TORKAM E5 Projesinin çarpık yapılaşması

TORKAM E5 gün içinde birçoğumuzun yolunun kesiştiği noktadır. Bakıldığında yaşam ve AVM görüntüsüyle harika bir proje. Ancak proje kapsamı içinde yer alan bazı işletmeler ve kafeler hakkında duyduklarım konunun araştırmaya değer olduğunu gösterdi.

Özel Haber Yayın: 15 Eylül 2023 - Cuma - Güncelleme: 15.09.2023 23:07:02
Editör -
Okuma Süresi: 7 dk.
Google News

Otobüs, metrobüs, dolmuş durakları ve E5 yoluna bitişik olması dolayısıyla insan sirkülasyonunun en yoğun yaşandığı TORKAM E5 gün içinde birçoğumuzun yolunun kesiştiği noktadır. Bakıldığında yaşam ve AVM görüntüsüyle harika bir proje. Ancak proje kapsamı içinde yer alan bazı işletmeler ve kafeler hakkında duyduklarım konunun araştırmaya değer olduğunu gösterdi. Mesleki duyarlılık gereği kısa bir araştırma yaptığımda akla ziyan olayların yaşandığını görmemek duymamak mümkün değil. Ruhsatsız çalışan mekanlardan tutun da 18 yaşından küçük gençlerin gecenin geç saatlerinde bazı mekanlarda bulunduğunu da görebiliyorsunuz. Bana gelen ihbarlar doğrultusunda öncelikle TORKAM E5 projesinin web sitesini inceledim. Harika bir tanıtım yapılmış ancak gerçekte yaşananlar çok daha farklı.

Konfordan uzak işletmeler

Yakın bir zaman da Küçükçekmece Belediye Başkanlığı binasının yer aldığı alan ve yakın çevresinde bulunan gecekondular birleştirilerek TOKİ geniş kapsamlı bir projeyi hayata geçirdi. TORKAM E5 adıyla hayata geçirilen proje de konut, ofisler ve çarşı yer alıyor. Açıkçası böyle bir projenin hayata geçirilecek olması ikamet ettiğim yere yakınlığından dolayı beni oldukça heyecanlandırmış, hatta gelişmişlik anlamında yüksek beklentilere girmeme neden olmuştu. Ancak son günlerde kulağıma ilginç dedikodular, e postama ihbar niteliği taşıyan mailler gelmeye başladı. Duyduklarım ve gelen maillere duyarsız kalmamak adına TORKAM E5 projesi ve sonrasını araştırmaya başladım. Firmanın ‘https://www.torkame5.com/proje-hakkinda internet sitesine girdiğimde “E5 cepheli, eşi benzeri olmayan, karma bir projeye imza atıyor. Rezidanslar, ofisler, restoranlar, kafe ve mağazalardan oluşan yaşam alanları ve metro, metrobüs, E5 gibi ulaşım olanaklarıyla; İstanbul’a hayalden öte bir yaşam sunuyor. Mutluluğa dair her şeyi bulabileceğiniz Torkam E5’te; hayalleriniz kadar büyük, hayal edemeyeceğiniz kadar konforlu bir yaşam sizi bekliyor.” şeklinde iştah kabartıcı, cazip bir projeyle karşılaştım.

 

