03 Haziran 2021 - Perşembe

UTANMAK BİR ERDEMDİR...

Yazar - Reşit Sermet Elçi ANLAYANA
Okuma Süresi: 2 dk.
Reşit Sermet Elçi ANLAYANA

Reşit Sermet Elçi ANLAYANA

sermetelci@yahoo.com - 0532 593 38 44
Google News

Çocukluğumda ve gençliğimin ilk yıllarında "utanma"nın insanlar için bu denli "değerli bir erdem" olduğunun farkında değildim.
Gerçi 12 Mart Muhtırasından sonra yaşadıklarım sayesinde farkına varmaya başlamıştım ama, esas 12 Eylül faşist darbesinden sonra ANAP'ın iktidara gelmesiyle bu düşüncem kesinleşmişti.
AKP iktidarıyla da perçinlendi. Hem de ne perçinlenmek.
Gerçekten "utanmak" "İnsan" olabilmek için sahip olunması gereken bir erdem.
"Utanma" duygunuz varsa, çalamazsınız, yolsuzluğa bulaşamazsınız, yalan söylemeye kalksanız yüzünüz kızarır, söyleyemezsiniz...
"Utanma" duygusu olan insan, dürüst olur.
"Utanma" duygunuz varsa, sizin için makam mevki önemli değildir. Önemli olan onurunuzdur. Hakkınızda en küçük bir iddiada bulunan olursa, duymamazlıktan gelemezsiniz. Hemen bulunduğunuz makamdan istifa edip, iddiaların araştırılması, gerçeklerin ortaya çıkması için elinizden gelen her şeyi yaparsınız. Aklanana kadar da, insan içine çıkmaktan bile çekinirsiniz.
Hayatınızın en önemli değerleri onurunuz ve kişiliğinizdir.
Tüm bunların nereden aklıma geldiğini eminim hepiniz biliyorsunuz...
Bir an düşünüyorum da, yaşadıklarımız Japonya'da yaşansaydı, kimbilir kaç kişi gerçeklerin ortaya çıkmasını dahi beklemeden, utancından "harakiri" yapmıştı. 
Zaten tam da bu nedenle Japonya'da bu tür olaylar yaşanmıyor.
Ne de olsa UTANMA erdemine sahip bir toplum.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları
Köşe Yazıları