Küçükçekmeceli Minikler Gözleri Kapalı Resim Yaptı

Kültür Sanat Yayın: 22 Aralık 2010 - Çarşamba - Güncelleme: 22.12.2010 01:57:18
Editör - Yılmaz Bacacı
Okuma Süresi: 3 dk.
Google News

Halkalı Kültür ve Sanat Merkezi bugünlerde dünyaca ünlü görme engelli ressam Eşref Armağan’ın ‘Gören Eller’ adlı sergisine ev sahipliği yapıyor. Küçükçekmece Belediyesi, serginin yanı sıra görme engelli ressamın daha iyi anlaşılabilmesi için çeşitli atölye çalışmaları da düzenliyor. Bu atölye çalışmalarının sonuncusu ise anaokulu öğrencileriyle yapıldı. Minik ressamlar, aynı Eşref Armağan gibi bakmadan resim yapmaya çalıştı. Eşref Armağan, doğuştan görme engelli bir sanatçı. 6 yaşında, boş bulduğu kâğıtlara, dokunduğu nesneleri çizmeye başlayan Armağan, yaptığı resimlerle görenleri hayrete düşürüyor. Dahi olarak görülen sanatçı, Harvard Üniversitesi’nin dikkatini çekti. Üniversite Armağan’ın beyin algı gelişimini incelerken, New Scientist dergisi de sanatçı için "Görmeden görmek" başlığıyla üç sayfalık bir çalışma yayınladı. Özel Anakucağı Anaokulu’nda eğitim gören çocuklar Eşref Armağan’ın Halkalı Kültür ve Sanat Merkezi’ndeki ‘Gören Eller’ sergisini gezdi. Çocuklar sergiyi gezdikten sonra gözleri kapalı bir şekilde resim yaptı. Etkinliğin bu bölümü oldukça renkli anlara sahne oldu. Normalde resim yapmakta sıkıntı yaşamayan çocuklar, gözleri bağlandıktan sonra oldukça zorlandı. Hatta kimileri gözlerindeki bandı aralayarak hile yapmaya bile çalıştı. Ancak ev, ağaç ve hayvan figürleri çizmeye çalışan çocukların yoğun çalışmaları sonunda ortaya gülüşmelere neden olan anlamsız şekiller çıktı.  Etkinlikte görme engelli bir sanatçıyla empati kurma şansı bulan çocuklar, Eşref Armağan’ın büyük bir ressam olduğunu dile getirdi.

Çocuklara sergiyi gezdiren rehber Önder Taşyürek, çocuklarla birlikte önemli bir ilki gerçekleştirdiklerini belirtti. Küçükçekmece Belediyesi’nin bu tür atölye çalışmalarını her hafta uygulamaya çalıştığını ifade eden Taşyürek, “5-6 yaş grubundan 13-14 yaş grubuna kadar çocuklarla birlikte atölye çalışmaları yürütüyoruz. Atölyeleri sergilerimizin konseptine göre planlayarak yapıyoruz. Örneğin Fatih Mika’nın gravür sergisi için çocuklarla, sanatçının da katıldığı bir gravür çalışması yaptık. Bugün de bir ilki gerçekleştirerek çocuklarımızın Eşref Armağan gibi önemli ressamla empati kurarak onu anlamasını sağladık.” diye konuştu.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.