesine dönen Bakırköy Osmaniye Mahallesi sınırlarında yer alan Cumartesi Pazarı, kapalı Pazar alanı yapılmak üzere yetki mecliste alınan kararla Pazarcılar Odası’na verildi.

Güncel Olaylar Yayın: 12 Eylül 2021 - Pazar - Güncelleme: 12.09.2021 03:51:11
Editör -
Okuma Süresi: 7 dk.
Google News

Yılan hikayesine dönen Bakırköy Osmaniye Mahallesi sınırlarında yer alan Cumartesi Pazarı, kapalı Pazar alanı yapılmak üzere yetki mecliste alınan kararla Pazarcılar Odası’na verildi. Oylamaya katılan CHP Meclis üyelerinin evet, Ak Parti Meclis Üyelerinin çekimser oy kullandığı toplantı günü MHP Meclis Üyesi Ahmet Altun meclise gelmedi. Temcit pilavı gibi üç aylık aradan sonra ısıtılarak yeniden gündeme getirilen ve meclisten onay alan karar sonrası yaptığım araştırma, kararın yanlış olduğu ve yargıdan döneceği yönünde.  

Yetkililer Açıklama Yapmadı

Haziran 2021 yılı meclis toplantısında aynı yerle ilgili ret kararı verilmişti. Aradan geçen üç aylık sürede ne oldu, neler değişti, kimler devreye girdi de öncesinde hayır denilen kapalı Pazar yeri yapılması yetkisi Pazarcılar odasına verildi. Haziran ayında Hukuk Komisyonu’na gönderilen teklifin Eylül ayında Hukuk, İmar ve Bayındırlık, Plan-Bütçe ve Tarife komisyonlarına gönderilmesi de oldukça muammalı. ‘Ortak Hizmet Projesi’ adı altında yapılacak olan proje hakkında akıllarda kalan bu sorulara meclis oturumunu yöneten Belediye Başkanı Bülent Kerimoğlu’nun yanı sıra karara Haziran ayında ret, Eylül oturumunda çekimser oyu veren Ak Parti grubundan da bir açıklama gelmeden çekimser oyu kullanmaları oldukça düşündürücü.

 

Mesut Şengün Soruları Yanıtladı

Belediye yetkililerinin açıklama yapmadığı kararla ilgili açıklama Mesut Şengün’den geldi. Alınan kararı meclis salonunda izleyicilerle birlikte takip eden İstanbul Umum Pazarcılar Esnaf Odası Başkanı Mesut Şengün, toplantı sonrası gazetecilerin sorularını yanıtladı. Şengün, kendisine sorulan “Öncesinde hayır oyu verilen kararda ne değişti de evet oyu verildi” sorusuna “Bir önceki protokolde gelir dağılımının 75’i pazarcılar odasına 25’i de Bakırköy Belediyesi’ne verilecekti. Yeni protokolde bu oran 60, 40 şeklinde değiştirildi. Pazar yeri ve otopark, kafe gibi yerlerin işletim süresi 25 yıldan 20 yıla indirildi. İlk protokolde pazar alanı inşaat hafriyatını Bakırköy Belediyesi yapacaktı. Yeni protokolde hafriyat işlemlerini de biz yapacağız. İnşaat işlerinin tüm masrafları pazarcı esnafı tarafından karşılanacak. En geç sekiz ay içinde tamamlamayı planladığımız proje altta otopark, pazar alanı ve pazar alanının üst kısmına yapacağımız donatı ve yeşil alanla birlikte üç kattan oluşacak. Oda olarak donatı ve yeşil alanla ilgili hiçbir yaptırımımız olmayacak. Kullanım hakkı tamamen İBB ve Bakırköy Belediyesine ait olacak.  Belediyenin Mali Hizmetler Müdürlüğü’nde kayıtlı 3 bin 450 tahta dışında ek tahtalar konulmayacak. Pazar alanı içinde bulunan 2 kafeterya ve 3 tuvalet dışında her hangi bir ilave yapılmayacak. Kapalı Pazar Alanı’ndaki tezgah önceliği, mevcut pazar yerinde tahsis belgesi olan ve katkı payı veren pazarcıların olacak. Yapılması planlanan kapalı pazar yerine Salı, Cumartesi ve Pazar günleri olmak üzere, haftanın 3 günü pazar kurulacak. İnşaat süresi boyunca mevcut Cumartesi pazarının Osmaniye ve Kartaltepe Mahalleleri arası Olgunlar Sokak, Agah Efendi Sokak, Aydın Yuva Sokak, Başarı Sokak, Ahu Sokak, Yavuklular Sokak ve Yunus Nadi Sokak’ta kurulacak. İnşaatın muhammen bedelini Bakırköy Belediyesi belirleyecek. Bedelin belirlenmesinden sonra bizler de tekliflerimizi alıp yapım işine başlayacağız. Oda olarak pazar yeri kurmak, yapmak gibi bir yetkimiz yok. Biz sadece inşaat yapım işini üstlendik. Geçmişte 33 dönüm olan Pazar alanı İBB’nin yaptığı plan tadilatı ile 12 dönüm alanın kreş, otopark ve camii yeri olarak işaretlenmesiyle 21 dönüme düştüğünün de altını çizdi.   

