Kültür Sanat Bakırköy'de Kimlere Emanet

Sanat ve sanatçı Foklörcüye, kent konseyi 85 yaşındaki karikatüriste, Bakırköy Kerimoğlu’na emanet!

Kültür Sanat Yayın: 25 Ekim 2021 - Pazartesi - Güncelleme: 25.10.2021 02:02:49
Editör -
Okuma Süresi: 5 dk.
Google News


Bakırköy Kent Konseyi Artshop Yayıncılık iş birliği ile “Sanata Evet Buluşması” gerçekleştirdi. 
50. Sanat Yılı kapsamında, oyuncu, sanat yönetmeni ve yazar Tamer Levent’i sevenleriyle buluşturan Bakırköy Kent Konseyi’nin organize ettiği “Niçin Tiyatrodan Sanat’a” başlıklı söyleşi ve kitap lansmanına katılımın yoğun olduğu gözlendi. 

Gülseren Budayıcıoğlu’nun aynı isimli romanından uyarlanan, gerçek bir aşk hikayesinin konu alındığı Camdaki Kız dizisin de Rafet Koroğlu karakteri ile tanınan Tamer Levent, sanat geçmişini ve oluşturduğu ‘Sanata Evet’ platformunun detaylarını anlattığı katılımcılara, oyuncu kişinin aynı zamanda insan bilimci ve insan sarrafı olduğunun da altını çizdi. 

Oyuncu Tamer Levent’in Türkiye Kent Konseyleri Platformu’nda da yer alan Bakırköy Kent Konseyi’nin çalışmalarını da çok beğendiğini söylemesi şaşkınlık yarattı. 1936 doğumlu 85 yaşındaki Kent Konseyi Başkanı Ergin Gülen’in ‘Kent Konseyi’ne ne gibi bir değer kattığı yahut Bakırköyle ilgili hangi kent sorununu masaya yatırdığı merak konusu olurken, konseyin ilçe ve il dışında yaptığı tüm çalışmaları mercek altına aldık. 

Bakırköy Kent Konseyi’nin, gerek ilçe gerekse TKKP da yaptığı tüm çalışmaları Genel Sekreterinin yoğun çabası ile yürüttüğünü gözlemlediğimiz araştırmamızda, 13 Haziran 2018’de Belediye Başkanı Bülent Kerimoğlu’nun Kartaltepe Kültür Merkezi’nin adını değiştirerek yeni bir merkez açmış gibi ismini ‘Münir Özkul Kültür Sanat Merkezi” açılışıyla birlikte 85 yaşındaki Karikatürist Ergin Gülen'in ‘Mizah Müzesi’ açılışı yaptığını hatırlıyoruz. Kerimoğlu’nun Bakırköy’deki hiç bir STK’yı bırakın kendi mekanlarında ziyaret etmeyi, herhangi bir yer vermesi dahi söz konusu olamazken, Ergin Gülen’in Kent Konseyi Başkanı olmasıda düşündürücü. 


Mizah Müzesi’nin küratörlüğünü de son günlerde vakıf tarafından kapatılacağı söylenen, Bakırköy’ün sanatının şahsi sahibiymiş gibi konuyla ilgili kamuoyuna tek bir açıklama yapmayan Bakırköy Sanatçılar Derneği (BASAD) Başkanı İlhan Gülek’in olması da tabi işin ayrı bir kısmı. A. İlhan Gülek, aynı zamanda Belediye Başkanı Bülent Kerimoğlu’nun da ’Sanat Danışmanı’ 

Mayıs 2011’de dönemin belediye başkanı Ateş Ünalerzen tarafından Yeşilköy’de 2. grup tescilli tarihi bina kalıntıları üzerine orijinaline uygun olarak yaptırılan Yeşilköy Sanat Evi ve Kent Müzesi, Bay Bakırköy diye bilinen Sanatçı Turgay Tuna’nın kendi koleksiyonlarından alınmış fotoğraflar, belgeler ve objelerin yanı sıra Sabriye Şeker’in Bakırköy-Yeşilköy minyatürlerine ve eski Yeşilköylülerle Bakırköylülerin anılarına ev sahipliği yapıyordu.

29 Eki 2015’te Bakırköylülerin kendilerine ait yaşayan tarihlerinin yer aldığı Kent Müzesi kapatıldı, bu kez İlhan Gülek Etnografya Müzesi olarak açıldı. Bakırköylülere ait eserlere saygı göstermeyen BASAD Başkanı’nın kendi adıyla müze açması ilçe halkı tarafından eleştirildi, tepki gösterildi, Sanatçı Turgay Tuna tarafından da çok yazıldı çizildi ama sözde sanat başkanı İlhan Gülek, ne Bakırköylüyü taktı ne de duydu ama Bakırköy Sanatçılar Derneği’nin başkanıyım diye gezmeye devam etti. Peki derneğin şimdilerde vakıf tarafından tasfiye edileceği söylemlerine karşılık neden Bakırköylüler bilgilendirilip bir kamuoyu oluşturulmuyor da, İlhan Gülek’in şahsi malı gibi giderse gider, gitmezse gitmez diye sanat severler kaderine razı oluyor? 

Sanat’ın ve Sanatçı’nın Başkenti Bakırköy’de Başkan Kerimoğlu, Kent Konseyi Başkanı 85 yaşındaki Ergin Gülen, 1993 yılında Bakırköy’de yaşayan sanatçıları bir çatı altında toplamak, gençleri sanata özendirmek, sanatsal ve kültürel alanda çalışmak isteyenleri eğitmek amacıyla kurulan BASAD’ın Başkanı İlhan Gülek. İşte Bakırköy’de sanatın, sanatçının ve kent konseyinin başında olan isimlerin biri 85 yaşındaki Karikatürist, diğeri Bakırköy’de dahi oturmayan Tarih Öğretmeni ve Folklorcu İlhan Gülek. Gerisi kamuoyunun taktiri…

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.