Ataköy 1. Kısım’da Riskli Yapı Raporu Verilen Bina Yıkılacak mı?

Zeytinlik Mahallesi, Zübeyde Hanım Cadde, No: 41 adresinde ve tapuda 18 pafta, 564 ada, 21 parselde kayıtlı bulunan (278277 Yapı hakkında yapılan itiraz reddedildi.

Güncel Olaylar Yayın: 14 Aralık 2023 - Perşembe - Güncelleme: 14.12.2023 20:00:00
Editör - Yılmaz Bacacı
Okuma Süresi: 4 dk.
Google News

 

Ataköy 1. Kısım sakinlerinin yaşadığı riskli yapı raporu verilen bina sakinlerinin bir kısmı binanın yıkılmasını savunurken bir kısmı bilim insanlarının verdiği rapora itiraz girişimlerinde bulundu. Binalarına verilen riskli yapı raporuna itiraz girişiminde bulunarak bilimi yok sayan itiraz raporu, yetkili kurumların verdiği raporla itiraz edilerek olası depremde oluşabilecek can kayıplarının önüne geçti. Verilen rapor sonrası yasal olarak binanın elektrik, su, doğalgaz kullanımına kapatılarak 90 gün içinde boşaltılması gerekiyor. Bu süre içerisinde binada bulunan hak malikleri 30 gün içinde verilen rapora itiraz ederek yürütmenin durdurması talebinde bulunabilecekler. Yapılan itiraz sonrası alınacak karar itiraza ret şeklinde gelişirse bina boşaltılarak yenileme süreci başlatılacak. Zeytinlik Mahallesi, Zübeyde Hanım Cadde, No: 41 adresinde ve tapuda 18 pafta, 564 ada, 21 parselde kayıtlı bulunan (278277 Yapı hakkında İston İstanbul Beton Elm. Ve Hazır Beton Fab. San. Ve Tic. A.Ş. tarafından hazırlanan riskli yapı tespit raporu vermişti.

Yetkisi Olmayan Firma Sağlam Raporu Vermiş

Bakanlıktan lisans alan firmaların yaptığı tetkikler sonucunda maalesef 1. Kısımdaki binaların büyük bir bölümünün depreme dayanıklı olmadığı gerçeği ortaya çıkıyor. Bugüne kadar Ataköy’de depreme karşı alınması gereken önlemler arasında yer alan toplanma alanlarıyla ilgili yaptığı gösterilerle bilime olan inancını gösteren Ataköy 1. Kısım Koruma ve Güzelleştirme Dernek Başkanı Prof. Dr. Ayfer Kaynar’ın aynı hassasiyeti riskli bina raporu veren yetkili birimlerin raporuna da göstermesi beklenirken, şaşırtıcı bir şekilde kendisine yakınlığı olduğu iddia edilen yetki belgesi olmayan Sultangazi’de ki bir firmadan sağlam raporu almasıydı. Uzman kişilerin bilimsel bir şekilde yaptıkları inceleme sonucu riskli bina raporu verdikleri binaya yetkisi olmadığı halde hatırı sayılır bir bedel karşılığı sağlam raporu vermek, bilimin ortaya koyduğu gerçekleri halktan saklamakla eş değer değil midir? Gerçekleri halktan saklayarak maazallah oluşabilecek olası bir deprem sonrası yaşanan olumsuzlukların sorumlusu riskli binaya sağlam raporu veren firma mı yoksa yetkisi olmayan bir firmadan sağlam raporu alan kişiler mi olacak?


İtiraz Reddedildi

Ataköy 1Kısım Koruma ve Güzelleştirme Derneği Başkanı Prof. Dr. Ayfer Kaynar, yasal olarak binaların sağlamlık raporlarını vermeye sahip olan İSTON’un vermiş olduğu rapora yasal hakkını kullanarak Zeytinlik Mahallesi, Zübeyde Hanım Cadde, No: 41 adresinde ve tapuda 18 pafta, 564 ada, 21 parselde kayıtlı bulunan (278277 Yapı Kimlik Numaralı) yapı hakkında verilen çürük raporuna itirazda bulunmuştu. Yapılan itirazı değerlendiren Prf. Dr. Mehmet Can Yalçın başkanlığında ki İSTANBUL V TEKNİK HEYET yapılan itiraza 12.12.2023/29 Karar Tarihi ve No 12.12.2023/34_5/29/278277/2 kararla itirazın reddine karar verdi. 

Uzman Görüşü ; Alınan Sağlam Raporunun Geçerliliği Yoktur                                                                                        

Son günlerde gündemden düşmeyen Ataköy 1. Kısım’da bulunan binaların çürüklük raporu bina sakinlerinin huzurunu kaçırıyor. Konuyu detaylıca araştırarak uzman kişilerin bilgisine başvuran Bakırköy Merkez TV sahibi Serdar Tay, uzman bilirkişi Mehmet Görgülü’yü programına konuk alarak yaşananları sordu. Görgülü yetki/yeterlilik belgesi olmayan kurumların verdiği raporların yasal olarak hiçbir geçerliliği olmadığının altını çizdi.

 

 

Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.