25 Ekim 2023 - Çarşamba

Küçükçekmece’de Ak Parti Kimi Aday Gösterir?

Yazar - Yılmaz Bacacı DÜŞÜNDÜKÇE
Okuma Süresi: 7 dk.
Yılmaz Bacacı  DÜŞÜNDÜKÇE

Yılmaz Bacacı DÜŞÜNDÜKÇE

yilmazbacaci@hotmail.com - 0 (532) 211-0151
Google News

Küçükçekmece’de belediye başkan aday adaylığı ile ilgili CHP’de kurultay öncesi sessizlik sürerken Ak parti de aday adayları yavaş yavaş bende aday adayıyım demeye başladı. Ak Parti kurultay sonrası İstanbul genelinde ilçe başkanlıkları değişiminde büyük bir yenilenmeye gideceği söyleniyor olmasına rağmen bugüne kadar her hangi bir değişim olmadı. Söylenenlere bakılacak olursa 6 ya da 7 ilçe başkanının belediye başkanlığına adaylık için istifa edecekleri gündemde. Bunlardan biri de Küçükçekmece ilçe başkanı Recep Şencan, Temel Karadeniz döneminde başkan yardımcılığı da yapmıştı. 2019 yılında Ak Partinin seçimleri kaybetmesiyle Şencan meclis üyesi olarak görevine devam etti. Aynı zamanda ilçe başkanlığına atandı. Halen ilçe başkanı olarak görev yapıyor. 2024 seçimlerinde başkan adaylığını düşünen Şencan, sanırım son şansını kullanıyor aday gösterilmemesi halinde yeniden meclis üyesi olmak istemeyecektir.

Aday Adayından İddialı Açıklama

Meclis üyesi ve belediye başkan yardımcılığı görevlerinde bulunan Hüseyin İpek ve Enver Şengül de aday adaylıklarını dile getirenlerden. Enver Şengül, adaylıkla ilgili geçtiğimiz günlerde bir gazeteye verdiği röportajında “ İyi bir saha çalışması yapılırsa Sayın Cumhurbaşkanımızın önüne gidecek ismin Enver Şengül olacağına inanıyorum. Hiçbir Ak Parti adayının benim kadar hizmeti yok.” Şeklinde oldukça iddialı açıklamalar yaparak kafaları karıştırdığı biliniyor. Şengül’ün hiçbir Ak Parti adayının benim kadar hizmeti yok açıklaması aklıma Sıddık Özgenç’i getirdi. Hiçbir yerde adayım demeyen Özgenç, İBB ve Küçükçekmece belediyesi meclis üyesi. Bildiğim kadarıyla kendi camiasında oldukça sevilen, parti gözetmeksizin her Küçükçekmeceli’nin derdine derman olmaya çalışan bilgi birikimi ve siyasi deneyimleri olan tam bir görev adamı. Bununla birlikte her ne kadar aday adaylığını açıklamamış olsalar da bir önceki dönem belediye başkanı Temel Karadeniz ve 7 yıl Ak Parti Küçükçekmece ilçe başkanlığı yapan Mustafa Korkut ve Necati Taşkın ismi de aday adayları arasında. Aday adaylığında dikkat çeken isimlerden biri de R. Tayyip Erdoğan’ın programlarının sunumunu yapan Metin Kaptanoğlu. Metin Kaptanoğlu isminin ön plana çıkması için de önemli derecede PR araştırması çalışmaları yapıldığı kulağıma gelenler arasında. Küçükçekmeceliler arasında başkan adayı için ismi geçtiği söylenen Aziz Yeniay, kesinlikle göreve talip olmadığını ve aday adayı olmadığını kendisiyle yaptığım telefon konuşmasında söyledi. Her ne kadar Aziz Yeniay aktif siyaseti bıraktım demiş olsa da duyumlarıma göre kendisi iki kez Ankara’ya davet edilmiş. Cumhurbaşkanı ve Ak Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Aziz Yeniay’a Küçükçekmece ya da İBB’de görev senindir talimatı verirse Yeniay ne der bilemem…

Aday Nasıl Belirlenmeli?

