İhale İptal Oldu Yetki Boşa Gitti.

Yayın: 02 Nisan 2018 - Pazartesi - Güncelleme: 02.04.2018 23:05:40
Editör - Yılmaz Bacacı
Okuma Süresi: 25 dk.
Google News

Bakırköy Belediye Başkanı Bülent Kerimoğlu, Eylül 2017 yılında meclisten aldığı yetkisini kullanamadı. Bülent Kerimoğlu, meclisten aldığı hiç bir kararı bu güne kadar uygulayamadığı gibi, her yetkisi de tepkiye neden oldu. Zeytinlik Halk Pazarına yapılması planlanan proje için Başkan Kerimoğlu ve Encümen meclisten yetki almıştı. Kerimoğlu’nun aldığı yetkiyi kullanamaması ve ihalenin iptaline neden olayların bana göre tartışmasız bir numaralı kahramanı Kent Yaşam Gazetesi Muhabiri Selvi Sarıtaç’tır. Neden Sarıtaç derseniz; Selvi Sarıtaç, projenin devamlılığı olan haber sezisiyle hemen her aşamasını dakika dakika takip etti. Hatta alanın ihaleye çıktığını esnaf ondan duydu. Son noktayı da CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu’yla yaptığı konuşmayla koydu. Bu süreçte neler yaşandı kısaca aktarayım. İstihbarat ağı oldukça geniş olan Sarıtaç, Zeytinlik Halk Pazarının yap-işlet-devret şeklinde ihaleye çıkacağı istihbaratını aldı. Konuyu haberleştirerek kamuoyu oluşturdu. Bakırköylüler, stk’lar ve çarşı esnafının konuya karşı tepkilerini ortaya koymalarına katkı sağladı. Bakırköy Belediyesi Encümeni tarafından yapılacak olan ihalenin ilk gününde çarşı esnafı, stk ve Bakırköylüler meclis binasına gelerek tepkilerini gösterdi. Tepkiler karşısında Encümen Başkanı Ali Türkoğlu, vatandaşlarla hararetli bir görüşme yaptı. Sonrasında da ihale yapılmadan encümen toplantısı sona erdi. Sanırım meclis binasında yaşanan olaylardan Bülent Kerimoğlu haberdar edildi ki esnafların makamına gelmesini söylemiş. CHP Meclis Üyesi aynı zamanda da encümen üyesi olan Hasan Çalış, bir gurup esnafla birlikte Bülent Kerimoğlu’nun makamına giderek gerekli görüşmeleri yapmışlar.

Son Nokta Sarıtaç Kaftancıoğlu Buluşması

Salı günü yapılamayan ihale Perşembe günü yapılacak encümen toplantısına ertelendi. Bu süre içinde ihalenin yapılacağı günden bir gün önce saat 15:00-16:00 arası Sarıtaç, Canan Kaftancıoğlu’na konu hakkında bilgi vererek, halkın tepkilerini ve Bakırköylülerin özelleştirmeye karşı olduklarını söylüyor. Hakkaniyetle yaptığı haberi de Kaftancıoğlu’na da ulaşmıştır.

Kaftancıoğlu, Sarıtaç’a konuyu görüşmek üzere akşam yönetim kurulunu toplayacağını söyler ve ayrılır. Sosyal demokrat düşünce ve iş ciddiyetiyle hareket eden Kaftancıoğlu, akşam yönetim kurulunu toplar konuyu görüşür. Bu sürede konuyla ilgili CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na da haber ulaşır. Sonra birden Zeytinlik Halk Pazarı ihalesi konusu kapanır, ya da kapatılmaya çalışılır. Bu arada Kerimoğlu için halkın tepkisini dikkate aldığını söyleyecekler belki ama laf aramızda, halkın tepkisi Kerimoğlu’nun siyasi geleceğine yansıdığı için iptal edildi dersek sanırım doğru tespit olur.

Alkışlar Sarıtaç’a

Selvi Sarıtaç’ı konuya karşı gösterdiği duyarlılık ve kararlılığından ötürü ben ayakta alkışlıyorum. İhalenin yapılacağı gün aynı saatte yerel basını kahvaltıya davet eden Bülent Kerimoğlu’nun samimiyeti de sorgulanır olmuştur. Dört yıldır önemsemediği yerel basının gücünü ve neler yapabileceğini umarım Kerimoğlu anlamıştır.

Şuradan düşünülecek olursa aslında çok daha mantıklı bir sonuç çıkar ki, siyaset yapan hiç kimse oralara gökten zembille inmedi. Herkes sokaktan geldi. Sokaktakini mahalleye, mahalledekini ilçeye, ilçedekini ile anlatan olmazsa bu iş olmaz. Mahalleden çıkamayan da başka yerde başarılı olmaz. Olsa da çok savunulan Hak-Hukuk-Adalet söylemleri toplumda karşılık bulmaz.

