Almanlar Bağcılar’a Fil Heykeli Dikti

Güncel Olaylar Yayın: 16 Temmuz 2012 - Pazartesi - Güncelleme: 16.07.2012 03:53:34
Editör - Yılmaz Bacacı
Okuma Süresi: 8 dk.
Google News

Almanya’nın Hamm Büyükşehir Belediyesi karşılıklı ilişkilerin geliştirilmesi amacıyla Bağcılar Çiftlik Meydanı’na Fil Heykeli dikti. Programa katılan AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış,” Filler hafızalarının gücüyle bilinirler. Aslında bu, biraz da bizi andırıyor. Türklerin dostluğu da unutulmaz. Almanya’nın da Avrupa Birliği sürecinde desteğini hiçbir zaman unutmuyoruz” dedi.

Bağcılar Belediyesi’nin “Kardeş Belediye Protokolü” imzaladığı Almanya’nın Hamm Büyükşehir Belediyesi karşılıklı ilişkilerin geliştirilmesi ve dostluğun artırılması için Bağcılar Çiftlik Meydanı’na Fil Heykeli dikti.

Programa AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, AK Parti İstanbul Milletvekilleri Feyzullah Kıyıklık ve Harun Karaca, Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı, Hamm Büyükşehir Belediye Başkanı Thomas Hunsteger Petermann, Bağcılar Kaymakamı Veysel Yurdakul’a vekaleten Esenler Kaymakamı Nazım Madenoğlu, Başakşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal, AK Parti İstanbul İl Yönetim Kurulu Üyesi Coşkun Özden, AK Parti Bağcılar İlçe Başkanı İsmet Öztürk, AK Parti Başakşehir İlçe Başkanı Ayhan Özgürel ile çok sayıda davetli ve vatandaş katıldı.

Programın açılışında konuşan Başkan Çağırıcı, “Kardeş Belediye Protokolü imzaladığımız Hamm Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Thomas Hunsteger Petermann'a Bağcılar’a Hamm’ın simgesi olan bir fil heykeli dikmelerini talep etmiştik” dedi.

Bağcılar Belediyesi olarak her yıl Hamm’da iftar programları düzenlediklerini hatırlatan Başkan Çağırıcı, “Bu yıl da programımız netleşti, 16 Ağustos Perşembe günü iftar programımızı gerçekleştireceğiz. Sayın Bakanımız başta olmak üzere burada bulunan herkesi davet ediyorum” diye konuştu.

BAĞIŞ: FİL HEYKELİ TÜRK-ALMAN DOSTLUĞUNUN BİR NİŞANI

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış yaptığı konuşmada, Fil Heykeli’nin Türk-Alman dostluğunun bir nişanı olduğunu söyledi. “Bu anıt Almanya’da sıkça gördüğümüz, Almanya’nın sembollerinden biri olan Fil Anıtı” diyen Bağış, “Filler hafızalarının gücüyle bilinirler. Aslında bu, biraz da bizi andırıyor. Türklerin dostluğu da unutulmaz. Türklerin dostlarına olan bağlılığı, katkıları da aynı fillerin hafızası gibi uzun sürelidir. Almanya’nın da Avrupa Birliği sürecinde desteğini hiçbir zaman unutmuyoruz. Almanya’nın dönem başkanlığını yaptığı dönemde 3 fasıl birden açtık” dedi.  

Bu anıtın aynı zamanda Avrupa’da filler tepişirken Türkiye'nin ezilen çimen olmayacağının da bir göstergesi olduğunu kaydeden Bağış, "Çünkü Türkiye, AB sürecinde kendi gücüyle, değerleriyle Avurapa’ya yük olmaya değil, yük almaya giden bir anlayışla müzakere sürecini tamamlıyor" diye konuştu.

Hamm Büyükşehir Belediye Başkanı Petermann’ın vizyoner bir kişiliğe sahip olduğunu belirten Bağış, "Böyle vizyoner insanlar diyaloğu önemserken haddini bilmez bir takım çarpık zihniyetler de Almanya gibi demokrasinin beşiği bir ülkede sünneti yasaklamaya kalkıyor. Ama biraz evvel bizlere hitap eden Hamm Büyükşehir Beyediye Başkanı gibi dostlarımıza güveniyoruz. Almanların yüksek yargısı hem Müslümanları hem Musevileri rahatsız eden bu yargı kararını bozacaktır. Bugün bir yavrumuz sünnet sonrası ufak bir kanama geçirdi diye sünneti yasaklamaya kalkan o çarpık zihniyet yarın bir gün de vaftiz sırasında boğulma tehlikesi geçirdi diye vaftizi yasaklamaya kalkar" şeklinde konuştu.

MESUT ÖZİL ESPİRİSİ GÜLDÜRDÜ

Almanya’nın Avrupa’nın en güçlü ekonomisi olduğuna değinen Bağış, bunda Almanya’da yaşayan 3 milyon Türk’ün de büyük katkısının olduğunu ifade etti. Almanya'nın en başarılı işverenleri, sanatçıları, sporcuları arasında Türk insanlarının bulunduğunu hatırlatan Bağış, Petermann’a "Sayın Başkan, Mesut Özil, Türk Milli takımına gol atmadığı sürece onun sizin adınıza attığı her gol bizi de sevindiriyor" ifadelerinde bulundu.

Programda konuşan Bağcılar Kurucu Belediye Başkanı, AK Parti İstanbul Milletvekili Feyzullah Kıyıklık, belediye başkanlığı döneminde yaşadığı bir anıyı anlattı. O dönemde İstanbul’daki konsolosluklara bir yazı yazarak Bağcılar’a içinde kendi ülkelerinin bir sembolünün de olduğu bir park yapmaları çağırısında bulunduğu, konsolosların kabul etmesine rağmen dönemin merkezi hükümetinin buna engel olduğunu hatırlattı. O dönemlerden bugünlere gelindiğine değinen Kıyıklık, “Burada bir fil heykelinin dikilmesiyle, ne burası Almanya olur ne de Almanya Türkiye olur. Ama gönülleri bir birine bağlar” dedi.

Hamm Büyükşehir Belediye Başkanı Thomas Hunsteger Petermann da yaptığı konuşmada, Suriye tarafından düşürülen Türk uçağında şehit olan pilotlara başsağlığı dileğinde bulunarak başladı. Şehit Pilot Teğmen Hasan Hüseyin Aksoy'un ailesinin Bağcılar'da ikamet etmesi nedeniyle Petermann, "Şehit pilotumuz için Allah'tan rahmet, ailesine de başsağlığı diliyorum. Tüm Bağcılar halkının da başı sağolsun" diye konuştu.

Hamm bölgesinin önemli kömür ocaklarının olduğu bir yer olduğunu hatırlatan Petermann, bu ocakların zaman içerisinde kapandığını anlattı. Maden ocakları üzerine yapılacak bir proje sırasında fil heykelinin gündeme geldiği bilgisini veren Petermann, buradan hareketle daha sonra filin Hamm’ın sembolü haline geldiğini ifade etti. “Şunu belirtmeliyim ki fil güçlüdür, alıngandır. Ama aynı zamanda da hiçbir zaman unutmaz. Yani dostlarını asla unutmaz" diyen Petermann Hamm’da 129 ülkeden insanların yaşadığını özellikle bu yönüyle Bağcılar’a benzediğini belirtti.

Konuşmaların ardından Fil Heykeli’nin açılışı yapıldı ve Alman ve Türk yetkililer birbirlerine çeşitli hediyeler verdi.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.