22 Kasım 2021 - Pazartesi

BAĞIMSIZLIK ve TARAFSIZLIK

Yazar - Reşit Sermet Elçi ANLAYANA
Okuma Süresi: 2 dk.
Reşit Sermet Elçi ANLAYANA

Reşit Sermet Elçi ANLAYANA

sermetelci@yahoo.com - 0532 593 38 44
Google News


Bir kurumun "bağımsız" olabilmesi için, "bağımlı" olan bir kişi veya kuruma bağlı olmaması gerekir.
Kurumların "bağımsız" olabilmeleri için, -öncelikle- görevlendirmeleri kendi kurumsal yapıları için de yapabilmeleri yani "özerk" bir yapıya sahip olmaları lazım....
Örneğin "bağımsız" olduğu iddia edilen Merkez Bankasının Başkanı "partili" bir Cumhurbaşkanı tarafından atanıyor ve görevden alınıyorsa, o kişinin ve başında olduğu kurumun "bağımsız"lığından söz edilemez.
Aynı şey yargı için de geçerlidir. 
Yargıçların ve savcıların atamaları, başında siyasi iktidarın temsilcisinin olduğu bir kurum tarafından yapılıyorsa, yargının da "bağımsız" olmasını bekleyemezsiniz.
Bu nedenle de ülkemizde bu tür kurumların "bağımsız" olduğunu iddia etmek, "iddiadan" öte bir anlam taşımaz.
Kurumların "Tarafsız" olmasına gelince;
Kurumların "tarafsız" olmaları için "bağımsız" olmaları yetmez. "Bağımsız" olmalarının yanı sıra, uymaları ve uygulamaları gereken yasaların, yönetmeliklerin, kuralların "tarafsız" olması ve uygulayıcılar tarafından da "tarafsız" olarak uygulanması gerekir.
Ancak her kişinin kendi kişisel tercihleri olduğundan dolayı da, işin en zor yanı budur.
İnsanların kişisel tercihleri olmasına rağmen, "tarafsız" davranabilmeleri için de, "insani değerlere", "demokrasi kültürüne" ve "yüksek eğitim düzeyine" sahip olmaları gerekir.
Bu da hiç kolay bir şey değildir.
Sonuç olarak işimiz zor....

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları
Köşe Yazıları