Silivri'nin Başpehlivanı Mustafa Taş Oldu

Silivri Belediyesi tarafından düzenlenen 17. Kavaklı Yenici Mehmet Yağlı Güreşleri çekişmeli müsabakalara sahne oldu. 13 farklı boyda düzenlenen güreşlerde altın kemerin sahibi finalde sakatlık geçiren Serkan Keskin’i yenen Başpehlivan Mustafa Taş oldu.

Spor Yayın: 31 Temmuz 2022 - Pazar - Güncelleme: 31.07.2022 15:18:18
Editör -
Okuma Süresi: 7 dk.
Google News

Silivri Belediyesi tarafından düzenlenen 17. Kavaklı Yenici Mehmet Yağlı Güreşleri çekişmeli müsabakalara sahne oldu. 13 farklı boyda düzenlenen güreşlerde altın kemerin sahibi finalde sakatlık geçiren Serkan Keskin’i yenen Başpehlivan Mustafa Taş oldu. Güreş alanında konuşan Başkan Yılmaz, “Son Kırkpınar Başpehlivanı da dahil olmak üzere birçok başpehlivanı Silivri’de ağırlıyoruz. Buradaki amacımız hem ata sporumuzu hem de örf ve adetlerimizi yaşatmaktır.” dedi.
 

Silivri Belediyesi tarafından düzenlenen 17. Kavaklı Yenici Mehmet Yağlı Güreşleri büyük bir coşkuyla gerçekleştirildi. Güreş heyecanı Kavaklı Eski Belediye Binası önündeki Atatürk anıtında yapılan saygı duruşu ve okunan İstiklal Marşı ile başladı. Daha sonra Yenici Mehmet’in heykeline çelenk sunumu yapıldı. Ardından merhum Kavaklı Belediye Başkanı Hasan Geyiktepe, merhum Güreş Ağası Lütfü Arıcıoğlu ve Yenici Mehmet’in mezarları ziyaret edilerek kabirleri başında dua edildi. Ziyaretlere; Belediye Başkan Yardımcısı Hasan Solak, Güreş Ağası Çetin Ceylan, Güreş Komitesi Üyeleri ve STK temsilcileri katıldı. Ziyaretlerin ardından davul zurna ekibi ve cazgırlar, Çetin Ceylan ile birlikte çarşı içinden yürüyerek vatandaşları etkinliğe davet etti. Kavaklı’daki er meydanında 13 farklı boyda düzenlenen Yenici Mehmet Yağlı Güreşleri’ne, aralarında 661. Kırkpınar Yağlı Güreşleri Başpehlivanı Cengizhan Şimşek, Başpehlivanlar Ali Gürbüz, Recep Kara, İsmail Balaban, Mustafa Taş ve Şaban Yılmaz’ın da yer aldığı 35 başpehlivan ile yaklaşık 300 pehlivan katıldı. Şenlik havasında geçen organizasyona Silivrililer yoğun ilgi gösterdi. Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz er meydanına Güreş Ağası Çetin Ceylan ve başpehlivanlar ile gelerek etkinliği izlemeye gelenleri selamladı. 

YILMAZ: “ER MEYDANINDAN KEMİK SESLERİ YÜKSELECEK”

Güreş alanında açıklamalarda bulunan Başkan Yılmaz, “Tarihi bin yılı aşan yağlı pehlivan güreşleri kapsamında bu yıl 17.’sini düzenlediğimiz Kavaklı Yenici Mehmet Yağlı Güreşleri’nde sizlerle bir aradayız. Son Kırkpınar Başpehlivanı da dahil olmak üzere birçok başpehlivanı Silivri’de ağırlıyoruz. Onları vatandaşlarımızla buluşturuyoruz. Buradaki amacımız hem ata sporumuzu hem de örf ve adetlerimizi yaşatmaktır. Ben Yenici Mehmet Pehlivan şahsında rahmeti rahmana kavuşmuş tüm pehlivanlarımıza rahmet diliyorum. Bu organizasyonu 2004 yılında ilk defa gerçekleştiren merhum Belediye Başkanımız Hasan Geyiktepe’ye ve ağamız Lütfü Arıcıoğlu’na Cenab-ı Allah’tan rahmet diliyorum. Bugün, bu er meydanında kıran kırana, kemik seslerinin yükseldiği güreş müsabakaları izleyeceğiz. Buraya neden er meydanı dendiğini yaşanmış bir hikâye ile çok kısa anlatayım: Kel Aliço 27. Başpehlivanlığı için 56. Yaşında Kırkpınar’dadır. Karşısında daha sonra güreş tarihine adını altın harflerle yazdıracak olan Koca Yusuf vardır. Kıran kırana bir mücadele ve 8 saatin sonunda herkes Kel Aliço’nun yenileceği, efsanenin biteceğini öngörüyordur. Cazgır araya girer ve Kel Aliço’ya şunu teklif ederler; hava karardı artık güreşi bitirelim. Berabere bitsin ve seni altın kemer ile 27. Başpehlivan olarak ilan edelim. Kel Aliço hiddetlenir ve gür bir sesle ‘Bre yakın ziftleri, yakın odunları, gece güreş devam edecek’ der. Burası er meydanı der. Er meydanında kaçmak yok der. Onun çırağı sayılacak Koca Yusuf da hazır Kel Aliço’nun sırtını yere vurma fırsatı yakalamış, tarihe geçecekken Kel Aliço’ya ‘Elimi vereyim sırtımı yere vur üstadım’ der. Kel Aliço bunu da kabul etmez. Bir rivayete göre maç berabere bitirilir, bir rivayete göre ise Kel Aliço, Koca Yusuf’un elini kaldırır ve o er meydanında herkese yakışan, Türk’e yakışan, pehlivana yakışan duruşu sergiler. Onun için burası er meydanıdır. Burada dürüstlük, feraset, cesaret ve ahlak var. Burada dönme dolap yok, fırıldaklık yok. Kavaklı er meydanından bütün gönül erlerine selam olsun.” dedi.

