31 Ekim 2021 - Pazar

CUMHURİYET ve DEMOKRASİ

Yazar - Reşit Sermet Elçi ANLAYANA
Okuma Süresi: 2 dk.
Reşit Sermet Elçi ANLAYANA

Reşit Sermet Elçi ANLAYANA

sermetelci@yahoo.com - 0532 593 38 44
Google News

"Cumhur"un yani "halkın" egemenliği anlamına gelen Cumhuriyet, ülkelerin asla vazgeçmemesi gereken, önemli bir kazanımdır.
Gelin görün ki;
"Demokrasi" ile bütünleşmediği sürece "insanların insanca yaşamalarını" sağlaması mümkün değildir.
"Demokrasi" ile bütünleşmesinin sağlanabilmesi için de, o ülkede yaşayan halkın ya da halkların, devletin tüm kurumlarının ve seçilen iktidarın "demokrasi"yi özümsemiş olması gerekir.
"Demokrasi"yi özümsememiş ülkelerde, iktidarın ve arkasındaki güçlerin belirlediği sınırlar içinde "demokrasi" vardır ve bu sınırlar iktidarın ve arkasındaki güçlerin çıkarlarına göre her an değişkenlik gösterip, daralabilir.
Bu nedenle de bu tür ülkelerde "demokrasi" ve "cumhuriyet" söylemleri "kandırmacadan" öte bir anlam taşımaz.
Ayrıca ideolojisi ve savunduğu yönetim sistemi ne olursa olsun, bir ülkenin iktidarı, kendi ideolojisinin ve sisteminin toplumda kabul görmesi ve uygulanması için, muhaliflerine baskı uygularsa, muhalifleri baskıdan dolayı ülkelerini terk etmek zorunda kalıyorsa, muhaliflerini sürüyorsa, hapislerde çürütüyorsa, işkence yapıyorsa, canlarına kast ediyorsa.... 
O iktidarın savunduğu "ideoloji" ve "yönetim sistemi" ne olursa olsun,  yaşattığı "faşizm"dir.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları
Köşe Yazıları