09 Eylül 2021 - Perşembe

SÖYLEM TARZI...

Yazar - Reşit Sermet Elçi ANLAYANA
Okuma Süresi: 3 dk.
Reşit Sermet Elçi ANLAYANA

Reşit Sermet Elçi ANLAYANA

sermetelci@yahoo.com - 0532 593 38 44
Google News


Hepimiz biliyoruz ki, söylediğin şey kadar, o şeyi nasıl söylediğin de önemlidir.
Hele siyasi söylemlerde - rakipler birbirlerinin söylemlerinde öküzün altında buzağı aradığından dolayı- "söylem tarzı" daha da önem kazanır.
Bu nedenle de özellikle siyasi liderlerin "söylem tarzlarına" çok dikkat etmeli gerekir.
Örneğin son zamanlarda CHPGB'nin vaatlerini "tekil" cümleler kurarak dile getirmesi, Millet İttifakının diğer kanadında rahatsızlığa neden olmuş.
Bu rahatsızlık sonucunda da;
İYİP Genel Başkan Yardımcısı Cihan Paçacı CHPGB'nı kast ederek “......Tekil konuşuyor. İttifak halindeysek vaatleri ortaklaşa kararlaştırıp birlikte açıklamalıyız. Bunları bize sordunuz mu?" diyerek eleştiride bulunmuş. 
CHP kurmayları da;
İYİP'li Paçacı’nın eleştirilerinin “şahsi görüş ve maksadını aşan tonda” olduğunu söyleyerek, “.....Gelecek dönem Türkiye’yi yönetmek için işbirliği yapan Millet İttifakı’nın ortakları arasında ‘temel ilkeler’, ‘Türkiye için ortak hedefler’ ve ‘seçim işbirliği’ gibi ana eksenlerde herhangi bir sorun bulunmadığını, iki partinin genel başkan yardımcıları arasında sık sık yapılan görüşmelerde Kemal Kılıçdaroğlu’nun söylem tarzı ve vaatlerine ilişkin herhangi bir eleştirinin dile getirilmediğini” belirtmişler.
Daha sonra her iki partinin Genel Başkanları bir araya geldiğinde, İYİPGB'nı konudan duyulan rahatsızlığı "lisani münasiple" CHPGP'ye de -bizzat- iletilmiş.
Çok küçük ve önemsiz gibi gözüken ama siyasette hiç beklenmedik sonuçlara neden olabilecek bu tür "hataların" özellikle bu dönemde yapılmamasına özen gösterilmelidir.
"Hata" diyorum çünkü;
CHPGB Cumhurbaşkanı adayı olduğunu açıkladı mı? HAYIR.
Peki o zaman -hem de bir ittifak içindeyken- "yapacağım edeceğim" şeklinde "tekil" cümleler kurmasının bir anlamı var mı? YOK.
O zaman bu tür cümle kurmasının nedeni "aday olmak" istediğinin göstergesi olabilir mi? OLABİLİR ama "aday olmayı" düşünüyorsa "ima etme" yolu bu olmamalı...
Ayrıca "aday olsa" dahi, Millet İttifakı seçimleri kazandığında, "Güçlendirilmiş Parlamenter Sisteme" döneceğini vaat ettiğinden ötürü, konuşmalarındaki vaatleri "çoğul" cümlelerle aktarması gerekir.
Detay gibi gözükmesine rağmen, ciddi sonuçlara neden olabilecek böyle bir "hatayı" bunca yıldır Genel Başkanlık yapan CHPGB'nin -hem de mütevazi kişiliğine rağmen- yapması, benim de dikkatimi çekmiş, kafamda soru işaretlerine neden olmuştu.
Dilerim bundan sonra bu ve buna benzer hatalar yapılmaz,
Millet İttifakı daha da güçlenerek seçimleri kazanır.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları
Köşe Yazıları