Küçükçekmece’de Adından Söz Ettirecek Anaokulu

Eğitim Yayın: 25 Kasım 2010 - Perşembe - Güncelleme: 25.11.2010 02:34:36
Editör - Yılmaz Bacacı
Okuma Süresi: 7 dk.
Google News

Küçükçekmece Belediyesi, anaokulunu yeniliyor. Beşyol Mahallesi’nde

bulunan eski okulun yerine daha donanımlı bir okul inşa ediliyor. Okulda minik öğrenciler hem eğitim görecekler, hem de doğa yaşamını öğrenecekler.

Küçükçekmece Milli Eğitim Müdürlüğü’nün de projesine destek verdiği okul tamamen uzman eğitimcilerin görüşleri doğrultusunda planlandı. Türkiye’de ilk kez, çocukların kapalı alanda doğayla iç içe olacağı ‘Kış Bahçesi’,  evde oynamak üzere oyuncak alabileceği ‘Oyuncak Kütüphanesi ve Oyun Odası’ gibi özgün uygulamaların yer alacağı yeni anaokulunun yapımına başlandı. 2750 m2’lik kapalı alana sahip olacak anaokulu 700 öğrenciye hizmet verecek. 

KUŞ SESLERİNİ DİNLEYECEKLER         

Okul binası içinde çocukların uzun kış ayları boyunca doğal koşullarda serbestçe oynayabilmeleri ve eğitimlerini sürdürebilmeleri için bir kış bahçesi bulunacak. Çocuklara keşif ve macera tutkusunu yaşama fırsatı sağlayacak kış bahçesinde, altında oturulabilecek gerçek ağaçlar, çeşitli çiçek ve bitkiler de olacak. Çocuklar burada kuş seslerini dinleyebilecek, ağaç ve çiçeklerin gelişimini gözlemleyebilecek, güneş ışığından azami derecede faydalanarak balık besleyip bitki yetiştirebilecekler. Ayrıca okul içinde ve dışında; yaratıcı düşünceyi teşvik etmek, çocukların problem çözme becerilerini güçlendirmek ve duygusal ve sosyal gelişimini desteklemek amacıyla su ve kum oyunları köşesine yer verilecek.

OYUNCAK KÜTÜPHANESİ

Okulun fark yaratacak bir başka özelliği ise anaokuluna kayıtlı olmayan çocukların da faydalanabileceği Oyuncak Kütüphanesi ve Oyun Odası. Bu bölümü destekleyici Oyun Odası ile birlikte, Küçükçekmece Belediyesi Anaokulu tarafından Türkiye’de ilk defa Halkalı Birimi’nde uygulanan Oyuncak Kütüphanesi, çocuğuna oyuncak almakta güçlük çeken dar gelirli ailelere destek olacak. Çocuklar aldıkları oyuncakları hem Oyun Odası’nda hem de evinde oynayabilecek. Oyuncaklar kırılmadan ve bozulmadan getirildiği takdirde çocuklara verilecek.

ÖZEL EĞİTİM DE VERİLİYOR

Projede çocukların öğrenim göreceği 600 m2’lik faaliyet ve oyun alanı bulunuyor. Tüm çocukların kullanımına olanak tanıyacak şekilde tasarlanan faaliyet ve oyun alanı, gerektiğinde bölünerek 17 öğrenme merkezine dönüşüyor. Bu sayede çocukların daha çok birbiriyle iletişime geçmesi, sosyal ve duygusal gelişimlerine ivme kazandırılması amaçlanıyor. Ayrıca bu bölümde farklı yaş gruplarının birbiri ile bütünleşebilmesi için sınıf seçimi uygulamalarına yer verilebilecek. Faaliyet ve oyun alanı aynı zamanda özel eğitim gereksinimi olan çocukların normal çocuklarla bir arada eğitime katılabilmelerine de olanak sağlayacak.

AİLELERE ÜRETİM YAPMA İMKANI

Yeni anaokulu çocukların ailelerini de düşünüyor. Aile katılımı çalışmaları kapsamında binada oyuncak atölyesi de bulunacak. Bu bölümde çocuklar öğretmenleri ve aileleri ile oyuncak onarımı ve oyuncak yapımına katılacak. Bunun yanı sıra eğitimde sürekliliği sağlamak ve çocuğun aile içindeki değerini güçlendirmek amacıyla ailelerle küçük grup çalışmalarının yapılacağı eğitim ve paylaşım odası da yer alacak. Bölge velileri ve öğretmenler, çocuklara yönelik destekleyici çalışmaları yeni okuldaki seminer salonunda takip etme fırsatı elde edecek.

ÖRNEK BİR ANAOKUL OLACAK

Yeni Belediye Anaokulu’nun yapımında görüşü alınan uzmanların başında ise anaokulunda halen müdürlük görevini sürdüren Okul Öncesi Eğitimi Uzmanı Şükran Evirgen geliyor. Okulun fizibilite çalışmalarından, mimari tasarım planlamalarına değin birçok konuda birikimleriyle projeye katkıda bulunan Şükran Evirgen, Küçükçekmeceli çocukların Türkiye’ye örnek olacak nitelikte bir okulda eğitim görecekleri için çok mutlu olduğunu belirtti. Projenin 2007 yılından bu yana gündemde olduğunu söyleyen Evirgen, “Çeşitli nedenlerden ötürü okulun arsa ve proje kısmında belirli sıkıntılar yaşadık. Ancak daha sonra Başkanımız Aziz Yeniay devreye girerek okulun yapımını üstlendi. Başkanımıza çalışmalarımıza verdiği destekten ötürü çok teşekkür ediyorum. Üç yıldır hayalini kurduğumuz bu projenin kısa bir süre içinde biteceğine inanıyorum.” dedi.

Dünya standartlarında bir eğitim kurumu planladıklarını ifade eden Şükran Evirgen, “Okulumuz, çağdaş yaklaşımlarla çocukları geleceğe hazırlamak, aile eğitimleri ve aile katılımlarıyla çocukların gelişimin de sürekliliği sağlamak, okula gidemeyen çocuklara yönelik projelerle yerel kaynaklardan faydalanarak fırsat eşitliği sunmak, kendi ayakları üzerinde durabilen, öz yönetimini kazanmış, öz güven sahibi, kendini gerçekleştirme inancına sahip, mutlu çocuklar yetiştirerek Küçükçekmece, Türkiye ve dünyaya örnek olmak amacındadır.” diye konuştu.

 

 

 

 

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.