Göksenin İleri Çinili Hamamı Yazdı

Turizm sektörünün önde gelen isimlerinden Türk folklorunun mihenk taşlarından, araştırmacı ve gösteri dünyasının önemli isimlerinden olan Göksenin İleri, İstanbul’da bulunan çinili hamamın tarihçesini yazdı.

Kültür Sanat Yayın: 01 Ekim 2024 - Salı - Güncelleme: 01.10.2024 16:01:00
Editör - Yılmaz Bacacı
Okuma Süresi: 3 dk.
Google News

 

Turizm sektörünün önde gelen isimlerinden Türk folklorunun mihenk taşlarından, araştırmacı ve gösteri dünyasının önemli isimlerinden olan Göksenin İleri, İstanbul’da bulunan çinili hamamın tarihçesini yazdı. Yeniden restore edilerek turizmin hizmetine sunulan çinili hamamın açılış ve tanıtımına katılan İleri, gözlemlerini kaleme aldı. Göksenin İleri’nin çinili hamam hakkında ki yazısı aşağıda ki gibidir.
 

Göksenin İleri’nin kaleminden ÇİNİLİ HAMAM
Kanuni döneminin iki önemli ismi Kaptan-ı Derya Barbaros Hayrettin tarafından 16. yy’da Mimar Sinan’a yaptırılan Hamam.

Bizans sarnıcı üzerine yapılan ve İstanbul’un merkezi sayılan ancak halk ve esnaf kesiminin yoğun olduğu kadınlar pazarı içinde Zeyrek'te ve Mimar Sinan eseri olarak Osmanlı hamam kültürünün zarif Külliyesi olmuştur.

Hamam Osmanlı sosyal hayatının en önemli alanıdır. Kız görme, gelin beğenme, gelin hamamı, Damat hamamı, saray eğlenceleri ve elbette arınma.

Hemen Bozdoğan su kemerine yakın fakat O zamanların Sinan'ın harika mimari yapısını oluşturan ve daha çok yağmur sularının toplanması ile büyük su tankları su tasarrufuna ve hamamın temeline destek olacak şekilde uygulama yapılmıştır. Önemli bir uygulama ise hamam kubbelerinde görülmekte. Erkekler tarafının kubbesi daha yüksek, Kadınların bölümü kubbesi daha alçak olarak yapılmıştır.

İçersin de yine usta işi çiniler ile bezenmiş ancak her yerde olduğu gibi çalınmış, çırpılmış kaçırılmış günümüze çok az örnekleri kalmıştır.

Özellikle çinilerde Hamamiye denilen şiirsel örnekler muhafaza edilmektedir. Eminönü işi sırlı-sırsız pişmiş toprak eserler ve Bizans’tan Osmanlı'ya ve günümüze taşınan objeler müze bölümünde sergilenmektedir.

Külhan'dan başlayan ısınma yapının duvarları içinden dolaşan borular sayesinde hamam içerisine iletilmekte burada bulunan görevliler tarafından yönetilmektedir. (Bu arada Külhan beyi lakabının da nereden türediğini hatırlatmış olayım)

Osmanlı'nın ilk baş şehri olan Bursa'dan kaplıca ve Hamam kültürü İstanbul’da da son derece önemli bir sosyal yapıdır.

Şimdilerde Marmara gurubu tarafında restore edilen çinili hamam son derece itinalı ve emekle hem tarihi bir eser hem de hamam kültürünün devamı olarak hizmete sunulmuştur.

İstanbul SKAL kulüp olarak açılış ziyaretinde özel olarak yapılan davette sayın @ataeremsoy davet sahibi olarak yapım bilgisi sundular. Yine Skal kulüp başkanı @selmatatar ve @mustafadevrimyalçın turizm camiasını bu aylık toplantıda ağırladılar. Teşekkürler. Sevgi ve Saygılar.

  

Yorumlar (1)
İsmail Özboyacı
01.10.2024 16:37
Emeği geçenleri saygıyla selamlıyorum. Tebrikler
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.