23 Ağustos 2021 - Pazartesi

GÖÇMEN KREDİSİ..

Yazar - Reşit Sermet Elçi ANLAYANA
Okuma Süresi: 4 dk.
Reşit Sermet Elçi ANLAYANA

Reşit Sermet Elçi ANLAYANA

sermetelci@yahoo.com - 0532 593 38 44
Google News


Gündemdeki konuya geçmeden önce, belirtmek isterim ki;
Ben "kendisinin ve ailesinin hayatını kurtarmak için, ülkesinde yaşanan savaştan ya da iktidarın zulmünden kaçıp, başka ülkelere 'sığınan' insanlara yardımcı olmanın "insani" bir görev olduğuna inananlardanım.
Hatırlarsanız, özellikle 12 Eylül 1980 faşist darbesi sonrasında, öldürülmemek, işkence görmemek, zindanlarda çürümemek için, ülkemizden de binlerce insan kaçıp, dünyanın çeşitli ülkelerine 'sığınmış' ya da ülke içinde 'kaçak' olarak yaşamak zorunda kalmıştı.
12 yıl sonra ceza yasasından "komünizm propagandası yapmak ya da komünist bir örgüte üye olmak" suçlarıyla ilgili 141 ve 142. maddeler kaldırılınca, bir kısmı ülkeye geri döndü, bir kısmı ise dönmedi hala 'sığındıkları' ülkelerde yaşıyorlar.
Günümüzde dahi, geleceğini garanti altında görmeyen, ülkenin geleceğinden umudunu kesen 'yetişmiş' genç beyinlerimiz -en üretken çağlarında- başka ülkelerde iş bulup, ülkeyi terk ediyorlar ya da etmek istiyorlar.
Ayrıca 'hizmet pasaportu skandalı' ile yurt dışına kaçanlar, görevli gidip 'sığınma' talebinde bulunanlar da cabası... En son olarak THY kabin ekibinin toplu olarak Kanada'dan 'sığınma' talebinde bulunduğunu duyduk.
Göç edenlerin gittikleri ülkelerde zorlandıklarını, zor günler yaşadıklarını da biliyoruz.
Ancak 'sığınmacıların' "köle" gibi çalıştırıldığını, ülke iktidarlarının ''''sığınmacıları' siyasi çıkar ve iktidarda kalma hesapları için kullandığını hiç duymadık. Böyle bir olaya şahit olmadık.
Bugün ise ülkesini terk eden ve ülkemize 'sığınan' Afgan ve Suriyelilerin büyük çoğunluğu ülkemizde 'ucuz iş gücü' olarak, düşük ücretlerle "köle" gibi çalıştırılıyor. Bu nedenle de büyük umutlarla geldikleri ülkemizde hüsrana uğruyorlar.
AKP İktidarı ise sığınmacıları, kendi 'siyasi hesapları' için kullanma peşinde, bu nedenle de 'sığınmacıların' ülkeye girmelerine ya 'izin' veriyor ya da 'göz' yumuyor.
Hepimizin karşı olması gereken konu da tam da burası...
İnsanların 'siyasi çıkarlar' uğruna 'köle' gibi kullanılması.
Bu nedenle de, AKP iktidarının 'sığınmacı politikasına' HAYIR demeliyiz.
Evet bu açıklamadan sonra gelelim gündemimizdeki konuya;
Ülkesinde sadece 12 Suriyeliyi 'misafir' eden Japonya, milyonlarca Suriyelinin 'sığındığı' Türkiye'ye 45 milyar Japon Yeni kredi verecekmiş.. 
CB-AKPGB ile görüşen Japonya Dışişleri Bakanı yaptığı açıklamada;
Türkiye'ye şu ana kadar "göçmenler için 550 milyon dolarlık destek verdiklerini" söylemiş.
Japonya Baş Konsolosluğu tarafında da;
"Suriyeli göçmenlerin ülkeye girişinden etkilenen yerel yönetimlere sosyal altyapı sağlanması amacıyla 45 milyar Japon Yeni tutarında kredi anlaşması yapıldığı" açıklanmış.
Kredinin faizi "Japon Yeni cinsinden 6 Ay LIBOR + 95 bp (Faiz oranı alt sınırı: Yüzde 0,1), ödeme süresi ise 7 yılı geri ödemesiz olmak üzere 25 yıl" olarak belirtilmiş.
Sonuç olarak, AKP iktidarı  ülkesine 'sığınmacı' almayan Japonya'dan kredi almak için,
'sığınmacıları' "kredi nedeni" olarak da kullanmış.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları
Köşe Yazıları