29 Ağustos 2021 - Pazar

ÇOK 'HARAM' YEMİŞİM...

Yazar - Reşit Sermet Elçi ANLAYANA
Okuma Süresi: 3 dk.
Reşit Sermet Elçi ANLAYANA

Reşit Sermet Elçi ANLAYANA

sermetelci@yahoo.com - 0532 593 38 44
Google News


Çocukluğumdan beri 'haram' yediğimi, yemeye de devam ettiğimi, Diyanetin yayınladığı 'fetva' sayesinde -68 yaşında- öğrenmiş oldum.
Evet...
Din İşleri Yüksek Kurulu -başka işi kalmadığı için- yayınladığı 'fetva'da " 'Balık sınıfına' girmeyen midye, kalamar, yengeç, ıstakoz, karides gibi deniz hayvanlarını yemek 'helal' değildir" demiş.
Bense bırakın midyenin dolmasını tepsi tepsi yemeyi, midyeyi kendim çıkartıp, teneke ateşinde pişirerek 'götürmeyi' çok severim. Kalamara ise hiç  dayanamam. Karidesin ise her türlüsüne, hatta -fetvada ismini saymayı unuttukları- ahtapota bayılırım. İstakoz'a gelince, kendisine 'bütçem' yetmez ama yakalayan arkadaşlarım sayesinde yemişliğim var. İnanılmaz bir lezzet. Onu da bulursam kaçırmam. 
Bu arada bırakın midyeyi, kalamarı, karidesi, istakozu... Deniz kestanesini kendim çıkartıp, yumurtalarını 'çiğ çiğ' yerim.
Anlaşılan o ki, 'Fetva'ya göre yaşamım boyu bayağı "haram" yemişim de farkında bile değilim. 
Evet denizden ne çıkarsa yedim ama, rüşvet yemedim, avanta almadım, yolsuzluk yapmadım, ihaleye fesat karıştırmadım, kimsenin hakkını yemedim, kimseyi sömürmedim.....
Bu durum da Diyanete sormam gerekmez mi?
Benim denizden yediklerimi yiyen mi 'haram' yemiş oluyor? Yoksa benim yemedikleri yiyenler mi, yapmadıklarımı yapanlar mı 'haram' yemiş oluyor?
Ayrıca Diyanetin, 'haram' ilan ettiği deniz ürünleri ile 'namusu' ile çalışıp, geçimini sağlayanlardan haberi var mı?
Diyanet -keşke- deniz ürünleri ile uğraşacağına, 'rüşvet' yiyenlerle, 'kul hakkı' yiyenlerle uğraşsa da, bir işe yarasa... 
Hatta uğraşmaya başlamadan önce,  kendi içindekilerini temizlese...
Diyanet 'temizler mi, temizlemez mi?' Bilemem ama... 
Benim saydıkları 'muhteşem lezzetlerin' hepsini bulduğum yerde 'temizleyip', 'haram' yemeye devam edeceğim kesin.
** Bu arada 'fetva'ya gelen tepkiler üzerine Diyanet, 'fetva'nın gerekçelerini içeren ve de eski olduğunu belirten bir açıklama yaparak, 'fetva'sının "tüyünü" de dikmeyi ihmal etmemiş.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları
Köşe Yazıları