25 Ocak 2021 - Pazartesi

ERKEN SEÇİM...

Yazar - Reşit Sermet Elçi ANLAYANA
Okuma Süresi: 3 dk.
Reşit Sermet Elçi ANLAYANA

Reşit Sermet Elçi ANLAYANA

sermetelci@yahoo.com - 0532 593 38 44
Google News

Basından izlediğimiz kadarıyla İktidardaki Cumhur İttifakı, seçimlerin zamanında yani 2023 Haziran'ında olacağını ısrarla söylemesine rağmen, Millet İttifakı 2021 yılında, -yani bu yıl- "erken seçim" olacağını, iktidarın daha fazla dayanamayacağını iddia ediyor.
İsterseniz konuyu tarafsız bir yaklaşımla biz de irdeleyelim.
Öncelikle salgın bitmeden "erken seçim" kararı almak bence pek mümkün gözükmüyor. Neden derseniz, salgın koşullarında seçim mitingleri yapmanın, insanları sandık kuyruklarına sokmanın sorumluluğunu, değil iktidar partileri, hiçbir siyasi parti almak istemez diye düşünüyorum.
Bu nedenle seçimlerin 2021'de, yani bu yıl olması, bana pek de gerçekçi gelmiyor.  
Muhalefet bunu göze alıp, "erken seçim" istese dahi, bugünkü koşullarda iktidar "erken seçim" kararı almadığı sürece, muhalefetin TBMM'de "erken seçim" kararı aldırması matematiksel olarak mümkün değil. "Erken seçim" için CB-AKPGB'nin veya MHPGB'nin "erken seçim" istemesi gerekiyor.
İyi de... Sizce iktidar, "erkini", "erkin sağladığı olanakları" iki yıl önceden riske atacak böyle bir kararı alır mı? Normal şartlarda almaması gerekmez mi?
Bu nedenle de 2021'de "erken seçim" bana pek de olası gözükmüyor.
Peki iktidar "erken seçim" kararı alırsa, neden alır?
Sadece ve sadece muhaliflerinin bir araya gelememesinin, dağınıklılığının, hala ortak CB adayı belirlememiş olmalarının yaratacağı 'boşluklardan' yararlanmak için alır.
Sonuç olarak iktidar seçimleri kazanacağına inanırsa "erken seçim" kararı alır. Kazanacağından emin olmadığı sürece "erken seçim" kararı almaz. Kendini böyle bir maceraya atmaz. 
CB-AKPGB'nin son zamanlarda gerçekleştirdiği "kişisel" bazı ziyaretler de bu kapsamda değerlendirilmelidir.
Bu arada ben "erken seçim" isteyen Millet İttifakını da anlamakta güçlük çekiyorum.
Seçim için ne hazırlıkları var da, seçimi kazanacaklarına inanıp, "erken seçim" istiyorlar?
Daha ne "ortak adayları" var, ne "ortak seçim taahhütnameleri" var, ne de Millet İttifakını genişleterek "GÜÇLENDİRİLMİŞ PARLAMENTER SİSTEM" ittifakına dönüştürebildiler.
Tek umutları, seçim ikinci tura kalırsa, muhaliflerin hepsinin "tek adayda" birleşeceği...
Millet İttifakı unutmasın ki, herhangi bir yarışı kazanmak için en önemli "ilk" kural "rakibini iyi tanımak, hafife almamaktır". 
Ayrıca içinden iki yeni siyasi parti çıkmış olmasına ve 19 yıllık iktidar yıpranmasına rağmen, AKP hala siyasi yelpazedeki birinci partidir.
Bu nedenle Millet İttifakı çok dikkatli hareket etmelidir.
Önümüzdeki ilk seçimin ülkemiz için nasıl bir önem taşıdığını hepimiz çok iyi biliyoruz.
Bu işin hiç ama hiç "şakası" yok.
Tekrar görüşene kadar sevgiyle kalın...

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları
Köşe Yazıları