Gelelim Ak Parti Küçükçekmece adayını belirlerken neleri göz önünde bulundurmalı sorusuna. Yıllardır söylenen bir söz var. Aday suyun öte yakasından mutlaka göçmen kökenli olmadı derler. Aslına bakılırsa kazın ayağı hiçte öyle değil. 2004 yerel seçimlerine baktığımızda yeni kurulmuş olan Ak Parti heyecanı ve rüzgârını arkasına alan Malatya kökenli Aziz Yeniay 52.02 oyla kazandı. 2014 seçimlerinde de Ak Parti adayı Aziz Yeniay’ın yaptığı başarılı çalışmaların etkisiyle aynı partinin adayı olan Sivas kökenli olan Temel Karadeniz büyük oranda oy kaybı yaşasa da 41.9 oyla kazanmıştı. 2019 seçimlerine baktığımızda dengeleri alt üst ederek 15 yıllık Ak parti iktidarını bileşenleriyle birlikte sona erdiren Karadeniz kökenli tanınırlığı yüksek olan Kemal Çebi 50.97 oy oranıyla kazanmıştı. Tanınırlığın önemini Temel Karadeniz’de de görmekte mümkün. 2014 seçimlerinde 41.9 oy alan Karadeniz 2019 seçimlerinde 45.22 oranında oy aldı. Beş yıl iyi ya da kötü belediye başkanlığı yapmış olması tanınma oranında artış sağlamıştı.  Hatırlatmakta yarar var.

Küçükçekmece’de belediye başkanlığında hangi partiye oy verirsiniz? Başlıklı yapılan kamuoyu yoklamasında vatandaşların 19’luk bölümü kendi partisi dışında adaya oy veririm görüşünü savundu. Bu durum aday belirleme sürecinde adayın mutlaka Küçükçekmeceli, tanınırlığı olan, her partiden oy alabilecek olması gerçeğini ortaya koyar. Bunun yanında Küçükçekmece’nin seçmen nüfusu dağılımına bakıldığında ilk sırayı 220 bin seçmenle Karadenizli vatandaşlar alıyor. Adayın Karadenizli olması halinde seçmenlerden 120 bin ila 150 bin arası oy alma olasılığı var. Karadenizlilerin ardından 145 bin sayısıyla doğu ve güneydoğu kökenli vatandaşlar geliyor. Doğu ve güneydoğu bölgesinde Ak Partinin aldığı oy oranını baz alırsak doğu ve güneydoğu kökenli bir aday seçmenin 60-70 oranında oyunu alabilir. Seçmen dağılımında üçüncü sırada yer alan göçmen diye tanımlanan suyun öte yakası seçmeni de100 bin civarında. Adayın göçmen ve tanınır olması halinde oy oranı 35-40 arasında olur. Bu oran da seçimin kaderinde önemli bir rol oynamaz. Sonuç itibariyle Ak Parti aday belirleme kriterlerini gözden geçirmeli. Birilerinin ücret karşılığı yaptırdığı saha çalışması anketlerinden birinci çıkmak çok zor değil. Aslolan aday adaylarının Ak Parti ve Küçükçekmece’de neler yaptığı, neler yapabileceği, kendi camiasında ki konumu, tanınma yüzdesi v.s kriterler dikkate alınırsa neden sonuca gidilmesin?

NOT : Recep Şencan'ın adaylık için istifa etmesinden sonra, seçim işlerinden sorumlu başkan yardımcısı Sami Şahin, teşkilat başkanı Hikmet Kişmiroğlu, Nejat Öztürk ve Av. Mustafa Sevim isimlerinden birinin ilçe başkanı olması bekleniyor. 

 

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları
Köşe Yazıları