03 Şubat 2021 - Çarşamba
YENİ ANAYASA...
Yazar - Reşit Sermet Elçi ANLAYANA
Okuma Süresi: 4 dk.
Reşit Sermet Elçi ANLAYANA
sermetelci@yahoo.com - 0532 593 38 44Bugün için CB-AKPGB'nin imzaladığı ve resmi gazetede yayınlanan kararla, yaylalarımızın bir kısmının "yayla" statüsünden çıkarılması ile ilgili YAYLALAR başlıklı yazımı yazmaya başlamıştım ki,1999 yılında "Geçici Deprem Vergisi" iken, AKP tarafından 2003 yılında "Kalıcı Özel İletişim Vergisi"ne dönüştürülen ÖİV'ye, -CB-AKPGB'nin imzaladığı kararla- 2,5 oranında zam yapıldığını öğrendim. Hadi konuyu değiştireyim, ÖİV ile ilgili yazayım dedim ve yazımı yazdım. Hatta gazeteye de gönderdim. Ancak CHP'den istifa haberleri gelince, ÖİV içerikli yazımı yayından çektim. Yerine CHP'DE CEVAPLANMASI GEREKEN SORULAR başlıklı yazımı yazıp, yayına verdim.
Böylece ÖİV yazısı bugüne kaldı.
Bu sefer de, Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerinin gözaltına alındıklarını öğrendim. Bunun üzerine de, öğrencilerin sürdürdüğü "direniş" ile ilgili yazmalıyım dedim.
Gelin görün ki; öğrencilerin direnişi ile ilgili yazımın daha ikinci cümlesindeyken, CB-AKPGB "yeni anayasa" açıklaması yaptı ve "belki şimdi yeni anayasayı tartışma vakti gelmiştir" dedi.
CB-AKPGB'nin ortağı MHPGB de, "Türkiye'nin yeni bir anayasaya ihtiyacı olduğu açıktır. MHP'nin amacı, görüşü ve düşüncesi de bu yöndedir. Yeni yönetim sisteminin temel yapı taşlarını, vazgeçilmez ilke ve esaslarını daha da geliştirmeyi önceliğine alan bir anayasa ertelenemez ihtiyaçtır" diyerek, hem CB-AKPGB'ye desteğini dillendirince, hem de "birlikte" düşündükleri yeni anayasanın ana çizgileri hakkında ipuçları verince, bugün "yeni anayasa" açıklamaları ile ilgili yazmam gerektiğine karar verdim.
-Ülke gündemi o kadar hızlı değişiyor ki, yetişmek mümkün değil, sanırım bu gidişle ÖİV ve YAYLALAR'a hiç sıra gelmeyecek-
Neyse gündem yeniden değişmeden, açıklanan "yeni anayasa" konusuna, biz bir göz atalım...
Öncelikle MHPGB'nin "yeni anayasa" ile ilgili dediklerini irdelersek, kendisi açık açık;
"Biz 'Tek Adam Rejimi' olarak adlandırdığınız, 'Parti Devleti' olarak tanımladığınız 'Partili Cumhurbaşkanlığı Sistemine' uygun ve sistemi de güvence altına alacak anayasa istiyoruz" diyor.
Gelin görün ki;
Ülkenin "Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem" ile yönetilmesi, çağdaş, demokratik bir anayasaya kavuşması, demokratik partiler ve seçim yasasına sahip olması gerekirken, Cumhur İttifakının arzuladığı -sistemlerine uygun- anayasa için, toplumsal mutabakatın sağlanmasının ben mümkün olmayacağını düşünüyorum.
En azından 1983 Anayasasına "hayır" oyu vermiş biri olarak, benim "Tek Adam Rejiminin" Anayasasına "evet" demem mümkün değil...
Dilerim bir an önce Millet İttifakı, GENİŞ PARLAMENTER REJİM İTTİFAKI'na dönüşür de, seçimlerde Cumhur İttifakının savunduğu "Partili Cumhurbaşkanlığı Sisteminden" kurtulmak için hayati önemde olan "ilk adım" atılmış olur. Böylece "sistemlerinden" de düşledikleri "anayasalarından" da kurtuluruz.
Aksini düşünmek dahi ülkem için ürkütücü...
Bu arada Boğaziçi Üniversitesi'ne Rektör Atanmasıyla ilgili olarak, Boğaziçi Üniversitesi bileşenlerinin sürdürdükleri direniş hakkında -bir kez daha- yazamadığımdan dolayı Boğaziçi Üniversitesi bileşenlerinin affına sığınıyorum.
Tekrar görüşene dek sevgiyle kalın...
Yorumlar (0)
Tüm Yazıları