Giresunlular Derneğinde Maden ve Çevre Bilinci Konuşuldu

İstanbul Giresunlular Çevre Kültür ve Dayanışma Derneği ile Harşit Vadisi Platformu, dernek merkezinde bir araya gelerek, Giresun genelinde yapılan madencilik faaliyetlerinin çevre ve canlı sağlığına olan etkilerinin ne olduğuna dair görüşlerini belirti.

Güncel Olaylar Yayın: 02 Ekim 2024 - Çarşamba - Güncelleme: 02.10.2024 19:10:00
Editör - Yılmaz Bacacı
Okuma Süresi: 5 dk.
Google News

 

 

İstanbul Giresunlular Çevre Kültür ve Dayanışma Derneği ile Harşit Vadisi Platformu, dernek merkezinde bir araya gelerek, Giresun genelinde yapılan madencilik faaliyetlerinin çevre ve canlı sağlığına olan etkilerinin ne olduğuna dair görüşlerini belirten, bilgilendirme toplantısı düzenledi.

Giresunlular Çevre Kültür ve Dayanışma Dernek Başkanı Av H. Ahu Karaibrahimoğlu yaşam haklarımızın elimizden alındığını söyleyerek başladığı açılış konuşmasında “Ülkemizde yapılan madencilik faaliyetlerinin çoğunda, kural, kanun, sözleşme maddelerini tanımayan, sadece kısa zamanda çok para kazanma kaynaklı işletmeler yapan “Vahşi Madenci” firmalar nedeniyle Anayasamızın bizlere tanıdığı “Temel Yaşam Haklarımız” elimizden alınmaktadır. Bu yaşam haklarımız, temiz bir çevre, sağlıklı gıda edinme, içilebilir kaynaklı yeterli su temini ve temiz bir havadır. Tüm bu anayasal ve insani haklarımızın kaybolmaması için kırsal kesim halkıyla bütünleşip, bilimsel raporlar hazırlayarak bu konunun devlet nezdinde takibini yapmalıyız” dedi.

Yasal Yollarla Mücadele Veriliyor

Harşit Vadisi Platformu Başkanı Elektrik Mühendisi M. Çınar Çetinkaya ise yasal yollardan direnişlerini  sürdürdüklerini söyleyerek başladığı konuşmasını “Platformumuz, Doğankent ilçemiz, Çatalağaç köyünde faaliyet gösteren vahşi madenci bir firmaya karşı yasal yollarla etkili bir mücadele verirken bu sefer karşımıza Tirebolu ilçesi Harkköy köyünde başlatılması planlanan madencilik faaliyetleri çıkmıştır. Yavuz Türkel tarafından gerçekleştirilmesi planlanan “S.201801995 (ER.3369078) Ruhsat Numaralı Kurşun-Çinko-Altın-Gümüş Ocağı” yeraltı ocağı işletmeciliği için T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü tarafından 7 yıl süre ile 28.12.2018 tarihli IV. grup Arama Ruhsatı verilmiştir. Ruhsat verilen bu bölge Karaahmetli, Örenkaya, Menderes, Harkköy ve Kuskunlu köylerini kapsamaktadır. Tarihi Bedrama Kalesi de bu ruhsat alanı içerisinde kalmaktadır. Ancak istekli firma, sahip olduğu ruhsat alanının sadece ruhsat alanının merkezinde kalan Harkköy’de eski maden yataklarının olduğu küçük bir alan için CED Raporu çıkartmıştır. 91,039 hektarlık bu ÇED alanının 52,639 hektarlık kısmı tarım (Fındık Bahçeleri) alanı ve geriye kalan 38,4 hektarlık kısmı ise Orman alanı üzerinde kalmaktadır. İşletici firma, işe başladıktan sonra devletten “Rezerv- Kapasite Attırma Alanları” talebi ile ile ruhsat alanı içerisinde kalan tüm alanlar-köyler maden sahası olacaktır. Geç kalmadan şimdiden tüm STK ve yöre halkıyla birlikte bu duruma müdahale etmemiz gerekmektedir” şeklinde bitirdi.

Birlik Olmalıyız.

Giresunlular Çevre kültür ve Dayanışma Derneği Başkan yardımcısı (aynı zamanda Tüketici Derneği (TUKODER) Genel Başkanı ve Bakırköy Kent Konseyi Başkanı) Aziz Koçal, iş birliğinin önemine değinerek başladığı konuşmadın da “Topraklarının %85'i maden arama sahası ilan edilen Giresun ve çevre illerinde yürütülen madencilik faaliyetleri, çevre sorunları, su ve iklim krizi konularında tüm ilgili kurumlarla işbirliği yapılmalıdır” dedi.

Toplantıya Katılım Yoğundu

Toplantıda gündem üzerine görüş ve önerilerini açıklayan katılımcılar yapılacak yol haritası hakkında dilek ve temenniler de bulundular.

Önem taşıyan toplantıya, Giresun Çevre Derneği Başkanı Ahu Karaibrahimoğlu, Başkan Yrd. Aziz Koçal, önceki dönem dernek Başkanı Ali Öztürk, Esenyurt Belediye Meclis Üyesi Aydan Kara, Güngören Beld Meclis Üyesi Nuran Ortaçlı, Dereli Beld Bşk adayı Özlem Uzuner, dernek Yönetim Kurulu üyelerinden Gönül Cantürk, Emine Akkaya, Ayşe Dursun, Harşit Vadisi Platformu Başkanı M. Çınar Çetinkaya, Platform Bşk Yrd ve Ümraniye Tirebolular Dernek Başkanı İbrahim Aydın, Bada Köyü Derneğinden Yalcın Altay, Sarıyer Giresunlular Derneği Bşk Yard. Nedim yolcu, Giresun Medya Platformundan Sadi Toygar ve Şaban Kutlu katılım sağlamışlardır

 

Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.