08 Mart 2021 - Pazartesi

8 MART..."ANMA GÜNÜ"

Yazar - Reşit Sermet Elçi ANLAYANA
Okuma Süresi: 3 dk.
Reşit Sermet Elçi ANLAYANA

Reşit Sermet Elçi ANLAYANA

sermetelci@yahoo.com - 0532 593 38 44
Google News

Evet bugün 8 Mart...
Dünya Emekçi Kadınlar günü...

Günümüz koşullarında 8 Mart sadece emek mücadelesi verirken ölen/öldürülen kadınları "ANMAK", emekçi kadınların haklarını savunmaktan öte... ne yazık ki; "KADIN CİNAYETLERİ"nin önlenmesi için de çağrıda bulunulan bir "ANMA" günü niteliği taşıyor.
Peki neden "kutlama" değil de "ANMA" günü?
Çünkü 8 Mart;
1857 yılında ABD'nin New York kentinde 40.000 dokuma işçisinin daha iyi çalışma koşulları istemiyle başlattığı grevi kırmak için, polisin işçilere saldırması ve çıkartılan yangında fabrikada kilitli kalan işçilerden -çoğu kadın olmak üzere- 129'unun can vermesi üzerine, Dünya ülkelerinin gündemine gelen bir gün. Bu nedenle de -bence- "kutlama" değil, "ANMA" günü...
8 Mart'ın tarihçesine -kısaca- göz atacak olursak,
8 Mart ilk olarak, 1910 yılında Kopenhag'da düzenlenen Uluslararası Sosyalist Kadınlar Konferansında, Almanya Sosyal Demokrat Partisi önderlerinden Clara Zetkin tarafından gündeme getirildi ve Zetkin'in verdiği önergeyle, grevde ölen kadınlar "ANISINA" oy birliğiyle "Dünya Kadınlar Günü" olarak ilan edildi.
1921de Moskova'da gerçekleştirilen 3. Uluslararası Kadınlar Konferansında ise "8 Mart" tarih olarak da kesinlik kazandı.
Birinci ve İkinci Dünya Savaşı yılları arasında bazı ülkelerde kesintiye uğrayan "ANMA" günü, 1960'lı yılların sonunda ABD'de de "kutlanmaya" başlandıktan sonra, dünya ülkelerinde daha güçlü bir şekilde gündeme gelmeye başladı. 
Birleşmiş Milletler Genel Kurulu da 1977'de, 8 Mart'ın "Dünya Kadınlar Günü" olmasını kabul etti. Ancak karar metninde New York'ta ölen işçilerin "ANISI" nedeniyle kabul edildiği -malesef- yazılmadı.
Türkiye'de ise 8 Mart, -ilk olarak- 1921 yılında "Dünya Emekçi Kadınlar Günü" olarak "kutlandı" ve "kutlanmaya" devam ediliyor. Sadece 1980 Faşist askeri darbe sonrası dört yıl kutlama yapılamadı. Ancak 1984'ten itibaren her yıl daha da geniş kitlelerin katılımıyla "kutlanıyor."
Bu yıl düzenlenecek etkinlikler ise, sadece 2021 yılında -yani 65 günde- 67 kadının katledildiği bir ortamda gerçekleştirilecek.
8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü"ne -bir yurttaş olarak- ben de, bir çağrı ile katılmak istiyorum ve;
KADIN CİNAYETLERİNİN SON BULMASI İÇİN GEREKLİ ÖNLEMLER ACİLEN ALINMALI, KADINLARIN HAKLARI DEVLET TARAFINDAN  KORUNMALIDIR" diyorum.
Tüm kadınlara saygılarımla.
Sevgiyle kalın...

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları
Köşe Yazıları