13 Ekim 2021 - Çarşamba

Küçükçekmece Belediye Başkanına Soruyorum

Yazar - Yılmaz Bacacı DÜŞÜNDÜKÇE
Okuma Süresi: 4 dk.
Yılmaz Bacacı  DÜŞÜNDÜKÇE

Yılmaz Bacacı DÜŞÜNDÜKÇE

yilmazbacaci@hotmail.com - 0 (532) 211-0151
Google News

Konuyla ilgili durum tespiti yapıp, Sayın Çebi’ye soruyorum; Cadde24 projesinde mahkeme kararı uygulanıp tazminat mı ödenecek, yoksa yeni bir imar planı mı yapılacak? Malum bozulmayan bir kat mülkiyeti, iptal edilmeyen tapular var.

 

Gazetemi takip edenler hatırlayacaktır. 08 Ekim tarihinde Küçükçekmece Belediyesi yetkilileri ve meclis üyelerine soruyorum “Cadde 24’de yargı kararı uygulanacak mı?” başlıklı bir yazı paylaşmıştım. Yazımın sonunda da Küçükçekmece Belediyesi yetkililerinden bir açıklama beklediğimi söylemiştim. Ne yazık ki bu güne kadar belediye yetkililerinden bir açıklama gelmedi. Ancak yazının mağdurları tarafından zehir zemberek bir açıklama geldi.

Yıkım Uygulanırsa Tazminat Doğar

Yargının verdiği yıkım kararının uygulanması halinde Cadde24 kat malikleri hak kayıplarını almak için Küçükçekmece Belediyesine dava açabileceği gibi, kendilerine bu mağduriyeti yaşatan sorumlularla ilgili dava açma hakkına sahipler. Gerekçesi de kat mülkiyetine geçilmiş tapu ve iskanlarının yasal olması. Hatırlatalım, tapunun, ruhsatın, iskanın, garantörü devlettir. Kat mülkiyetli iskanlı bir tapu alan vatandaş binasının kaçak olmasıyla ilgili bir tereddüt yaşamaz. 2017 yılında tapularını alan kat maliklerinin bir tereddüttü olsaydı son çıkan imar affından yararlanırlardı. Bu durumda Küçükçekmece Belediyesinin yıkım kararını uygulaması halinde kat maliklerine hatırı sayılı bir tazminat ödemesi güdeme gelir.

İmzası Bulunanlar Muhataptır

Dönemin Küçükçekmece Belediyesi CHP’li meclis üyeleri Av. Erhan Aslaner ve Cevdet Ateş’in konuyu kişisel olarak mahkemeye taşımış olması mevcut CHP’li belediye yönetiminin sorumlu olmadığı anlamı taşımaz. Devlette devamlılık esastır. Hiç kimse ben sorumlu değilim diyerek konuyu kapatamaz yargıdan da kaçamaz. Planları da ruhsatı da onaylayan Küçükçekmece Belediyesidir. Türkiye’de imarla, ruhsatla ilgili müktesep hak tanımının olmadığı biliniyor. Ola ki burada yeniden planlama ve ruhsat çalışması yapılması durumunda vatandaşlardan belirli bir ücret talebi söz konusu olmamalı. Vatandaşların mahkemeye gitmesi halinde planlarda ve ruhsatta imzası bulunanların tümü kamu adına muhataptır.

Devlette Devamlılık Esastır

Söylenenlere bakılacak olursa konuyla ilgili dava sürecinde belediye yetkilileri konuyu CHP’li üyeler dava konusu yaptığı için taraf olmamız doğru olmaz demişler. Belediyelerin seçilene kadar partisi vardır. Seçildikten sonra rozetler çıkarılır herkesin belediye başkanı olunur. Belediyenin partisi olmaz yapılan iş doğruysa doğru yanlışsa yanlıştır. Kim bilir belki de olaya mahkemede taraf olmaktan imtina edildiği için bu aşamaya gelindi. Şimdi de ayıkla pirincin taşını ayıklayabilirsen.

İçinden Çıkılması Zor Bir Durum

Belediye yetkilileri yıkım kararının uygulanması halinde ödenmesi gerekecek tazminatların üstesinden gelemeyeceği için kendince bir çözüm arayışında. Bana söylenenlere bakılırsa belediye ruhsat ve iskanı yenileyerek sorunu çözmek düşüncesindeymiş. Ortada kat mülkiyetleri bozulmayan, iptal edilmeyen bir iskan var. Bir yerin ruhsatı iptal ediliyorsa paralelinde tapuyu da kat mülkiyetlerini de iptal edersin. Ancak burada böyle bir durum yok. Kemal Çebi’yle hep artı bir demekle olmaz bu işler. Tazminatı göze alarak ya kararı uygulayıp yıkacaksınız, ya da vatandaşı mağdur etmeden çözüm üreteceksiniz. Velhasıl durum arap saçı gibi, çöz, çözebilirsen.

NOT : Sayın Çebi, cevap hakkınız her zaman için geçerlidir. Kimlerin ne düşündüklerini neyin peşinde olduklarıyla ilgili bir takım laflar geldi kulağıma. Sorumun yanıtını verirseniz yayımlarım.   

 

 

 

 

 

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları
Köşe Yazıları