16 Kasım 2021 - Salı

YOK ARTIK...

Yazar - Reşit Sermet Elçi ANLAYANA
Okuma Süresi: 3 dk.
Reşit Sermet Elçi ANLAYANA

Reşit Sermet Elçi ANLAYANA

sermetelci@yahoo.com - 0532 593 38 44
Google News


Yok artık demeyin.... Hazine ve Maliye Bakanı Elvan "....akaryakıt fiyatları Avrupa'da 1 euro civarında, bizde de 1 euro civarında..... şu anda ülkemizde, akaryakıt fiyatları 1 doların altında" diyerek, yeni bir "YOK ARTIK"a -daha- imza atmış.
Ya tamam anlıyorum. İktidarın bir bakanı olarak "ülkeyi batırdık, beceremedik" diyecek hali yok. Kendince bahaneler bulup, "algı yönetimi" yapmaya çalışacak tamam da....
İnsan bunu yaparken karşısındakini "salak" yerine koyunca, "algı yönetmeye" çalışayım derken, "kantarın topuzunu" kaçırıyor.
Bu arada bu, Bakan Elvan'ın "kantarın topuzunu" kaçıncı kaçırışı... Gerçekten yeter artık.
Ayrıca insan, birileri kalkıp rakamlarla söylediklerimi çürütür, "rezil olurum" diye düşünmez mi?
Hiç "utanmaz" mı?
Neyse "utanma" çok özel bir insani meziyet olup, herkese nasip olamayabileceği için... Hadi gelin biz, Avrupa ülkelerinden -son zamanlarda yakıta zam yapan- Almanya ile ülkemizi bu konuda karşılaştıralım.
Almanya'da asgari ücretin saati -günümüz itibarıyla- 9.60 euro. Yani bir işçi günde 8 saatten ayda 25 gün çalışırsa, eline geçecek toplam asgari ücret tutarı, aylık 1920 euro...
Almanya'da - yapılan son zamdan sonra- benzinin litresi ise 1.65 euro.
Yani bir Alman vatandaşı asgari ücreti ile isterse tam 1164 litre benzin alabilir.
Biz de ise, asgari ücret 2825 lira, benzin 8.08 lira, yani ancak 350 litre benzin alınabilir.
1164 litreye karşılık 350 litre....
Gördüğünüz gibi üçte birinden de daha az.
Bu asgari ücret üzerinden karşılaştırma...
Bir de isterseniz Bakan Elvan'a, Almanların 1 eurosunun bizim -altı sıfır atılmış olmasına rağmen- an itibarı ile 11,43 liramız olduğunu da ayrıca hatırlatalım. 
Esasında daha çok farklı karşılaştırmalar yapılıp, Bakan Elvan'ın söylediklerinin gerçeği yansıtmadığı, -belgeleriyle- ispat edilir ama bence konuyu daha fazla uzatmaya gerek yok. Anlamak isteyen zaten -asgari ücret karşılaştırması ile- anlamıştır. Anlamak istemeyen ise, ne kadar örnek verirsen ver zaten anlamak istemeyecektir.
Köşemin adı boşuna "ANLAYANA" değil. Değil mi?
Ancak son olarak Bakan Elvan'a şunu söylemek isterim.
Babam "akıllı insan, karşısındakinin de en az kendi kadar akıllı olduğunu düşünerek hareket eden insandır" derdi.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları
Köşe Yazıları