İhale Öncesi İlginç Diyaloglar
Perşembe gününe ertelenen ihaleyi her ne kadar iptal edileceğini biliyor olsak da medya mensupları olarak gelişmeleri ve açıklamaları yerinde görmek için meclis binasına gittik. Ben dahil olmak üzere Bülent Kerimoğlu’nun basına verdiği kahvaltıya katılmayarak ihaleyi takip edenler arasında Özcan Atamer, Selvi Sarıtaç, Murat Başbay ve Serdar Tay bulunuyordu. Encümen henüz toplanmamışken dışarıda Hasan Çalış’ın sarf ettiği ilginç bir cümle olan “Biz esnafla konuşup hallettik. Size ne oluyor?” demesi dikkatimizden kaçmadı. Çalış’a ilk tepki Selvi Sarıtaç’tan geldi. Ne demek ne oluyor, biz burada işimizi yapıyoruz şeklinde Çalış’a cevap vererek sarf ettiği sözlerin yersiz ve yanlış olduğunu söyledi. Olayın ardından kısa bir süre sonra Encümen Başkanı Ali Türkoğlu ihalenin iptali ile ilgili açıklamasını yaptı. Türkoğlu, müdürlük karar alır, başkanlık onaylar, Encümen ihale yapar katılım olmadığı için ihale yapılamadı. Şartname alan olmuştur ancak ihaleye dosya verilmediği için ihale iptal edilerek müdürlüğüne iade edilecektir. Şeklindeki açıklamasının ardından kafalarda soru işaretleri oluşmaya başladı. Hasan Çalış’ın söylediği “Biz vatandaşla konuşup hallettik. Size ne oluyor?” cümlesi bir anda akıllara vatandaşla anlaşma sağlandığına göre acaba ihale davet usulüyle birilerine mi verilecek sorusunu getirdi. Şartnameye ve ihale sürecinde yaşananlara bakıldığında bunun pek mümkün olamayacağını görüyorum. Ancak Kerimoğlu, meclisten aldığı yetki boşa gitmesin burayla ilgili mutlaka bir şeyler yapmalıyım düşüncesine kapılırsa, çokta şaşırmam.  

Örgütün haberi Olmadan Verilen Hediye

26 Mart tarihinde Bakırköy merkezli gazetenin biri internet sayfasında CHP'DEN ORDU PERŞEMBEYE 'MİNİBÜS HEDİYE EDİLDİ, GÖZLER İLÇE BAŞKANI'NI ARADI

başlıklı bir haber paylaşmış. Haber içeriğinde Bakırköy CHP ilçe örgütünün en zengin bütçeli ilçesi olmasının yanında, minibüsün de CHP Bakırköy adına hediye edildiği belirtilmiş. Hal böyle olunca iş refleksi gereği CHP Bakırköy İlçe Başkanı Selçuk Biber’i makamında ziyaret ederek konunun gerçeklik payı olup olmadığını sordum. Açık sözlülüğü ve dürüstlüğüne inandığım Selçuk Biber, konunun Bakırköy İlçe Başkanlığıyla uzaktan yakından hiçbir alakası olmadığını kendisinin de konuyu yalan yanlış algı yaratmak için yapılan haberden öğrendiğini söyledi. Sayın başkan ilçenizin adı kullanılarak hediye verilmiş buna ne dersiniz? Dediğimde, haber içinde Bülent Kerimoğlu, Hasan Çalış ve M. Sait Yücel isimleri geçiyor. Hediyeyi de ya bu üç isimden bir alıp vermiştir ya da üçü birlikte alarak hediye etmişlerdir. İlçemizle hiçbir ilgisi yoktur. İsmi geçen arkadaşlardan birinin Perşembe ilçesinde belediye başkanlığı içi adı geçenlerden olduğu söyleniyor. Şeklinde bir açıklama yaptı. İlçenin haberi olmadan, meclis kararı olmadan böyle bir hediyenin verilmiş olması aklıma Seyit Torun’u getirdi. Malum Seyit Torun CHP’de Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı üstelikte Ordulu. Hal böyle olunca 2019 yılında belediye başkan adaylığı, meclis üyeliği adaylığı düşünenler Torun’la iyi ilişkiler içinde olmalı. Torun, aynı zamanda Hasan Çalış’ın hemşehrisi yani Ordulu. Selçuk Biber açıklamasında isim telaffuz etmese de anlaşılan o ki Hasan Çalış Perşembe belediye başkanlığına şimdiden hazırlanmaya başlamış. Her geçen gün aday gösterilme ihtimali zayıflayan Kerimoğlu’da Perşembe ilçesine yapılan jestle Seyit Torun’un taktirini kazanmanın peşinde. Yakın zamanda Tunceli iline de bir minibüs hediye ederse şaşırmam, nede olsa Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun memleketi.

Birden aklıma “denize düşen yılana sarılırmış” deyimi geldi.

Meali de “İnsan çaresizlik denizine düşmeye görsün: Böyle bir durumda varlığı beş para etmez kimselerden bile medet umar.”

 

  

 

 

 

 

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.