20 Mayıs 2021 - Perşembe

SEÇİM GÖZLEMLERİM-2...

Yazar - Reşit Sermet Elçi ANLAYANA
Okuma Süresi: 3 dk.
Reşit Sermet Elçi ANLAYANA

Reşit Sermet Elçi ANLAYANA

sermetelci@yahoo.com - 0532 593 38 44
Google News

Dün sizlerle "Cumhur İttifakı" hakkında gözlemlerimi paylaşmış, bugün de "Millet İttifakı" hakkındaki gözlemlerimi paylaşacağımı yazmıştım.
Öncelikle şunu belirtmek isterim ki, "Cumhurbaşkanlığı Sistemi" olarak adlandırılan "Tek Adam Rejimi"nden kurtulmak, eksikleri giderilmiş "Güçlendirilmiş Parlamenter Sisteme" dönmek için, "Tek Adam Rejimi"ne karşı olan tüm partiler ideolojik, politik farklılıklarını bir kenara bırakıp -oy oranları ne olursa olsun- yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçiminde birlikte davranmak zorundalar. Bu birlikteliği sağlamak, "Cumhurbaşkanlığı Sistemi"ne karşı olan tüm siyasi partiler için tarihsel bir sorumluk diye düşünüyorum.
Düşünüyorum ama... 
Görünen o ki, -gün itibarı ile- toplam oy oranı yüzde 40 civarında olan "Millet İttifakı"nın
bileşenlerinden İYİP -yüzde 10 civarında seçmen desteğine sahip olan- HDP ile ittifak yapmayı -ideolojik ve politik- nedenlerle kabul etmeyecek gibi gözüküyor.
CHP Genel Başkanının son olarak açıkladığı; "Güçlendirilmiş Parlamenter Rejim"den yana olan Parti Genel Başkanlarının da yönetimde aktif görev almaları düşüncesi, bence olumlu bir yaklaşım.
Ancak şu da bir gerçek ki, -HDP dışında- mevcut sisteme karşı olan tüm muhalefet partilerini bir araya getirseniz de, HDP seçmeninin -disiplinli bir şekilde- desteği olmadığı sürece -bence-Cumhurbaşkanlığı seçimini kazanmak ve "Tek Adam Rejimi"ne son vermenin ilk adımını atmak pek mümkün görünmüyor.
Peki bu durumda ne yapılmalı?
Öncelikle Cumhurbaşkanlığı seçiminin "ilk turuna" tek ve ortak adayla girmek için her türlü girişimde bulunmalı...
Belirlenecek ortak adayın HDP seçmeninin de desteğini alabilecek bir kişi olmasına özen gösterilmeli...
Dün de yazdığım gibi seçime çok fazla süre kalmadığı için -birileri kendi başına adaylığını ilan etmeden- ortak Cumhurbaşkanı adayı belirlenmeli ve bizzat kendisi "Cumhurbaşkanı adayı" olarak seçim çalışmalarına başlamalı, ülkeyi "karış karış" dolaşmalı.
Seçim sonrası yapılacak ilk icraatları, özellikle "Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem"e dönüleceği doğrultusunda zamanlamayı içeren bir taahhütname hazırlanıp, seçmenle paylaşılmalı...
Son olarak da, HDP kapatılmadan önce belirlenen ortak adayı destekleyeceğini açıklamalı...
Aksi taktirde ben "Tek Adam" rejiminden kurtulmanın mümkün olmadığını düşünüyorum.
Dilerim yanılıyorumdur.
Güzel günlere, yaşanası yarınlara kavuşmak dileğiyle sevgiyle kalın...

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları
Köşe Yazıları