 

Grup Toplantısına Katılıp Mecliste Oylamaya Girmediler

Haziran ayından beri tartışmalı bir şekilde Bakırköy’ün gündeminde yer alan ‘Kapalı Pazar Alanı’ teklifinin CHP’li Meclis Üyeleri’nin ‘Oy Çokluğu’ ile kabul edildiği meclis toplantısına, CHP’li Meclis Üyesi Hasan Çalış ve Nebahat Civan’ın toplantıya hiç gelmediği, Margarit Dikme ve Şebnem Yükeb’in grup toplantısının ardından meclise katılmadığı gözlendi. Margarit Dikme ve Şebnem Yükeb’in yanı sıra, meclise katılan S. Nadir Ataman’ın da grup toplantısında pazar alanı kurma protokolüne şerh koyduğu iddia edildi.

Komisyonlar Hangi Dayanakla Olumlu Rapor Verdiler?

Alınan karar sonrası Hukuk komisyonu, İmar komisyonu ve plan-bütçe komisyonu üyelerine olumlu rapor yazarken İş İnsanı Mehmet Kurt’a ait çimento fabrikası arazisi olarak bilinen Pazar yerinin geçmişini araştırıp araştırılmadığını sormak lazım. Araştırmadınızsa ben hatırlatayım.  İş İnsanı Mehmet Kurt, 1980’lerin başında Bakırköy’de şu an üzerinde Marmara Forum, Adalet Sarayı Pazar alanı gibi devasa yapıların bulunduğu yaklaşık 700 dönümlük araziye sahip olan Türk Çimentosu ve Kireci A.Ş adlı şirketi satın almıştı.

İmar İzni Yoktu

Fabrika faaliyetleri olmadığı için Mehmet Kurt bu değerli araziyi imara açmak ve parseller halinde satarak para kazanmak istiyordu. Ancak söz konusu bölge ile ilgili İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Karayolları’nın daha önceden kararlaştırılmış planlarının olması buna engeldi. İBB ve Karayolları planlarını hayata geçirmek için arazinin yarıdan fazla bir bölümünün değerini ödeyerek kamulaştırıldı. Kamulaştırma sonrası Mehmet Kurt’un 170 dönüm arazisi kalmıştı. 170 dönüm arazinin 120 dönümlük bölümüne CarrefourSa Marmara Forum’u inşaa etmek istedi. Ne yazık ki alanın imara kapalı olması sıkıntı yarattı.

Arazi Devri Teklif Etti

Sıkıntıları aşmak isteyen Kurt, 1997 yılında 46 dönümlük araziyi bedelsiz olarak belediyeye devretmeye karar verdi. İBB yönetimi bedelsiz devir kararı olsa da cüzi bir bedelle 46 dönüm araziyi kendi bünyesine kattı. Rekreasyon alanı olarak alınan arazide yapılaşma olamayacağına göre Pazarcılar Odası Cumartesi pazarının olduğu yerin alt katına otopark üst katına yeşil alanı yasadışı mı yapacak. Yoksa çözüm yolu olarak plan tadilatına mı gidilecek? Velhasıl bu haliyle bir yapılaşma olamayacağı aşikar. Bakırköy Milliyetçi Hareket Partisi İlçe Başkanı Turgut İnan, sosyal medya hesabından Pazar yeri ile ilgili “konuyu yargıya taşıyacağız” açıklaması yapmıştı.  

 

YORUM HABER : Yılmaz BACACI

 

 

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.