Yönetim kaynaklı hatalar

Gerçekten yapılan tanıtım kadar konforlu mu? Hayalden öte bir yaşam mı var diye yerinde yaptığım incelemede bırakın konforu, tam bir keşmekeşle karşılaştım. Gereğinden fazlaca açılmış cafe cehennemi, bunların çevreye verdiği uygunsuzluk ve rahatsızlıktan, çevreyi ve konutlarda yaşayanları hayatından bezdiren ses kirliliği, ortak kullanım alanı olarak kabul edilen ortak alanlara gelişigüzel sıralanmış masa sandalyeler tam bir çarpık yapılaşma örneği sergilenmiş. İnanın Yarımburgaz, İkitelli bölgesi dahi bu kadar düzensiz ve çarpık değildir. Bu denli çarpık ve düzensiz yapılaşmaya neden site yönetimi ya da belediye yetkilileri müdahale etmez? Sorusunun cevabını aramaya başladım.  Site yönetimine yönelik çok iç açıcı bir açıklama duymadım açıkçası. Söylenenlere bakılacak olursa site yöneticilerinden birinin eşi belediyede çalışıyormuş. Rivayet o ki site yöneticisinin eşi üzerinden kurduğu iyi ilişkilerle belediye TORKAM’a müdahil olmuyormuş. O yöneticide eşinin belediyede çalışıyor olmasının verdiği özgüvenle kendine has bir düzen oluşturmuş. Onunla uyumlu olan her mekân dilediği gibi masa sandalyelerle ortak kullanım alanlarını işgal edebiliyormuş.

Değişen bir şey yok

Aynı uyum genel müdürle de devam etmiş. Kim bu site yöneticileri diye derinlemesine araştırmaya devam edince bahsi geçen iki profesyonel yöneticinin de TORKAM E5 Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Ceylan tarafından gönderildiğini öğrendim.  Genel müdür ve genel müdür yardımcıları yenilenmiş fakat masa sandalye işgaline onlarda ses çıkarmamışlar. Muhtemelen en başta kurulan düzen yeni yöneticilerle de devam ediyor. TORKAM projesi kapsamında yer alan bölgeyi irdelediğim pek çok olumsuzlukların yaşandığını öğrendim. İçlerinden bir tanesi açıkçası midemi bulandırdı.’ Küle E-Spor’ diye bir mekân var. Bu e-spor işi son yıllarda çok ciddi olarak revaçta. Türkiye’nin en büyük spor kulüpleri bile yatırım yapıyor. Duyunca herhalde çok kaliteli bir yatırım olmuştur diye düşündüm. Sefaköy gençleri adına da çok sevindim. Bilgiyi benimle paylaşan arkadaşlarım “ hemen sevinme” dediler. Şaşırıp neden diye? Sordum. Duyduklarım beni çok rahatsız etti. Bu Küle E-Spor 24 saat esaslı faaliyet gösteriyormuş. Gecenin geç saatlerinde kızlı erkekli 18 yaşın altında çocukların mesken tuttuğu bir yermiş. İnanmadım, olamaz öyle şey mekân sahibine iftira atıyorlardır dedim. Fakat pek çok kişi aynı iddiada bulundu.  Belki eski kafalı diyeceksiniz ama 14-15 yaşında kız çocuklarının sabaha kadar mesken tuttuğu bir mekânda mutlaka maraz çıkar. Hatta geçtiğimiz günlerde kendini polis olarak tanıtan bir vatandaşa kimlik sorulduğunda ortadan kaybolmuş. Bu vatandaşın kötü niyetle orada bulunduğu aşikar. Gerçekte polis olsaydı emniyet mutlaka site yönetimine haber verirdi. Adı geçen işletmenin ruhsatsız faaliyet gösterdiğini söylediklerinde inanamamıştım. Yasal yollarla soruşturduğumda Küçükçekmece Belediyesi Ruhsat Müdürlüğünden henüz ruhsat almadığı bilgisini verdiler. Site yönetimi bu durumun farkında mı değil mi bilemem ancak farkında ve gerekli uyarıyı yapmıyorlarsa durum vahim demektir.  Küçükçekmece Belediyesi ve site yönetiminin bu denli vahim olaylar karşısında daha duyarlı olmaları gerektiğini düşünüyorum. İddia edildiği gibi 24 saat esaslı ve ruhsatsız olarak çalışan bu mekâna 18 yaşından küçük çocuklar gece yarısı giriyor mu? Ortak kullanım alanlarına gelişi güzel masa-sandalye koyarak insanları rahatsız edenlerle ilgili düzenlemelerin yapılıp yapılmadığının takipçisi olacağımın bilinmesini isterim…

 

 

ÖZEL HABER ; Yılmaz BACACI

 

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.