19 Mayıs 2021 - Çarşamba

SEÇİM GÖZLEMLERİM-1...

Yazar - Reşit Sermet Elçi ANLAYANA
Okuma Süresi: 3 dk.
Reşit Sermet Elçi ANLAYANA

Reşit Sermet Elçi ANLAYANA

sermetelci@yahoo.com - 0532 593 38 44
Google News

Öncelikle belirtmek isterim ki; İktidar ister 2022'de seçime gitsin, ister 2023'e kadar dayansın, seçimlere çok fazla bir süre kalmadı.
"Cumhur İttifakı"nın oyları ise -salgın sürecinin doğru yönetilmemesi, yapılan parti kongreleri, toplu cenaze törenleri, mafya-iktidar ilişkilerindeki iddialar, ekonomik sıkıntılar, işsizlik, yoksulluk dış politikadaki tutarsızlıklar, vb. nedenlerden dolayı- düşme eğiliminde...
Ben "Cumhur İttifakı"nın, destekçisi olan diğer partilerle birlikte, gün itibarıyla oy oranının -en iyi ihtimalle- yüzde 40-42 civarında olduğunu ve Cumhurbaşkanlığı seçimini kazanmaya yetmiyeceğini düşünenlerdenim. 
Bu gerçeği -tabi ki- "Cumhur İttifakı"da görüyor ve "Cumhurbaşkanlığı" seçimini bu oy oranıyla kazanamayacağını biliyor.
Bu nedenle de, -seçimleri kazanmak için- yeni stratejik hamleler yapmaya çalışması kaçınılmaz.
Ben -daha önce de paylaştığım gibi- bu stratejik hamlelerden birinin;
Suriyeli ve Afgan sığınmacılara vatandaşlık hakkı tanıyarak, kendilerinin seçmen olmasını sağlamak, böylece oylarını yaklaşık yüzde 4 oranında arttırıp, yüzde 44-46'ya ulaştırmaya çalışmak olacağını...
İkinci hamlenin;
HDP'yi kapattırıp, Kürt seçmene yönelik yeni bir parti kurdurarak, yüzde 2-4 oranında gelecek destekle oy oranını yüzde 46-48'e çıkartmak olacağını...
Üçüncü hamlenin;
Saadet Partisi'nin de desteğini almak için her türlü girişimde bulunup oy oranını yüzde 48-50 bandına yükseltmek isteyeceklerini... düşünüyorum.
Bu arada "Millet İttifakı"nın "Geniş Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem İttifakına" dönüşmemesi için, -özellikle- HDP merkezli "kara propaganda" yapmaya da kaçınılmaz olarak devam edeceklerdir.
Ayrıca -muhalefetin ilk turda ortak tek aday çıkartmalarının çok zor olacağını bildiklerinden dolayı- sürdürdükleri yeni Anayasa çalışmalarıyla, "Cumhurbaşkanlığı" seçimini tek tura düşürmek için, her türlü çabayı da sarf edeceklerini sanıyorum. 
Bu değişiklik Anayasa değişikliği gerektirdiği için de, önümüzdeki aylarda "Yeni Anayasa" çalışmalarını, ülkenin gündemine yoğun bir şekilde getireceklerdir.
İktidarın, yani "Cumhur İttifakı"nın seçim stratejileri hakkındaki benim gözlemlerim bunlar.
Buna karşın başta "Millet İttifakı" olmak üzere "Parlamenter Sistemden" yana olan muhalefet partileri hakkındaki gözlemlerimi ve ne tür bir strateji izlemeleri gerektiği konusundaki düşüncelerimi de yarın paylaşmak üzere...
Sevgiyle kalın.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları
Köşe Yazıları