12 Nisan 2021 - Pazartesi

İTİBAR MI? GÖSTERİŞ Mİ?

Yazar - Reşit Sermet Elçi ANLAYANA
Okuma Süresi: 2 dk.
Reşit Sermet Elçi ANLAYANA

Reşit Sermet Elçi ANLAYANA

sermetelci@yahoo.com - 0532 593 38 44
Google News

Hadi gelin bugün de, İTİBAR ve GÖSTERİŞ arasında ne fark var? Birlikte bakalım...
Önce İTİBAR ne demek diye sözlüğe bakarsak, karşısında "saygı görme, değerli bulunma, güvenilir olma" yazdığını, eş anlamlısının da "saygınlık" olduğunu görürüz.
Peki... İTİBAR nasıl kazanılır?
KİŞİSEL İTİBAR kazanmak için, en azından insani değerlere sahip olmak, kültürlü olmak, mütevazi olmak....... gerekir.
TOPLUMSAL İTİBAR içinse, demokrasiye bağlı, insan haklarına saygılı, yargının bağımsız ve tarafsız olduğu, yargı önünde -ünvanı ne olursa olsun- herkesin eşit olduğu, eğitimli ve kültürlü, sanata değer veren, üreten, refah seviyesi yüksek.... bir toplum olmak gerekir.
Bu nedenle de gerçekten İTİBAR'dan tasarruf olmaz. Olmamalı...
Aksi taktirde İTİBAR'ınızı kaybedersiniz.
Gelelim GÖSTERİŞE;
GÖSTERİŞ'in sözlük anlamına bakarsak karşısında, "Başkalarını etkilemek, başkalarına kendini beğendirmek ya da yalnızca böbürlenmek amacını güden aldatıcı, yapay davranış" yazdığını görürüz.
İşte bu nedenle de; 
İTİBAR sahibi olamayanlar, İTİBARI GÖSTERİŞ ile kazanacaklarını sanırlar.
En lüks arabalara binerek, yakışsın yakışmasın en pahallı giysileri, eşyaları alarak, saraya benzer malikanelerde yaşayarak İTİBAR sahibi olduklarını düşünürler. 
Onlar için mobilyaların altın varaklı olması yeterlidir. Hele bir de çatal bıçak takımları, bataryalar altın suyuna batırılmış ise tamamdır. 
Nereden kazanıldığı belli olmayan gelirleriyle bunları becerebilenler, İTİBAR kazandırdığını sandıkları GÖSTERİŞTEN de asla vazgeçmez istemezler.
İstemezler ama İTİBAR sahibi de olamazlar.
Kendilerinin yüzlerine gülenler, arkalarından demediğini bırakmaz.
Sonuç olarak GÖSTERİŞ ile İTİBAR kazanılmaz.
Yanlış mıyım?
Sevgiyle kalın...

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları
Köşe Yazıları