02 Nisan 2022 - Cumartesi
Bakırköy’ün En Başarısız Başkanı Kerimoğlu
Yazar - Yılmaz Bacacı DÜŞÜNDÜKÇE
Okuma Süresi: 6 dk.
Yılmaz Bacacı DÜŞÜNDÜKÇE
yilmazbacaci@hotmail.com - 0 (532) 211-0151Siz Bakırköylülere Bakırköy’de 1984 yılından günümüze sağlık personeli doktor unvanlı kimler belediye başkanlığı yaptı Bakırköy’e neler kazandırdı kısa bir hatırlatma yapmak istedim. Ali Talip Özdemir ve H. Ateş Ünalerzen sağlık personeli olmadığı için değerlendirmenin dışında tuttum. Ancak A. Talip Özdemir’in halk arasında sevinirliliği Ateş Ünalerzen’in yaptığı (Leyla Gencer Opera ve Sanat Merkezi, Yeşilköy Yaşlılar Yaşam evi. Ataköy 5. kısım Nikah Salonu) gibi eserleri de göz ardı edilmemeli. Geçmişten günümüze irdelendiğinde en başarısız belediye başkanının Bülent Kerimoğlu olduğu net bir şekilde görünüyor.
Bakırköy’ün İlk Belediye Başkanı
Tıp Doktoru Kemal Naci Ekşi 25 Mart 1984 tarihinde yapılan 480 bin 913 seçmenin olduğu ANAP adayı olarak girdiği yerel seçimlerde kullanılan oyların yüzde 49.73’e denk gelen 184 bin 148 oy alarak Bakırköy’ün ilk belediye başkanı seçildi. (1984-1989) yılları arasında görev yaptığı dönemlerde Güngören, Bağcılar, Küçükçekmece, Bahçelievler Bakırköy sınırları içinde yer alıp henüz ilçe olmamışlardı. Halen Bakırköy halkına hizmet veren yeraltı çarşısı Naci Ekşi döneminde yapılmıştı. Hizmet alanının çok geniş olması nedeniyle Bakırköy’ü çevreleyen hangi ilçeye gidilirse mutlaka Naci Ekşi’nin yaptırdığı eserlerle karşılaşılır. Gün içinde on binlerce insanın yol güzergâhı ve buluşma noktası olan Cumhuriyet (Özgürlük) Meydanı da Ekşi’nin eserlerinden biridir. Meydan çalışması öncesinde kendi muayenehanesinin de olduğu binayı yıkmasıyla da biliniyor. Tıp Doktoru Kemal Naci Ekşi görevinin bitiminden iki yıl sonra yapılan Kasım 1991 yılında ANAP’tan İstanbul Milletvekili seçilerek TBMM görev yaptı. Vita, Derby, Aksu gibi çevreyi kirleten ve zarar veren fabrikaların ilçeden kaldırılmasını da sağlayan K. Naci Ekşi’nin görevi süresinde yaptığı çalışmaları yazmaya başlarsak buraya sığmaz. Neler yaptığını öğrenmek isteyenler Ekşi’nin özel sayfasında görebilirler.
Nam-ı diğer Deli Doktoru
Kemal Naci Ekşi’den sonra SHP’den Bakırköy Belediye Başkanı seçilen Tıp Doktoru Nöropsikiyatr Yıldırım Aktuna, SHP’nin Başarılı Belediye Başkanlarına milletvekili seçilememe yasağı getirmesi sebebiyle beş yıllık belediye başkanlığı görevini tamamlamadan SHP’den istifa ederek (Yakup Akyüz belediye başkanı olmuştu) 1991 yılında yapılan genel seçimlerde DYP’den İstanbul Milletvekili olarak TBMM’de yer aldı. Başarılı şekilde Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi Başhekimliği görevini yürüten Aktuna, Türkiye’de ilk kez “Alkol Uyuşturucu Madde Bağımlılığı Tedavi ve Araştırma Merkezi’ni kurdu. 49. 53. ve 54. Hükümetlerde Sağlık Bakanlığı yapan Aktuna, Bakanlığı döneminde sağlık reformu programının hazırlanmasını sağladı. Aktuna bakanlığı dışında 50 ve 55. Hükümette devlet bakanı ve hükümet sözcülüğü görevini üstlendi.
