26 Şubat 2021 - Cuma

ASIL MESELE "AMA"...

Yazar - Reşit Sermet Elçi ANLAYANA
Okuma Süresi: 3 dk.
Reşit Sermet Elçi ANLAYANA

Reşit Sermet Elçi ANLAYANA

sermetelci@yahoo.com - 0532 593 38 44
Google News

Hepimizin bildiği gibi Anayasa'nın ve seçim yasasının maddelerinin değiştirilebilmesi veya referanduma sunulması için "Cumhur İttifakı" ve destekçilerinin Meclisteki -toplam- milletvekili sayıları yetmiyor.
Peki Meclisteki milletvekili sayısı kaça düşerse, sayıları değişiklik yapmaya veya referanduma götürmeye yeter?
Meclisteki milletvekili sayısı düştüğü taktirde, bu konudaki  hesaplamalar 600 milletvekili üzerinden mi, yoksa kalan milletvekili sayısı üzerinden mi yapılır?
Şayet -yasal olarak- kalan milletvekili sayısı üzerinden yapılıyorsa;
Milletvekili sayısı kaça düşerse, "Cumhur İttifakı" Anayasa'da ve Seçim Yasası'nda değişiklik yapabilir ya da değişiklikleri referanduma götürebilir?
Meclisteki boş koltuklar da hesaba katılıdığında, acaba HDP'li milletvekilli sayısı kaça düşürülürse bunları yapmaya sayıları yeter?
Ya da -algı yönetimi ile birlikte- HDP kapatılır, milletvekillerinin tümü düşürülürse, "Cumhur İttifakının" Anayasa'da ve Seçim Yasası'nda değişiklik yapmasının ya da referanduma götürmesinin önü açılır mı? 
Neden bunları soruyorsun? Derseniz...
"Cumhur İttifakı" Cumhurbaşkanlığı seçimi ikinci tura kalırsa kazanmasının çok zor -hatta imkansız- olacağını biliyor.
Bu nedenle de seçimi tek tura indirmek -ilk turda en çok oyu alan adayın seçilmesini sağlamak- için elinden geleni yapmaya çalışacaktır diye düşünüyorum.
Muhaliflerinin ilk turda "TEK ORTAK ADAY"da mutabakat sağlamasının çok zor olduğunu da bildikleri için, bu stratejiyi izlemeleri bana mantıklı gözüküyor.
Belki de, HDP'nin ve HDP'li milletvekillerinin bu denli gündemlerinde olmasının -önemli bir- nedeni de budur.
"Kazanmak için her şey mubah" diye düşünüyorlarsa -ki bence böyle düşünüyorlar- neden olmasın?
Sonuç olarak "Cumhur İttifakı"nın kazanmak için her yolu deneyeceği kesin... 
Kesin de;
"Millet İttifakı" -en geniş bileşenleri- ile "GÜÇLENDİRİLMİŞ PARLAMENTER SİSTEM İTTİFAKI" nı kurup ilk turda "TEK VE ORTAK ADAY" çıkartabilse, bunları düşünmemize hiç gerek kalmayacak ama... "ama" sı var.
Asıl mesele de bu "AMA"...
Dilerim "Millet İttifakı" da ülkeyi "Partili Cumhurbaşkanlığı Sistemi"nden ve bu iktidardan kurtarmak için gereğini yapar.
Tekrar görüşene dek, sevgiyle kalın...

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları
Köşe Yazıları