04 Ocak 2021 - Pazartesi

2021'de NE YAPILMALI...

Yazar - Reşit Sermet Elçi ANLAYANA
Okuma Süresi: 4 dk.
Reşit Sermet Elçi ANLAYANA

Reşit Sermet Elçi ANLAYANA

sermetelci@yahoo.com - 0532 593 38 44
Google News

2021'de NE YAPILMALI...
Evet sonunda NE YAPILMALI'ya geldik.
Öncelikle CUMHURBAŞKANLIĞI SİSTEMİ'nden yana olan CUMHUR İTTİFAKI'nın 2023'de veya daha erken yapılacak CUMHURBAŞKANLIĞI seçimini kazanmak için ne tür hamleler yapabileceğine bakılmalı....
Seçim stratejisi, rakibin neler yapabileceğini doğru tahmin edip, nesnel ve nicel gücünü gerçekçi değerlendirdikten sonra belirlenmeli. Ancak bu şekilde başarıya ulaşabilinir. Aksi taktirde çok ciddi süprizlerle karşılaşılır.
Bu nedenle CUMHUR İTTİFAKI'ın bugünkü durumunu -kısaca- değerlendirirsek;
Bugün itibarı ile oy oranı yapılacak iki tur oylamanın hiçbirinde yüzde 50+1'e ulaşacak gibi gözükmüyor.
Seçim 2. Tura kaldığı taktirde, seçimi kaybetme ihtimallerinin çok yüksek olduğunu kendileri de biliyor.
O zaman bunun için nasıl bir önlem almaya çalışacaklardır? 
*Seçim yasasını değiştirmeye sayısal güçleri yetmese de, 'boşuna masraf', 'vatandaşa külfet' gibi gerekçeklerle yasaları "zorlayarak", seçimi tek tura düşürmek ve ilk turda en çok oyu alanın seçilmesini sağlamak için çaba sarf edeceklerdir.
*Bu nedenle PARLAMENTER REJİM'den yana olan tüm siyasi partilerin kuracağı ittifak, seçime tek tur olacakmış gibi hazırlanmalı, ve tüm partilerin seçmenleri tarafından kabul görecek TEK ADAY belirlemelidir.
Bu aday siyasetin içinden biri olacak ise, -tüm partilerin seçmenleri tarafından kabul görebilmesi için- bugün itibarı ile "partiler üstü" bir kişilik olarak kabul gören bir siyasetçi veya bir diplomat ya da akademisyen olması gerekir.
Peki;

CUMHUR İTTİFAKI başka ne tür hamleler yapabilir? diye düşünürsek;
* HDP seçmenini böldüğü taktirde, seçimleri kazanma olasılığının yükseleceğini bildiğinden dolayı, -seçimlere yeni bir parti çatısı altında girmesine de zaman bırakmayacak bir tarihte- HDP'nin kapatılması için başvuruda bulunabilir veya Vatan Partisinin başvurusunu gündeme aldırabilir.
Peki, HDP seçmeninin toplu desteği olmadan seçimleri kazanması çok zor olan PARLAMENTER REJİM İTTİFAKI bu durumda ne yapmalıdır?
*Özellikle isminin HDP ile birlikte anılmasını istemeyen partiler ve HDP yönetimi ideolojik ve politik farklılarını bir kenara bırakarak ve de, CUMHUR İTTİFAKI'nın -ittifak yapılmasını engellemek için- sürdürdüğü propagandalarına, ajitasyonlarına, "pabuç bırakmayarak" SADECE TEK ADAM rejimini sonlandırıp, PARLAMENTER REJİME tekrar dönebilmek için ortak bir aday belirlenmesinin zorunlu olduğunu, seçmenlerine  anlatmaları gerekir. 

*MİLLET İTTİFAKI, HDP kapatılmadan -yani acilen- parlamenter rejimden yana olan tüm partilerle birlikte PARLAMENTER REJİM İTTİFAKI'na dönüşmelidir.

*PARLAMENTER SİSTEM İTTİFAKI Cumhurbaşkanı adayı herhangi bir partinin üyesi ise seçilir seçilmez istifa edeceğini, tarafsız olacağını, çağdaş yeni bir anayasa hazırlanacağını, kuvvetler ayrılığının teminat altına alınacağını, seçim ve partiler yasasının yeniden düzenlenerek demokratik hale getirileceğini, hatta parlamenter rejime dönüş takvimini de içeren bir taahhütname hazırlayıp kamuoyu ile paylaşmalıdır.
CUMHUR İTTİFAKI'nın adayının belli olduğu ve seçim için şimdiden çalıştığı unutulmamalıdır. 

*Bu arada CUMHUR İTTİFAKI oylarını arttırmak için sığınmacılara seçmen olmak hakkı da tanımaya çalışabilir.
Ehh artık bunun önlemini de PARLAMENTER REJİM İTTİFAKI düşünsün değil mi? :))
Tekrar görüşmek üzere, sevgiyle kalın...

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları
Köşe Yazıları