Ciritçiler Sultangazi’de Buluştu

Spor Yayın: 06 Haziran 2011 - Pazartesi - Güncelleme: 06.06.2011 01:16:44
Editör - Yılmaz Bacacı
Okuma Süresi: 4 dk.
Google News

Sultangazi Esentepe Mahallesi’nde yapılan cirit müsabakalarında , Sivas ve Erzurum'dan gelen ciritçiler, kıyasıya mücadele etti. Issız Adam, Ulak ve Romantik Komedi sinema filmlerinde başrol oyuncusu olan Cemal Hünal’da , ata binerek cirit müsabakasında yarıştı.

 

Cirit, bir diğer deyimle Çavgan, Türklerin yüzyıllardan beri oynadıkları bir Ata sporu. Barış zamanında askerlerin at üstünde antrenman yapmasıyla doğduğuna inanılan, savaş ve av sporu cirit oyununa Sultangazi ilçesi ev sahipliği yaptı.  Sultangazi Belediyesi tarafından Esentepe Mahallesi’nde düzenlenen cirit oyunlarına Sivas ve Erzurum'dan gelen ciritçiler, kıyasıya mücadele etti.

 

Cirit oyunlarına Ak Parti Milletvekili ve Anayasa Komisyon Başkanı Burhan Kuzu, Sultangazi Kaymakamı Yusuf  Ziya Çelikkaya, Sultangazi Belediye Başkanı Cahit Altunay, İlçe Müftüsü Ertuğrul Koyuncu, siyasi parti temsilcileri ile çok sayıda vatandaş katıldı.

 

Cirit müsabakası öncesi bir konuşma yapan Sultangazi Belediye Başkanı Cahit Altunay, cirit oyunlarının mertliğin ve cesaretin adı olduğunu söyledi.  Konuşmasında cirit oyunlarının tarihi hakkında da bilgi veren Altunay şunları söyledi:

"Atalarımız, barış zamanlarında at ve askerlerini zinde ve kuvvetli tutabilmek için atlı cirit sporunu tesis etmiş, insanları ruh ve bedenen eğiterek yarınlara hazırlamışlardır. Atlı ciritte hiçbir spor müsabakasında bulunmayan rakibi bağışlama ve affetme şeklinde bir davranış vardır. Vurma imkanı yüzde yüz mevcut iken, o anda zayıf düsene vurmayı zil kabul ederek, bağışlama yolunun seçilmesi, bu yönüyle spor ve erdemin birlikte anıldığı asil bir yapıya sahiptir" diye konuştu.

Konuşmasında Altunay, Sultangazi Belediyesi olarak yağlı güreşler gibi cirit oyunlarını da her yıl geleneksel olarak düzenlemeyi amaçladıklarını belirti.

Hakemin düdüğü ile başlayan cirit müsabakasında  Erzurum Atlı spor Kulübü ve Sivas Atlı spor Kulübü mücadele etti. 40’ar dakikalık iki devre halinde oynanan cirit oyununda 14 at Esentepe Mahallesi’nde ter döktü.

Issız adam, ulak ve Romantik Komedi sinema filmlerinde başrol oyuncusu olan Cemal Hünal, Sivas Atlı Spor Kulübü formasını giyerek cirit müsabakasına katıldı.

Zaman zaman sertleşen oyunlarda birinciliği Erzurum Atlı Spor Kulübü kazandı.

Dereceye giren takımlara ödülleri, Sultangazi Kaymakamı Çelikkaya ve Sultangazi Belediye Başkanı Altunay tarafından verildi.

 

 

 

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.