28 Haziran 2021 - Pazartesi

FATURA...

Yazar - Reşit Sermet Elçi ANLAYANA
Okuma Süresi: 3 dk.
Reşit Sermet Elçi ANLAYANA

Reşit Sermet Elçi ANLAYANA

sermetelci@yahoo.com - 0532 593 38 44
Google News

İçişleri Bakanlığı, Bakan Süleyman Soylu'nun 2017 Anayasa Referandumu döneminde kullanmak üzere özel bir şirketten kiraladığı uçağın, Avusturya'da tutuklanan  Sezgin Baran Korkmaz'a ait olduğu iddiaları hakkında açıklama yaptı. 
Açıklamasında; 
"Kiralamanın Söğüt Havacılık A.Ş.'den yapıldığı, şirketin elinde uçak kalmaması nedeniyle, şirketin Sezgin Baran Korkmaz'a ait olan Borajet'ten kiralama yaptığı" belirtildi. Kiralamaya ilişkin fatura da kamuoyu ile paylaşıldı.
Hatta İçişleri Bakanlığına devlet tarafından tahsis edilmiş uçak olduğu halde, referandum çalışmalarında "devlet olanakları kullanıldı denmesin" diye bu uçağın kiralandığı söylendi.
İyi de;
* İçişleri Bakanının "referandum çalışmaları için kiraladığı" uçağın faturası İçişleri Bakanının şirketine kesilmiş. Peki şirket bunu giderine işleyebilir mi?
* Bu gider nedeniyle şirketin ödeyeceği vergide oluşacak düşüş yasal mıdır?
* Fatura el yazısı ile yazılmış. Uçak kiralayacak kapasitede olan bir firma düzenlediği faturaları, el yazısı ile mi yazar, yoksa faturalarını yazıcıda mı düzenler?
* Faturada toplam tutar rakamla "dolar" olarak yazıldığı halde, yazı ile tutarın "türk lirası karşılığı" yazılmış. Bu durumda fatura geçerli olur mu?
* Ayrıca fatura açık fatura olarak düzenlendiğine göre, hizmet verilmiş ama hizmet bedeli tahsil edilmemiş demektir.
* İçişleri Bakanınının şirketinin fatura tutarını ödediğine dair banka makbuzunu da kamuoyu ile paylaşması gerekmez mi?   
* Yoksa ödeme 4 yıl geçmesine rağmen henüz yapılmadı mı?
* Madem uçak Söğüt Havacılık tarafından Borajet'ten kiralanmış, iki kiralama firması arasında da fatura düzenlenmiş olması gerekmez mi?
* Bu sorular ışığında Maliye müfettişlerinin faturanın geçerli olup olmadığını, bu faturadan dolayı oluşan vergi farkını, iki kiralama firması arasındaki faturayı incelemeleri gerekmez mi?
Faturanın ödeme makbuzu, iki kiralama firması arasında düzenlenmiş fatura" kamuoyu ile paylaşılır mı?
Maliye Müfettişleri konuyu incelerler mi? 
Bilemem. 
Ancak bu şekliyle yapılan açıklamanın inandırıcı olmadığı kesin.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları
Köşe Yazıları