15 Şubat 2021 - Pazartesi

Bülent Kerimoğlu’nun Sosyal Belediyecilik Fiyaskosu

Yazar - Yılmaz Bacacı DÜŞÜNDÜKÇE
Okuma Süresi: 5 dk.
Yılmaz Bacacı  DÜŞÜNDÜKÇE

Yılmaz Bacacı DÜŞÜNDÜKÇE

yilmazbacaci@hotmail.com - 0 (532) 211-0151
Google News

Bakırköy belediye başkanı Bülent Kerimoğlu, hem her platformda sosyal belediyecilikten dem vurup, yaptıklarıyla değil yaptırmadıklarıyla başarılı olduğunu anlatır durur. Nereden bakarsak bakalım bir anlamda haklı. Göreve geldiğinden bu yana aradan yedi yıl geçmiş hala Bakırköy’de şunu da Bülent Kerimoğlu yaptı diyebileceğimiz hiçbir şey yok. Yaptırmadıklarıyla övünen Kerimoğlu’nun en son yapmadığı da işçilerin toplu sözleşmesi. Yapılan bir şey olmadığına göre demek ki adam haklı…

Ağbaba’yı Dikkate Almamış

Bakırköylüler hatırlayacaklardır geçtiğimiz aylarda Bakırköy Belediyesinde çalışan sendikalı memurlar haklarını alamadıkları için aylarca haftanın iki günü eylem yapmışlardı. Şimdi aynı durumu işçiler yapacaklar. 2018 Nisan’dan bu yana çeşitli bahanelerle toplu sözleşme imzalamaktan imtina eden Bakırköy Belediyesi son olarak da çalışanların maaşlarını düşürme kararı almış. Üstelik de CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba’nın Bülent Kerimoğlu’na “Bu olayı bitirin” talimatı vermiş olmasına rağmen. Kerimoğlu, toplu sözleşmeyi imzalamak yerine maaşları düşürerek Veli Ağbaba’ya sen de kim oluyorsun, ben Kemal Kılıçdaroğlu’nun kırmızı çizgisiyim     kimseyi kale almam, ne istersem onu yaparım mı demek istedi. Durum böyleyken Bülent Kerimoğlu, meclis kürsüsünden şahsını itibarsızlaştırdıklarını söyleyerek gazetecileri suçlamak da neyin nesi?

DİSK Eylem Kararı Aldı

Üç yıldır toplu iş sözleşmesini imzalamak için masaya oturmaktan imtina eden Bakırköy Belediyesi’nin maaşlarda indirime gitmesi DİSK’in eylem kararı almasına neden oldu. Bu süreçte neler yaşandı bir irdeleyelim. Sendika yöneticileri sürekli pozitif yaklaşımlarla sorunun masada çözülmesini istedi. Bunu yapmak için DİSK yetkilileri CHP İstanbul İl Başkanlığı ve CHP Genel Başkan Yardımcılığı düzeyinde de görüşmeler yapmış. Geçtiğimiz günlerde CHP’li belediye başkanlarıyla yapılan toplantıda DİSK sendika yetkilileri Bakırköy’ün durumunu CHP Genel Başkan Yardımcılarından Veli Ağbaba ve Seyit Torun’a yaşanan süreci aktarıp konunun çözümlenmesini talep etmişler. Ağbaba, toplantıda yer alan Bakırköy Belediye Başkanı Bülent Kerimoğlu’na “Bu yaşanan olayı sonlandırmak için sendika yetkilileriyle masaya oturup işçilerin yararına uzlaşı sağlayın sonlandırın” şeklinde talimat vermiş. Bu konuşma sonrası Kerimoğlu, sendika yetkilileri gelsin konuşalım diyerek sözleşme adına masaya oturmak için adım atmış. Adım atmış atmasına da dananın kuyruğu o zaman kopmuş. Masaya oturup sözleşme şartları görüşülmesi beklenirken Bülent Kerimoğlu, bir anda maaş indirimine giderek işçilerin ve sendika yetkililerinin sabrını taşırmış. 

Trajikomik Mazeret

Sorunları masada çözmekte kararlı olan sendika yetkilileri Bakırköy Belediyesinin 2018 Nisan ayından bu yana, Byuaş, Makriköy ve Bak-Per olarak 3 şirket değişikliğine giderek sözleşmeyi çıkmaz sürüklemiş olmasına rağmen DİSK her durumda yetki çoğunluğunu sağlayarak Çalışma Bakanlığı 'ndan yetki tespitini almış. Bülent Kerimoğlu, trajikomik bir şekilde kadronun kalabalık olmasından dert yanarak, maliyeti yüksek işçilerin taleplerini karşılayamayacağını söyleyip maaşları düşürmeyi tercih etmiş. Sayın Kerimoğlu, işçinin maliyetinin yüksek olduğundan maaşları düşürmek yerine, ne kadar bankamatik çalışanı, asalak varsa onları tespit ederek maaşlarını yatırmayıp işlerini sonlandırmak senin elinde. İşini hakkıyla yapıp alın teri döken çalışanlarının haklarını kısmak ne sosyal belediyecilik anlayışına yakışır ne de insanlığa sığar. Toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde kısa sürede sonuç alamazsanız Bakırköy çöplük köye döner. Haftanın iki (Salı-Perşembe) günü hava şartlarına göre mesai saatleri dışında eylem kararı alan işçilerin sabrını zorlarsanız bir anda genel grev kararı alırlar. Bu durumda mensubu olduğun CHP zarar göreceği gibi sosyal belediyecilik de çöp olur. Sayın Kerimoğlu, Veli Ağbaba’yı kale almadığını anladık da Genel Başkanın Kemal Kılıçdaroğlu’nun belediye çalışanlarının maaşlarını artırın diye açıklamalar yaptığını da duymazdan mı geliyorsunuz?

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları
Köşe Yazıları