28 Ocak 2021 - Perşembe

HAYAL DEĞİL, GERÇEK...

Yazar - Reşit Sermet Elçi ANLAYANA
Okuma Süresi: 3 dk.
Reşit Sermet Elçi ANLAYANA

Reşit Sermet Elçi ANLAYANA

sermetelci@yahoo.com - 0532 593 38 44
Google News

Cumhurbaşkanlığı Hukuk Politikaları Kurulu Başkanvekili ve Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Mehmet Uçum, 
Muhalefetin güçlendirilmiş Parlamenter Sistem talebi hakkında; 
"Adına ne derseniz deyin, Parlamenter Sistemle ilgili muhalefetin tüm beklentileri bir hayalden öteye gidemez. Bu gerçekçi ve dürüst bir siyaset değil. Niye böyle bir hayal kuruyorlar? Çünkü Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi güçlü bir yürütme anlayışına dayandığı, halk karşıtı güç odaklarını ortadan kaldırdığı ve çoklu ve çok başlı yönetime son verdiği için, muhalefet Başkanlık Sistemine karşı çıkıyor. Çoklu yani çok başlı yönetim hayalini siyaset diye pazarlıyorlar. Parlamenter Sisteme dönerek bakanlıkları paylaşmak ve kendilerine küçük çıkar grupları üzerinden yeni hakimiyet alanları oluşturmak istiyorlar. Yani milli egemenliği parçalamak istiyorlar. Bu bir hayaldir. Parlamenter Sisteme geçiş geriye gidiş demektir. Nasıl ki Cumhuriyet'ten sonra öncesine dönüş, çok partili sisteme geçtikten sonra tek partili sisteme dönüş mümkün olmadıysa, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nden de Parlamenter Sisteme geri dönüş asla mümkün olmayacaktır." demiş.

Muhalefet tarafından güçlendirilmiş olarak tanımlanan 'gerçek' Parlamenter Sistem ve 'Tek Adam' rejimi olarak tanımlanan Partili Cumhurbaşkanlığı sistemi hakkında söylediklerine -hiç katılmadığım halde- "kendi siyasi değerlendirmesi" diyerek, yanıt vermeyi gereksiz buluyorum.
Hele hele "dürüst siyaset" konusunda kendisi ile muhatap olmayı bile düşünmüyorum. 
Ancak "Parlamenter Sisteme geri dönüş asla mümkün olmayacaktır. Parlementer Sisteme dönüş, 'geriye' gidiş demektir. Bu beklenti bir hayaldir" demesine yanıt vermem gerekiyor...
Öncelikle atalarımızın "büyük lokma ye, ama büyük konuşma", sonra "tükürdüğünü yalamak zorunda kalırsın" deyişlerini kendisine hatırlatmak isterim.
Esasında ülkemiz Parlamenter Sistemi güçlendirerek, 'gerçek  demokrasiye' ulaşacağına, Partili Cumhurbaşkanlığı sistemine yani 'Tek Adam' rejimi olarak tanımlanan sisteme geçerek 'geriye' gitmiştir.
Bu nedenle de Güçlendirilmiş Parlamenter Sisteme geçiş, 'geriye' gidiş değil, tam tersine 'gerçek demokrasiye' ulaşmak için atılmış 'ileri' bir adım olacaktır.
Kendisine bu sisteme -şaibeli- bir referandumla geçildiğini, gene yapılacak bir referandumla -çağdaş bir anayasa kapsamında, demokratik partiler ve seçim yasalarıyla- Parlementer Sisteme geçilelerek, 'demokratikleşme' yolunda önemli adımlar atılabileceğini, bunun 'hayal' olmadığını, tam tersine ülkenin 'gerçeği' olduğunu da hatırlatmak isterim.
Bu arada diyelim ki, dediği gibi bizler 'hayal' peşindeyiz.
İnsan hayal ettiği müddetçe yaşarmış değil mi?
Ayrıca bizim daha ne 'hayallerimiz' var bir bilse, ne yapar acaba... 
Tekrar görüşene dek sevgiyle kalın...

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları
Köşe Yazıları