GÜREŞ MÜSABAKALARI KIRAN KIRANA GEÇTİ

13 farklı boyda düzenlenen 17. Kavaklı Yenici Mehmet Yağlı Güreşleri’nin Minik – I kategorisinde; Ömer Sayit Duran birinci, Yusuf Tosuncuk ikinci, Andrei Dermenci ve Yunus Emre Şahin üçüncü oldu. Minik – II kategorisinde ise; Gökdeniz Alperoğlu birinci, Osman Kazımoğlu ikinci, Tuana Mengü ve Adnan Osman üçüncü oldu. Teşvik – I kategorisinde; Aydıncan Gümüşdağ birinci, Ahmet Kabaktaş ikinci, Mehmet Yıldız ve Polatcan Karadeniz üçüncü olurken Teşvik – II kategorisinde ise; Mustafa Taş birinci, Barış Balla ikinci, Can Ergen ve Hamza Akın üçüncü oldu. Tozkoparan kategorisinde; Burak Altıok birinci, Ege Hasan Kaplan ikinci, Zeki Akın ve Teyfik Gülter üçüncü oldu. Ayak kategorisinde; Emirhan Giral birinci, Serkan Tarı ikinci, Yahya Aydın ve Bayram Gümüşdağ üçüncü oldu. Deste Küçük kategorisinde; Arda Erkan Avcıoğlu birinci, Kerem Dede ikinci, Alparslan Daş ve Caner Yatkın üçüncü oldu. Deste Büyük kategorisinde; Murat Yonca birinci olurken, Engin Atar ikinci, Bilal Taha Coşar ve Yahya Başdemir üçüncü oldu. Küçük Orta Küçük kategorisinde; Enes Özbek birinci, Muhammet Şerif Yavaşer ikinci, Esef Akpınar ve Mehmet Ali Yılmaz üçüncü oldu. Küçük Orta Büyük kategorisinde; Yunus Emre Akman birinci, Ali Tayyip Kaya ikinci, Murat Sert ve Saim Cevahir üçüncü oldu. Büyük Orta kategorisinde; Hüseyin Soğukoğlu birinci, Alparslan Tekmen ikinci, Hasan Kuru ve Osman Topuz ise üçüncü oldu. Başaltı kategorisinde; Abdülrefih Önel birinci, Erkan Tan ikinci, Yücel Yazıcı ve Tansel Umut üçüncü oldu. 

ALTIN KEMERİN SAHİBİ MUSTAFA TAŞ OLDU

Yenici Mehmet Yağlı Güreşleri’nde büyük bir merakla beklenen baş kategori mücadelelerinde güreş heyecanı adeta doruğa çıktı. İzleyicilerin hop oturup, hop kalktığı ve kıyasıya mücadelelerin yaşandığı baş kategoride finalde sakatlık geçiren Serhat Gökmen’i yenen Başpehlivan Mustafa Taş altın kemerin sahibi oldu. İkinci Serhat Gökmen olurken, Şahali Kurt ve Salih Erinç ise üçüncü oldu. Başpehlivan Mustafa Taş’a altın kemerini Başkan Volkan Yılmaz verdi. 

Yenici Mehmet Yağlı Güreşleri’ne; MHP Genel Başkan Yardımcısı İsmail Faruk Aksu, MHP İstanbul Milletvekili Arzu Erdem, Silivri Kaymakamı Tolga Toğan, Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz, güreş ağaları, siyasi parti temsilcileri, belediye meclis üyeleri, STK temsilcileri, muhtarlar, basın mensupları ve vatandaşlar katıldı.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.