Seymen Gençtürk; Amatöre Köstek Değil Destek Olunmalı

Ortak noktamız olan Sefaköy’de karşılaştığımız amatör spora ömrünü adayan halen Küçükçekmece Amatör Sporu Destekleme Derneği Başkanı Seymen Gençtürk aynı zamanda İstanbul Trabzonspor kulüp başkanı ve İstanbulspor A.Ş yönetiminde de bulunuyor. Kendisiyle karşılaşmışken amatör sporu konuşmamak olmazdı. Gençtürk keyifli geçen sohbette amatörün sorunlarını, kısmen çözümlerini ve yaşadıklarını anlattı. Söyleşinin tümüne bakıldığında ne kadar doğru noktalara parmak bastığını anlayacaksınız.

Röportaj Yayın: 06 Kasım 2023 - Pazartesi - Güncelleme: 06.11.2023 19:36:57
Editör -
Okuma Süresi: 5 dk.
Google News

 

 

Ortak noktamız olan Sefaköy’de karşılaştığımız amatör spora ömrünü adayan halen Küçükçekmece Amatör Spor Kulüpleri Destekleme Derneği Başkanı Seymen Gençtürk aynı zamanda İstanbul Trabzon Spor kulübü başkanı ve İstanbulspor A.Ş yönetiminde de bulunuyor. Kendisiyle karşılaşmışken amatör sporu konuşmamak olmazdı. Gençtürk keyifli geçen sohbette amatörün sorunlarını, kısmen çözümlerini ve yaşadıklarını anlattı. Söyleşinin tümüne bakıldığında ne kadar doğru noktalara parmak bastığını anlayacaksınız.

Sayın Gençtürk, yıllardır sporun içindesiniz amatör spor aşkı nereden geliyor?

Ömrümün yarısından çoğu sporun içinde geçti profesyonel futbol hayatımı tamamladıktan sonrası tüm zamanım yöneticilik, başkanlık, yönetim kurulu üyeliği görevleriyle amatör sporla iç içe geçti. İl Genel Meclisi ve Belediye Meclisi üyelikleri yaptığım dönemlerde de amatör sporla karar mercii olarak iç içe oldum. Amatör denince ilk akla gelen futbol olmasına rağmen asıl olan tüm branşlardır. Avrupa’ya baktığımızda amatör spordan yani alt yapıdan A takıma yükseliş Ülkemize oranla çok daha yukarılarda.

Neden Türkiye’de amatörden profesyonelliğe geçişlerde yüzde düşüklüğü var? 

Bunun birçok nedeni var. Fiziksel farklılıklar, oyuncuya yatırım başlıca nedenleridir. Bir dönem Altınordu spor kulübü bunu başarılı bir şekilde yürütmüştü. Ancak çok fazla sürdüremedi. Bu örnekler olumlu anlamda çoğalmalı. Süper ligde bulunan takımlar alt yapıya önem vermekten ziyade daha çok hazır futbolcu transferleriyle futbolda başarı yakalamanın peşinde. Oysa alt yapı gerektiği gibi yönetilse Arda Güler gibi dünya starları yetiştiririz. Ben inanıyorum ki ülkemizde Arda Güler gibi yetenekli amatör sporcu çok fazla var. FB Arda’yı Gençlerbirliği’nden transfer ederken yatırım amaçlı düşünerek aldı ve bunu da başardı.

Sayın Gençtürk, TFF amatör spora, özellikle futbola gerekli önemi vermiyor mu?

 TFF’nin amatöre hizmeti çok eksik, sadece ligleri planlayarak amatöre hizmet verilmez. Tesisleşmeden, alt yapı antrenörüne kadar işin içinde olmalı, hatta amatör takımlarımızdan transfer, vize, filiz lisan bunun yanında antrenör sözleşmelerinden para almaması lazım. Amatör futbol kulüplerimizde Profesyonel kulüplerimiz gibi TFF bağlı yanı özerkler dolayısıyla amatör spor özellikle futbol yeniden planlanmalıdır. Avrupa bu planlamayı çoktan aşmış, inşallah amatörle dertlenen doğru yöneticileri iş başına getirdiğimizde işimizin daha kolay olacağını düşünüyorum. Amatör takımlarımız için özellikle metropol şehirlerde en çok tesisleşmeye önem vermeliyiz. Belediyeler ve Gençlik Spor Bakanlığı beraberinde başara biliriz. Allah afetlerden korusun ülkemizi, ancak böyle durumlarda en çok spor tesisleri kullanıldı bunu da özellikle belirtmek istedim.

Yıldız oyuncu yetiştirmek için neler yapılmalı?

Yukarıda aslında kısmen bahsettim oyuncu yetiştirmek için bugün Türk Futbolunu yönetenlerin tamamına (F) HARFININ kullanımını yasaklayacaksın, buna şöyle bir anekdot ile cevap vererek güle biliriz. Geçmiş yıllarda A milli takımımız ülkemizdeki neredeyse tüm spor adamları ile uçakla Azerbaycan’a giderken havada gazeteci önemli bir spor kulübü başkanına, başkanım Türk futbolu nasıl kurtulur der. Başkanda cevabı yapıştırır habu uçak düşerse Türk futbolu kurtulur der. Yani yıldız oyuncunun da yetişmesinde en önemli faktör yönetici, imkan ve destekleri geliyor. Bu yüzden değişmesi gereken çok işler var.

Sayın Gençtürk, ASKF ya da TFF’den gerekli destek alınıyor mu?

Bunun cevabını verdim sanırsam kesinlikle alınmıyor. Yeri gelmişken ASKF delege sistemi değişmeli yanı kongresini yapan kulüplerimiz zaten tüzük gereği divan tutanağına bu delegeleri yazdırıyor ancak daha sonra bir güç bu delege isimlerini keyfi menfaatine değiştire biliyor. Bu durum çok sağlıklı olmadığından aynı divan tutanağı eskiden İl derneklerde ama yeni yasa ile sanırsam federasyonlarda Gençlik Spor Bakanlığına bağlandı. Yani bağlı kuruma verilerek bu delegelerin verilen kulüp beyanları gibi kayıt altına alınmalı. Aday olan kişiler delege hazirun listesini bu kurumlardan almalı.

Sayın Gençtürk önemli noktalara parmak bastınız. Açıklamalarınız ve çözüm önerileriniz oldukça önemli. Son olarak neler söylemek istersiniz?

Amatör camia çok büyük bir ailedir, cefakârdır, umutludur, cesaretlidir dolayısıyla gelin bu yapıyı hep beraber planlayalım ve ayağa kaldıralım, “söz uçar yazı kalır.

 “Koltuk gider eser kalır “ tüm camiaya saygılarımla

 

SÖYLEŞİ: Yılmaz BACACI

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.