Şehrin Gizli Diliyle Bilinmeyene Yolculuk

Kültür Sanat Yayın: 28 Nisan 2011 - Perşembe - Güncelleme: 28.04.2011 20:45:37
Editör - Yılmaz Bacacı
Okuma Süresi: 3 dk.
Google News

Bağımsız Sanat Derneği sanatçılarının, çözülmez gibi görünen toplumsal sorunlara, ön yargılardan kurtularak ve İstanbul’un kent belleğindeki sesleri gün yüzüne çıkarmak amacıyla hazırladıkları çalışmalarından oluşan “Şehrin Gizli Dili” sergisi, düzenlenen törenle açıldı.

Kuratörlüğünü Hülya Yazıcı Aktaş’ın yaptığı serginin açılışına, Küçükçekmece Belediye Başkanı Aziz Yeniay, Başkan Yardımcıları Enver Şengül, Halil Ortaç, Mustafa Kuzugüden, Levent Uslu ve sanatçılar katıldı.

KAVRAMSAL SANATIN ÖRNEKLERİ SERGİLENİYOR

Politik eserlerin ağırlıklı olduğu sergide, 25 sanatçının yalnızlaşma, yabancılaşma, kimliksizleşme, dilsizleşme kavramlarının etrafında ürettiği eserler yer alıyor. Dört yıllık bir çalışma sonunda ortaya çıkan eserler hakkında bilgi veren Kuratör Hülya Yazıcı Aktaş, “Kavramsal sanatın inceliklerini düşünceye yansıttık. Halka yakın olmak, onlara kendi sorunlarını anlatmak amacıyla yola çıktık. İstanbul sorunlarını eserlere konu ettik. Resim, fotoğraf, heykel, video ve daha birçok çalışmanın yer aldığı sergi kavramsal sanatın örneklerini sunuyor. Kavramsal sanatın halka bir şeyler anlatabilme amacına Küçükçekmece’ye gelerek ulaşmış olduk.” diye konuştu.

SANATÇILAR ESERLERİNİ ANLATTI

Sergide eserleri yer alan sanatçı İpek Şenel, “Toplum” temasından yola çıktığını “Sabundan Günlükler” adlı çalışmalarını şöyle yorumladı:“Arılar özgürler, çalışkanlar ve doğayla uyum içindeler. Düzenli yaşamlarını sürdürdükleri kovanları teknik açıdan birçok mimar ve mühendisin ilham aldığı altıgen petekten yuvaları var. Arı imgelerini kullanarak çizdiğim desenlerde arıların toplu yaşam biçimine işaret etmek istedim. Amacım izleyiciye, idealini kurduğum bir toplumu göstermek ve bunu insanların da oluşturabileceğini sorgulatmak.”

 

Sanatçı Meryem Nurefşan Yabanigül ise “Oyun” adlı çalışmasında bireyin yaşam süreci içerisinde iktidarın etkisi altında kendini biçimlendirdiğini ve kişiyi kendinden uzak otoriteye uygun özneler haline getirdiğini anlatıyor.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.