Uğur Yücel; Oyunculuk Ruh Göçüdür

Kültür Sanat Yayın: 16 Nisan 2010 - Cuma - Güncelleme: 16.04.2010 01:10:42
Editör - Yılmaz Bacacı
Okuma Süresi: 3 dk.
Google News

Atıf Yılmaz Stüdyosu, 14 Nisan Çarşamba günü Küçükçekmece Belediyesi’nin yetiştirdiği bir grup tiyatrocu ve ilçe öğrencilerini Uğur Yücel’le buluşturdu. Yetenek, sanat ve zanaatın anlamını öğrencilerle sorgulayan usta oyuncu, oyunculuk yapmak isteyen öğrencilere içseslerini dinlemeleri konusunda tavsiyelerde bulundu. Tiyatro kökenli olduğunu fakat ‘sinema’ dalında kendini daha iyi ifade edebildiğini söyleyen Yücel, yakında yeni projelerini hayata geçireceğinin müjdesini de verdi.

İçinizdeki Yabancıyı Araştırın

Oyunculuğun bir tür ruh göçü olduğuna inandığını belirten Uğur Yücel, “Buradan hep beraber Doğu’daki bir ilimize gidelim. Oraya gittiğimiz zaman ‘çevre müzikleri’ni duymaya başlarız. Çarşıda gezmeye kalksak hemen hemen her dükkandan hoyratlar, uzun havalar duyarız. Dolayısıyla önce bir ses bütünüyle karşılaşırız. İkincisi, görsel bir bütünlük; eski, tarihi taş evler, poşulu erkekler, rengarenk kıyafetli kadınlar, büyük avlularda oturmuş insanlar, koyu renkte çaylar, bakırcılar, derken ‘bir şey’lerin değişmeye başladığını fark ederiz. İşte bu noktada bir oyuncunun bu değişimi ‘görmesi’ gerekir; bunu yapabilmeli ki oradan bir hayat çıkarabilsin. İyi oyuncu olabilsin” şeklinde konuştu.  

Kişilerin gerçekten ‘kim’ olduklarını sorgulamaları gerektiğini ifade eden Yücel, sözlerini şöyle sürdürdü “Bana, ‘kimsiniz’ sorusu bir iki sene içerisinde çok çarpıcı yanıtlar getirdi. Kimlikle bir şeyler ortaya çıkarabilmek öylesine önemlidir ki; -bu şiir olur, hikaye, sinema ya da resim olur- kişi kendini daha iyi ifade eder. Aslında insanın ilk malzemesi kendisi olmalı. Bu,  insanın kendisiyle tanışma meselesini ciddiye almanızı isterim. İçinizdeki yabancıyı araştırın ya da kökeninizi de bulun demek istemiyorum. Demek istediğim; siz kimsiniz, içeriye doğru iyice kazı yaptınız mı?”

Deniz Türkali’nin moderatörlüğünde süren program, Küçükçekmece Belediyesi Başkan Yardımcısı Levent Uslu’nun Uğur Yücel’e çiçek vermesiyle son buldu.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.