Halkın Deyimiyle Bizim Ahmet
1992 yılında yapılan ara yerel seçimlerde ANAP’tan Belediye Başkanı seçilen Ali Talip Özdemir’de görevini tamamlamadan TBBM’ye giden başkanlardan biri. Türkiye’nin ilk Çevre Bakanı olma özelliğini de taşıyan Özdemir Devlet Bakanlığı görevinde de bulundu. Ali Talip Özdemir’den boşalan Belediye Başkanlığı koltuğuna oturan Diş Hekimi Şeyh Ahmet Derya Bahadırlı 1999 seçimlerinde ANAP’tan seçilmiş başkan olarak ikinci kez görev aldı. Neler yaptı diye baktığımızda ilk akla gelenler satanistlerin yuvası haline gelen İspirtohane Kültür Merkezi, Yunus Emre Kültür Merkezi olacaktır. Bakırköy’de yer alan engelli dernekleriyle iç içe çalışmalar yapmasıyla da bilinen Bahadırlı, bir çok derneğin kurumsallaşması adına önemli desteklerde de bulunmuştur. Makam odasın da bulmakta güçlük çekeceğiniz Ahmet Bahadırlı’yla Bakırköylülerin sabahın ilk saatlerinde Bakırköy’ün her hangi bir sokağında karşılaşması olağan bir durumdu.
Bakırköylülere yazık değil mi?
Sevgili Bakırköylüler gelelim iki dönemdir Belediye Başkanı olarak görev yapan Bülent Kerimoğlu dönemine. Halk arasında yapılan konuşmalar ve gözlemlerime dayanarak net bir şekilde ifade edeyim ki Kerimoğlu, yönetiminden yüzde seksen-doksanlara varan bir memnuniyetsizlik söz konusu. Göreve başladığından bu yana Bakırköy’e tek çivi çakmadığı gibi geçmiş dönem kazanımlarını da elden çıkardığını medyadan takip ediyorsunuzdur. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na işi yapıyor görüntüsü vermek için Kasım 2016’da temellerini attırıp, aradan geçen altı yıllık sürede hala hayata geçirdiği bir projesi yok. Konuşmaların da gündeme getirdiği Cemevi ve Kültür Merkezinin de Bakırköy Belediyesi bütçesinden bir kuruş çıkmadan hayırsever vatandaşların bağışlarıyla yapıldığı da biliniyor. Yeşilköy’de bulunan yüzde altmış beşlik kısmı BAKSEV tarafından yaptırılan Yaşam ve Huzurevi’nin Kızılay’a devredilmesi tam bir facia. Yaşam ve Huzurevi için bağışta bulunanlar Bakırköy Belediyesi’ni mahkemeye verip bağışlarını geri isterlerse şaşırmam. Hatta BAKSEV yetkilileri huzurevi karşılığında alınan arsanın yüzde altmış beşinin kendilerine verilmesini talep etmesi olağandır. Bir başka tehlike de Bakırköyspor Vakfı tesislerinin yıkımıyla alakalı. Vakıf yetkilileri yıkımla ilgili usulsüzlük olduğunu mahkeme kararıyla kanıtladı. Halen istinafta olan dava sonuçlandığında Bakırköy Belediyesi vakıf ve vakıf kiracısı konumunda bulunan işletmeciye yüklüce bir tazminat ödemek durumunda kalabilir. Deprem risk bölgesi ilk sıralarında yer alan Bakırköy’de yıllardır kentsel dönüşümle ilgili arpa boyu yol alınmaması da oldukça düşündürücü. Kısacası Bülent Kerimoğlu döneminin Bakırköy halkı adına tam bir fiyasko olduğunu söylemek yanlış olmaz.
Yorumlar (0)